Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Instagram Persoonlijk

Edwin: ‘Wat me stoort, is hoe mensen omgaan met hun gezondheid’

edwin-spee-column.jpg

Klagen gaat je niets goeds brengen. Bibians uitspraak in het programma van Humberto: “Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen” veroverde vele harten en iedereen was het erover eens: ja, we moeten meer herinneringen en minder bezittingen verzamelen.

Als ik iets van Bibian heb geleerd, is het dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Door minder te klagen en te genieten van wat er allemaal nog wel mogelijk is, ziet je eigen wereld er meteen een stuk rooskleuriger uit. Na ruim een jaar vol corona-ellende had ik verwacht dat mensen wat bewuster zouden zijn gaan leven en zouden hebben geleerd waar het echt om gaat.

‘Hoe mensen omgaan met hun gezondheid, stoort me’

Het verbaast me hoe snel mensen weer in oude patronen vervallen en weer zo druk zijn dat ze deze waardevolle boodschap alweer zijn vergeten. We zijn weer gehaast, ik hoor al weer veel geklaag en bezittingen lijken alweer belangrijker dan herinneringen. Maar wat me nog veel meer stoort, is hoe mensen omgaan met hun gezondheid. Het lijkt er vaak sterk op dat ze zuiniger zijn op hun auto dan op hun lijf. Alsof ze niet beseffen dat ze de houdbaarheid van hun lichaam voor een groot deel in eigen hand hebben.

Een fiets als metafoor

Ik neem vaak als metafoor dat we allemaal op aarde worden gezet met een fiets. Sommige met zo’n ouderwetse roestvrijstalen. Zo’n fiets die je altijd buiten kon laten staan en waar je stoep op, stoep af mee kon en die niet kapot te krijgen was. Dat was die beroemde oom die nooit sportte, een pakje per dag rookte, elke dag drie jenever dronk en die toch honderd is geworden. Maar anderen komen op aarde met een goedkoop Chinees modelletje, één keer stoepje op stoepje af of één nachtje buiten en hij kan meteen naar de schroot. 

Lees ook:
Edwin: ‘Toen drong het tot me door dat ik mijn schatje nooit meer zou zien’

‘Ze was naast die kutkanker nooit ziek’

Bibian wist al snel dat zij zo’n goedkoop Chinees modelletje had gekregen, maar snapte ook dat als je daar niet stoepje op, stoepje af mee ging en je fiets goed verzorgde, deze veel langer mee zou gaan dan verwacht. Ze koesterde haar lichaam. Ze leefde gezond, sportte gezond, at gezond, dronk nauwelijks tot niet en was daarom, naast die kutkanker, echt nooit ziek. Voor corona was ze dan ook helemaal niet bang. Uiteraard wel om deze eventueel door te geven, maar ze had niet de angst dat ze corona niet zou overleven.

‘Bewuster gaan leven door de dood van Bibian’

Helaas weten we niet met welke fiets we op aarde worden gezet. Dus ben er maar voor de zekerheid voorzichtig mee. En ja, ook ik moet toegeven dat ik me schuldig maakte aan af en toe klagen, het verzamelen van bezittingen en soms ongezond leven. Maar het afgelopen jaar ben ik door corona en de dood van Bibian veel bewuster gaan leven. Ik weeg nu 83 kilo in plaats van 106, ik weet nu dat herinneringen veel waardevoller zijn dan bezittingen. En ik probeer elke dag iets liefs voor een ander te doen.

M42

Deze column van Edwin Spee over hoe mensen omgaan met hun gezondheid, staat ook in Margriet 42. Dat nummer ligt nú in de winkel. Prinses Margriet is gasthoofdredacteur van deze speciale editie, waarin je leest wat de prinses bezighoudt en wat haar raakt. Ook krijg je een exclusief kijkje in haar privé-fotoalbum. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Fotografie | Mariel Kolmschot

Ook interessant