null Beeld AP
Beeld AP

Ellen van Langen: ‘Toen ik goud won, vierde ik het bij Burger King’

Elke vier jaar vinden ze weer plaats: de Olympische Spelen. Een hoogtepunt voor veel atleten en sportliefhebbers. Zo ook voor atlete Ellen van Langen (55): zij werd in één klap wereldberoemd toen ze tijdens de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 een gouden medaille won.

Op de Spelen van 1992 won Ellen van Langen de gouden medaille op 800 meter sprint met een tijd van 1.55,54.

Ellen van Langen

“Het voelde gek en onwerkelijk toen ik in 1992 goud won in Barcelona. Je bent er zo lang mee bezig en je weet dat de kans maar zo klein is dat het lukt. De ontlading was gigantisch, maar ik was fysiek ook helemaal kapot. Alles deed pijn, wandelen was al lastig. Ik moest echt even bijkomen, maar dat kon niet, want alle ogen waren op me gericht.”

Lees ook:

Volg jij alles wat deze sportzomer te bieden heeft?

Dopingcontrole

“Na het ererondje kwam ik bij de dopingcontrole terecht, waar ik net als alle andere atleten op mijn beurt moest wachten. Op een plastic stoeltje, zonder mobiele telefoon. Ik weet niet hoe lang ik daar heb gezeten, drie kwartier waarschijnlijk, maar voor mijn gevoel duurde het uren. Ik wilde naar buiten, met mensen praten, naar mijn trainer.”

null Beeld Hollandse Hoogte / Soenar Chamid
Beeld Hollandse Hoogte / Soenar Chamid

Burger King

“Als atleet moet je altijd op je voeding letten. Hoe meer je weegt, hoe minder hard je gaat. Voor mij was dat een enorme opoffering, want ik houd erg van eten. Toen ik het goud in mijn zak had, mocht ik van mezelf in Barcelona naar Burger King. Ik had een hamburger met friet en een grote frisdrank. Daar heb ik enorm van genoten.”

Bijgeloof

“Anders dan veel andere atletes had ik tijdens de Spelen geen make-up op. Ik was best ijdel, in de zin dat ik graag foundation of mascara droeg. Maar voor mijn gevoel leidde dat af. Ik had ook geen sieraden om, alleen één ring die nooit afgaat. Een gekkigheid was dat ik tijdens de voorrondes en de finale altijd dezelfde sokken droeg. Dat vond ik fijn.”

null Beeld AP
Beeld AP

Medaille

“Op zolder staat een doos met alle spullen van de Olympische Spelen. Ik heb veel fanmail en faxen ontvangen, waaronder eentje van het koningshuis. En telexen, dat bestond toen nog. Mijn trainingspak heb ik ook nog, al pas ik daar nooit meer in. Ik was toen zo mager. Mijn medaille ligt in een la. Hij is belangrijk voor me, maar daarvoor hoef ik ’m niet op te hangen.”

Beeld | ANP

Redactie MargrietAP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden