null Beeld

Ellen (53) viert kerst al jaren anders: ‘Dit geeft een voldaan gevoel’

Dit jaar brengen we kerst allemaal heel anders door dan normaal. Maar er zijn mensen die kerst altijd op een bijzondere manier vieren: Ellen Rienks (53) gaat bijvoorbeeld ieder jaar klussen in de kerstperiode. "Ik verheug me er op om lekker alleen thuis te zijn, samen met mijn schilderkwast."

Ze vertelt erover in Margriet.

Leegte vullen

Mijn moeder hield van kerst, het was voor haar het evenement van het jaar. Weken van tevoren begon ze met het schrijven van meer dan honderd kerstkaarten. Mijn zus en ik hielpen haar daar altijd mee. Toen mijn moeder tien jaar geleden overleed, verdween bij zowel mijn zus als bij mij de behoefte om het groots te vieren. Mijn man ging al die jaren trouw mee naar mijn ouders, maar als moslim was het niet zijn type feest. Om de leegte te vullen, ging ik het jaar na het overlijden van mijn moeder wat nuttigs doen tijdens de feestdagen. Dat eerste jaar heb ik het plafond geschilderd. Dat knapte lekker op. En zo ontstond een nieuwe kersttraditie: kerstklussen.

Een voldaan gevoel

Vanwege SLE, de chronische ziekte van mijn man, was ik altijd degene die aan het klussen was. Nadat ook hij in 2011 overleed, heb ik een keer een BBC filmmarathon in mijn eentje gehouden, maar dat voelde wat nutteloos. Dus maakte ik een doorstart. De ene kerst deed ik een muur, de andere keer timmerde ik een vensterbank, knapte de keuken op of schilderde een kastje. Kerst in je eentje kan best eenzaam voelen, maar dankzij het klussen heb ik toch een voldaan gevoel. Lekker met muziek op de achtergrond, in een joggingpak en zonder spoortje make-up dingen mooier maken is een prettige voorbereiding op het nieuwe jaar. Ik kijk er echt naar uit.

Bonustijd

Deze kerst ga ik mijn houten vloer opknappen, hij splintert behoorlijk onder mijn bureaustoel. Op mijn knieën eerst de vloer afboenen met de schrobborstel en daarna opnieuw in de olie. Deze dagen voelen echt als bonustijd. Ik verheug me er op om lekker alleen thuis te zijn, samen met mijn schilderkwast en Saffie, mijn vierjarige poes.”

Tekst | Els Meyer

Fotografie | Petra Hoogerbrug.

Styling | Sadia Veenstra

Visagie | Astrid Timmer

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-51

Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden