null Beeld

Ellie Lust: ‘Mijn ontslag voelde als een scheiding’

Ellie Lust (52) kwam dit jaar in een lastige situatie terecht met haar werkgever, de politie. Die stelde haar onverwacht voor de keuze: haar baan als politiewoordvoerder of haar televisiecarrière. Zware maanden volgden. Uiteindelijk besloot Ellie te kiezen voor die laatste.

“Als een rollercoaster, zo heb ik het afgelopen jaar ervaren. Na de opnamen voor het eerste seizoen Ellie op patrouille eind 2017, kreeg ik begin januari van de politie te horen dat er ‘onrust’ was ontstaan. Ik werd voor de keuze gesteld te kiezen voor de politie of mijn televisiewerk. Dat vond ik lastig, waarom kon het niet allebei, zoals ik dat al enkele jaren deed met toestemming van de politie? Ik ben toch Ellie ván de politie óp televisie..."

'Als jullie me niet meer willen, dan gá ik toch'

"Maanden heb ik er stress van gehad. Ik sliep slecht en ben in korte tijd vier keer door mijn rug gegaan. Uiteindelijk was het blijfscenario een andere passende functie binnen de politie. Ik zou dus al niet eens meer kunnen terugkeren als woordvoerder. Dat zag ik helemaal niet zitten. Intussen was de relatie tussen mij en de politieorganisatie beschadigd én kwamen er tegelijkertijd allerlei bijzondere tv-kansen op mijn pad: een tweede seizoen van Ellie op patrouille, een eigen programma op Discovery Channel. Oké politie, dacht ik toen, als jullie me niet meer willen, dan gá ik toch."

Nieuwe start

"Natuurlijk had ik daar gemengde gevoelens over. Ik heb 31 jaar met ontzettend veel liefde en plezier bij de politie gewerkt. Toen ik mijn handtekening onder de ontslagpapieren zette, voelde het alsof ik mijn scheidingspapieren tekende. Maar er was óók een groot gevoel van bevrijding. Na die pittige maanden gaat het nu weer heel erg goed met mij. Ik ben hartstikke gelukkig met mijn vrouw Boukje, iedereen van wie ik hou is gezond. Dát is mijn basis. En ik kan een heel nieuwe start maken. Ik ben niet oud, maar wie krijgt op mijn leeftijd nog de mogelijkheid om een nieuwe carrière te beginnen?"

'De toekomst ligt nu helemaal open, hoe mooi is dat?'

"Wat mij betreft, blijf ik te zien in programma’s met politie-gerelateerde onderwerpen, daarnaast ben ik spreker of dagvoorzitter. Met glitter en glamour van de tv-wereld heb ik niet zoveel. Ik ben en blijf El, dochter van een melkboer, opgegroeid in een rijtjeshuis in Oostzaan. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Wat ik wel spannend vind, is om op eigen benen te staan. De tv-wereld is grillig. Ze kunnen me nu hartstikke leuk vinden, maar hoe is dat over zeven jaar? Maar goed, een van de kernwaarden van de politie is moed, en dat krijg je er niet zomaar uit. Kerst vier ik met mijn familie, daarna gaan Boukje en ik naar Frankrijk, waar we een huisje hebben gekocht. Daar proosten we op een jaar van loslaten en opnieuw beginnen. Ik kijk niet met wrok terug op 2018, het is gegaan zoals het is gegaan. Het zal zijn bedoeling hebben, daar geloof ik in. De toekomst ligt nu helemaal open, hoe mooi is dat?”

Fotografie | Ester Gebuis, Mariel Kolmschot, Marijn Beekman

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden