de Zonnebloem Beeld de Zonnebloem
Beeld de Zonnebloem

Een ode aan fietsen: zélfs als je niet meer zo mobiel bent

Hanneke en haar dochter Dominique ervaren hetzelfde gevoel op de fiets: vrijheid. Ondanks dat Dominique niet meer mobiel is, kon ze tóch haar droom verwezenlijken en fietste ze eind september de Onbeperkte Elfstedentocht.

Margriet samen met de Zonnebloem

Afstrepen van de bucketlist

Vanwege het Ehlers-Danlos syndroom - een zeldzame erfelijke bindweefselafwijking - zit Dominique (25) sinds haar veertiende in een rolstoel. Met de komst van een lichamelijke beperking en door chronische pijn lijken bepaalde activiteiten onhaalbaar. Meedoen aan de Onbeperkte Elfstedentocht was voor Dominique daarom niet vanzelfsprekend. Dankzij de Zonnebloemfiets, een vernieuwend vervoersmiddel dat het mogelijk maakt om met een rolstoel mooie fietstochten te maken, kon Dominique dit jaar de Onbeperkte Elfstedentocht van haar bucketlist afstrepen. Dit deed ze voor een groot deel met Steven Kazan, omdat hij als illusionist als geen ander weet dat er zo veel meer mogelijk is dan je denkt. Dominique: “Eigenlijk wilde ik eerder al meedoen met een handbike, maar dat ging lichamelijk niet meer. Nu kon ik voorop in mijn rolstoel op de Zonnebloemfiets alsnog meedoen, superleuk.”

Trotse moeder

Dominique: “Omdat ik door mijn aandoening niet weet hoe mijn toekomst eruitziet, heb ik op mijn achttiende een bucketlist opgesteld.” Moeder Hanneke: “De gekke dingen die mijn dochter op haar bucketlist zet, heeft ze niet van mij,” lacht ze. “Toch hoop ik dat er iedere keer weer een droom bij komt. Ik ben ontzettend trots op wat ze doet. Dominique geeft niet alleen mij kracht, maar ook haar omgeving. Ze heeft een gave waardoor mensen zich heel fijn voelen bij haar.”

24 uur per dag zorg

Hanneke: “Ik zorg 24 uur per dag voor Dominique, maar we maken er elke dag iets leuks van. We doen veel leuke dingen samen, zoals naar musicals, naar musea, maar ook spelletjes thuis.” Dominique: “Ik geniet ervan om met mensen te zijn en dingen te ondernemen, maar soms lig ik dagen op bed. Mijn moeder en ik kijken dan naar de dingen die ik nog wél kan, zoals een maskertje op doen en een film kijken. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Dat is ook wat ik mee wil geven aan de mensen om me heen: verlies nooit de hoop, kijk verder en geniet van de kleine momenten.”

Dominique (25): ‘Verlies nooit de hoop en geniet van de kleine momenten’

Fietsen op Ameland

Hanneke: “Soms gaan we eropuit, naar Ameland waar we een chalet hebben. Op Ameland voelen we ons allebei thuis. Ik fiets er heerlijk door de duinen, want ze hebben er prachtige fietspaden.” Dominique heeft al lang niet door de duinen gefietst, vertelt ze. Een activiteit om toe te voegen aan de bucketlist! De Zonnebloem laat als vereniging zien dat er zoveel meer mogelijk is dan je denkt. De Zonnebloemfiets maakt het onmogelijke mogelijk voor mensen met een beperking, namelijk het gevoel van vrijheid ervaren tijdens een fietstocht.

De Zonnebloemfiets

De Zonnebloemfietsen bieden mensen met een mobiliteitsbeperking de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke fietstocht. Er zijn vier modellen: bij sommige fietsen zit je in je eigen rolstoel, bij andere zit er een stoel aan de fiets gemonteerd. De Zonnebloemfiets waar Dominique gebruik van maakt, is het type Veloplus, een elektrisch rijwiel waarbij de passagier in een handbediende rolstoel op een plateau aan de voorzijde plaatsneemt. Inmiddels bieden 30 verschillende lokale afdelingen door heel Nederland Zonnebloemfietsen aan voor mensen met een fysieke beperking, ook als ze (nog) geen deelnemer zijn bij de Zonnebloem.

Commerciële redactiede Zonnebloem

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden