Corienne Reesink-van Hoogstraeten (78) blikt terug op de watersnoodramp in Limburg Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUM

Een jaar na de Limburgse overstromingen: ‘Ik heb nog snel ons trouwboekje uit de modder gevist’

Precies een jaar geleden werd Zuid-Limburg getroffen door hevige overstromingen. Eind 2021 vertelde Corriene Reesink-van Hoogstraeten (78) aan Margriet wat haar overkwam: haar B&B en woning in Heerlen werden zwaar getroffen. We belden haar op om te horen hoe het nu met haar gaat.

In juli 2021 kwamen het bedrijf en de woning van Corriene helemaal onder water te staan toen de dijk rond een bassin doorbrak en duizenden liters water de straat op stroomden.

Tot haar kin in het water

Corriene blikt terug op deze ramp: “In twintig minuten ben ik alles kwijtgeraakt. Op dat moment besefte ik dat niet helemaal. Ik klom snel het raam uit, omdat ik tot aan mijn kin in het water stond. Het besef van de problemen drong later pas door.”

Modder in de hoekjes

Corriene raakte destijds bijna alles kwijt: “Wel heb ik nog snel ons trouwboekje uit de modder gevist. Die heb ik in ieder geval gered. In de kelder had ik flessen wijn staan, die heb ik gelukkig af kunnen wassen.” De ravage was enorm: “De modder komen we zelfs nú nog in de hoekjes van de ramen tegen.”

“Op dit moment mis ik mijn keuken het meest. Ik kook al een jaar op een simpel inductie kooktoestel. Nu ben ik in het stadium gekomen dat ik niks meer erg vind. Elke ruimte die we opknappen maakt me vrolijk. We hebben net het plafond opnieuw geverfd. Dat biedt uitzicht. Dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi weer gedaan.”

Zwaar en hectisch jaar

Ze vervolgt: “Het is een heel zwaar en hectisch jaar geweest. De eerste maanden wisten we niet hoe we onze B&B ooit weer op orde zouden krijgen. Maar kijk, je kan gaan mopperen en tegen de muur aanvliegen, maar dat heeft geen enkele zin. Je kan alleen maar je handen en voeten gebruiken om aan de slag te gaan. Dus dat hebben we gedaan. Mentaal ben ik er uiteindelijk sterker door geworden. Dat komt omdat ik vooruit wil en niet bij de pakken neer ga zitten.”

De B&B herstellen met rampenfonds

Dankzij het rampenfonds kunnen Corriene en haar man de boel nu restaureren. Een aannemer is in de weer en zelf zetten ze ook hun tanden in het herstel van hun B&B. “We hopen zo snel mogelijk weer beneden in ons eigen huis te kunnen wonen. Dat kan nu nog niet, want de muren zijn nog te nat. Al met al is het zowel geestelijk als lichamelijk een heel zwaar proces. Ik ben iets te vaak vroeg opgestaan en ging 's avonds te lang door om alles weer op orde te krijgen. Aan mijn man stelde ik voor om eerder naar bed te gaan, maar daar kwam geen bal van terecht.”

Goed voor de geest

Het herstel van het pand is een flinke klus en dat gaat met ups en downs. “De ene dag ga ik er als een zonnetje tegenaan en de andere dag denk ik: ‘hoe moeten we dit klaar krijgen?’ We hadden natuurlijk ook op een stoel kunnen gaan zitten en alles door de aannemer laten doen. Maar dat is het slechtste wat je kan doen.”

“Op deze leeftijd moet je niet achter, maar vóór de geraniums gaan zitten. Bezig blijven, dat is goed voor je geest. Als ik zie wat ik allemaal moet onthouden bij het restaureren van onze B&B, dan moet je geestelijk wel een beetje bij blijven. Hier in de werkplaats hebben we ontzettend veel onderdelen die onder water kwamen te staan. Doordat ze stil liggen, komt het water er weer uit en krijg je roestvorming. Zo is het ook met de mens als je niks doet: rust roest.”

Corriene vertelde eerder in Margriet 54 - 2021 haar verhaal over de overstromingen.

Saskia WinkensPetra Hoogerbrug
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden