null Beeld

Edwin Spee: ‘Zelfs uit het overlijden van Bibian ontstaan mooie nieuwe dingen’

Vorige week schreef ik over de eerste van vijf regels waarnaar Bibian leefde. Die eerste regel was: kijk altijd naar wat er nog wel kan in plaats van wat er niet meer kan. Regel twee gaat over het feit dat je altijd een keuze hebt in het leven.

Ik lees steeds vaker dat het leven niet maakbaar zou zijn en dat je geluk niet in eigen handen zou hebben. Ik ben het daar niet mee eens.

Het levende bewijs dat het leven maakbaar is

Ik denk dat ik dat als de man van Bibian Mentel ook mag zeggen. Als je twintig jaar met kanker leeft, in een rolstoel zit door een medische fout, geen werk meer hebt door corona, dagelijks kruiwagens vol pijnstillers moet slikken en weet dat je doodgaat maar nog steeds geniet van het leven, dan ben je het levende bewijs dat het leven maakbaar is en je geluk in eigen handen hebt.

Veel mensen maken alleen de fout om te denken dat maakbaarheid te maken heeft met het behalen van succes. Maar geluk staat los van succes en geluk is toch echt het enige belangrijke in dit leven. Als geluk is gekoppeld aan succes, dan zal dat vaak tot teleurstellingen leiden, terwijl geluk juist ligt op de weg naar mogelijk succes.

Lees ook van Edwin:

Edwin Spee: ‘De laatste jaren had Bibian een hoestje dat de hele dag aanhield’

Genieten van de ontberingen

Bibian heeft nooit getraind om goud te halen. Sporters die zeggen dat ze vier jaar lang alles hebben gelaten voor die ene gouden medaille zijn niet helemaal eerlijk; de weg ernaartoe is waar ze intens van genieten. Ze genieten van de ontberingen, van de trainingen en vooral van het steeds beter worden. Als je dan ook nog goud wint is dat uiteraard wel de kers op de taart. Doe iets wat je leuk vindt en focus je niet op het resultaat. Er zijn in de wereld ruim vijftig miljoen mensen die tennissen, maar er kan er maar één Wimbledon winnen.

'Het leven is niet makkelijk en volledig onvoorspelbaar'

Het leven is niet makkelijk en volledig onvoorspelbaar, met slechts één zekerheid: de dood. Het leven is alsof je van een heel hoge rots afspringt en dan maar hoopt dat je niet te pletter slaat. Je weet dat je uiteindelijk de bodem zult raken, we weten alleen nooit hoe hoog onze rots is. Dus ga je je de hele tijd zorgen maken dat je te pletter slaat of kies je er bewust voor om te genieten van jouw vlucht?

'Zelfs uit het overlijden van Bibian ontstaan mooie nieuwe dingen'

Tijdens mijn vakantie in Barcelona liet ik een nieuwe tattoo zetten. Amor Fati, omarm je noodlot en probeer ook de slechte dingen in je leven te zien als iets goeds. Ook uit de slechte dingen worden nieuwe dingen geboren en vaak heel mooie.

Het leven is maakbaar omdat je altijd een keuze hebt hoe je omgaat met voor- en tegenspoed. Zelfs uit het overlijden van Bibian ontstaan alweer nieuwe mooie dingen, omdat ik daarvoor kies.

Edwin's eerste column voor Margriet:

Edwin: ‘Toen drong het tot me door dat ik mijn schatje nooit meer zou zien’

Deze column van Edwin Spee staat ook in Margriet 44, die nu in de winkel ligt. Dit nummer is ook te bestellen via lossebladen.nl.

Edwin Spee

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden