Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Edwin Spee: ‘Steek af en toe je kop in het zand en doe gewoon je problemen niet bestaan’

teaser-edwin-spee.jpg

Struisvogels zijn zo gek nog niet. Steek af en toe je kop in het zand en doe gewoon of je problemen niet bestaan. Uiteraard gaat dit helemaal niets oplossen, maar het geeft je wel de mogelijkheid om dingen los te laten en lekker te genieten van de dag. Want je zorgen maken heeft nog nooit iets opgelost.

Toen Bibian in mei 2016 ’s avonds de kinderen moest vertellen dat de artsen niets meer voor haar konden doen, zijn er uiteraard heel veel tranen gevallen, maar daarna zijn we met het gezin uit eten gegaan en hebben we een heerlijke avond gehad.

‘Bibian sliep als Doornroosje’

Die nacht lag ik wakker, maar sliep Bibian als Doornroosje. Toen ik haar de volgende ochtend vroeg hoe ze in godsnaam zo lekker had kunnen slapen, pakte ze mijn gezicht beet, gaf me een heel dikke zoen en zei met een glimlach: ‘Ach lieverdje, je moet je geen zorgen maken hoor, het komt wel goed en zo niet dan is het ook oké.’ Ik leerde van Bibian de levensles dat elke dag die je in zorgen leeft een dag is die we weggooien. Bibian heeft uiteindelijk nog ruim vijf jaar geleefd. Gelukkig leer ik snel en heb ik me niet vijf jaar lang zorgen lopen maken.

‘Alles wat je nu hebt, is gegeven’

Bibian kon heel goed in het nu leven, Carpe Diem. Alles wat je nu hebt, is gegeven. Vandaag leef je, maar morgen is al onzeker. Daarom leefde ze zonder angst en genoot ze van elke dag. Elke ochtend als ze wakker werd, omarmde ze de dag en genoot ze van de kleine dingen en wist ze: ik heb weer een dag extra om van te genieten.

Lees ook:
Edwin Spee: ‘Zelfs uit het overlijden van Bibian ontstaan mooie nieuwe dingen’

‘Ben je dan nooit bang?’

Een man vroeg haar een keer: ‘Maar ben je dan nooit bang, wetende dat de dood al op jouw stoep staat?’ Bibian dacht heel even na, glimlachte en zei: ‘Maar dan heb ik slecht nieuws voor u. De dood staat namelijk bij iedereen op de stoep. Weet u dat alleen al in Europa elke dag vijfduizend mensen die zich totaal gezond wanen het einde van de dag niet halen? Dat zijn dus 1,8 miljoen mensen per jaar. Dus waarschijnlijk ga ik ooit dood aan kanker, maar hebben we het over deze week, dan zal dat eerder door een auto-ongeluk, een hartaanval of een lawine komen. En als ik dáárvoor niet in angst leef, waarom dan wel voor kanker?’

‘Geniet van elke dag’

Zit het leven tegen, maar kun je er wat aan doen, dan heb je geen reden om je zorgen te maken. Zit het leven tegen en kun je er niets aan doen, dan heeft het geen nut om je zorgen te maken. Dus geniet van elke dag die je is gegeven en maak je vooral niet te veel zorgen.

Pluk de dag.

Liefs,

Edwin

Deze column van Edwin Spee staat ook in Margriet 45, nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten

Ook interessant