null Beeld

Eet James Blunt liever bitterballen of haring met uitjes? (én win concertkaarten!) (verlopen)

Op 6 november is James Blunt te zien in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. Hij geeft voor dit concert twee sets van twee vrijkaarten weg, maar eerst leggen we de sympathieke Britse zanger zeven lastige dilemma’s voor.

Er zullen weinig mensen zijn die nog nooit mee hebben meegezongen – of in elk geval meegeneuried – met het aanstekelijke nummer You’re beautiful. In 2004 scoorde James Blunt een wereldhit met dit ontroerende liefdesliedje. Dit jaar bracht hij zijn vijfde album The afterlove uit. Maar zijn prachtige liedjes zijn niet de enige manier waarop de 43-jarige zanger zich steeds weer in de kijker speelt. James Blunt mag zich ‘Twitterkoning’ noemen. Met een groot gevoel voor humor en zelfspot laat de Brit zijn 1,6 miljoen volgers dagelijks lachen. Margriet belde hem en legde hem de volgende dilemma’s voor.

Nooit meer op Twitter of nooit meer op televisie?

“Ik ga voor ‘Nooit meer op televisie’. Ik zet nog maar zelden de tv aan, eigenlijk alleen om het nieuws te kijken. En zelfs dan denk ik vaak: o, dat heb ik allemaal al op Twitter gelezen. Dus dit is eigenlijk geen moeilijke keuze.”

1.000 likes op Twitter of 1.000 downloads op Spotify?

“Wat een gewetensvraag… ik kies toch voor de downloads. Want ik moet ergens van leven, hè? Nee, even zonder dollen: ik vind het ook heel leuk om te twitteren. Meestal gaat het zo: ik drink een biertje en open Twitter. Dan zie ik wat mensen allemaal over me te mekkeren hebben en daar begin ik op te antwoorden. Het volgende moment word ik wakker en lees wat ik allemaal heb geschreven. Ach… mensen nemen zichzelf zo serieus op social media. Van mij mag het allemaal wel wat losser, kijk met een beetje humor naar jezelf en je gedrag.”

You’re beautiful zingen voor Ed Sheeran of voor Donald Trump?

“Dat is makkelijk: Ed Sheeran. Heb je weleens goed naar zijn gezicht gekeken? Het is echt een heel mooie jongen, een mooi mens. Daarbij is hij een van mijn beste vrienden. We zijn net drie maanden samen op tour geweest in Amerika, dat was geweldig. Ed heeft ook meegeschreven aan mijn nieuwe album. Ik denk dat ik wel honderd nummers heb opgenomen. Dankzij hem, maar ook dankzij andere artiesten met wie ik heb samengewerkt, is het een heel afwisselend album geworden. Ed heeft me vooral geleerd om lekker direct te zijn in de teksten. En om er humor aan toe te voegen. Zo zing ik: ‘Saw you standing outside a bar. Would’ve said you’re beautiful but I’ve used that line before’. Weer die zelfspot, hè?”

Liedjes schrijven op het toilet of liedjes schrijven in een speeltuin (om hem heen zijn hoorbaar kinderen aan het spelen)?

“Ik kies toch voor het toilet. Met spelende kindjes om me heen kan ik al amper een telefoongesprek voeren (lacht). Het nummer Goodbye my lover heb ik trouwens opgenomen in een badkamer in Los Angeles. Ik woonde destijds een tijdje bij actrice Carrie Fisher in huis en dat bleek een heel creatieve plek te zijn. Dus dat soort ruimtes werken wel voor mij.”

Uitgebreid koken voor familie en vrienden of pizza laten bezorgen?

“Ik kan totaal niet koken. Maar dan ook echt níéts. Ik kan amper een ei bakken. Dus ik ga voor de pizza. Dat is meteen ook mijn specialiteit: ik kan heel goed de pizzaboer vinden in mijn telefoonboek, een pizza bestellen, afrekenen, ’m laten bezorgen en leuk serveren.”

Bitterballen of haring met uitjes en zuur?

“Absoluut de vis! Ik woon op Ibiza en eet een paar keer per week verse vis. Dat andere heb ik volgens mij wel een keer gegeten… en ik vond het nog lekker ook. Maar als er vis is, kies ik daar als visfan altijd voor.”

Optreden in de Amsterdamse AFAS Live of in een boerengehucht voor drie kippen en een paardenkop?

“Die drie kippen geven me lang niet zo veel voldoening als een volle bak in Amsterdam. Ik vind het altijd een eer om in Nederland op te treden. De Nederlandse fans zijn zo enthousiast. Een deel van mijn album heb ik hier geschreven, dus ik heb wel een goede band met jullie land. Ik wil trouwens graag van deze gelegenheid gebruikmaken om een paar kaartjes voor mijn show weg te geven. Dat kan wel, toch?”

Tekst | Annemarie van Looij

Beeld | Warner Music

Naar het concert van James Blunt?

Op 6 november is James Blunt te zien in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. Wil jij erbij zijn? James Blunt, Margriet en Warner Music geven twee keer twee kaartjes weg voor het concert. Vul vóór 30 oktober onderstaand formulier in om kans te maken.

Lees ook

Bekijk ook

Deze lifehack geeft je een aantal simpele tips waarmee je verschillende gerechten, van pasta tot curry, minder pittig maakt. Kleine moeite, groot plezier en iedereen eet gezellig mee. Smakelijk!

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Abonneer je op de Margriet nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden