null Beeld

Edwin Spee: ‘Dankzij Bibian weet ik dat wijn op het strand meer waard is dan eten in een sterrenrestaurant’

Volg je dromen en volg je passie. Een regel die je vaak hoort, maar die maar weinig echt wordt nageleefd. Bibian kon dit als geen ander omdat zij echt veel meer gaf om herinneringen dan om het verzamelen van bezittingen. Na haar eerste jaar Rechten besloot ze dan ook naar de bergen te vertrekken om te gaan snowboarden.

Ik kom uit een generatie die leerde dat je succesvol moest worden en dat een man zijn gezin onderhoudt. Toen ik Bibian leerde kennen, was ik druk met mijn commerciële bedrijven; mijn nalatenschap zou een groot pand zijn met mijn naam erop. Stoer vond ik het om te vertellen dat ik zestig tot tachtig uur per week werkte en een dikke auto was belangrijker dan qualitytime.

Stiekem bezittingen verzamelen

De relatie met de moeder van mijn dochters was op de klippen gelopen, omdat ik niet in de gaten had dat ook zij veel meer gaf om herinneringen dan bezittingen. Ik vergoelijkte, zoals zo veel mannen van mijn generatie, dat ik zo hard werkte en veel geld wilde verdienen omdat ik voor mijn gezin moest zorgen. Ik was stiekem bezittingen aan het verzamelen omdat een dikke auto mijn ego moest strelen. Dankzij mijn huwelijk met Bibian begrijp ik nu dat een flesje wijn met een stokbrood op het strand veel meer waard kan zijn dan een negengangendiner in een sterrenrestaurant.

Lees ook:

Edwin Spee: ‘Ik zou al mijn bezittingen inruilen voor één extra dagje met Bibian'

Beetje bij beetje

Toen Bibian haar stichting de Mentelity Foundation startte, begon ik langzaamaan, beetje bij beetje, steeds vaker te helpen. Ik merkte dat geven, goed doen en anderen helpen mij eigenlijk veel meer voldoening gaf dan geld verdienen en het verzamelen van bezittingen. Ondertussen ben ik directeur van haar stichting en sta ik elke ochtend met veel plezier op om aan het werk te gaan. Ik krijg zo veel energie uit het werk dat ik doe en verzamel zo veel herinneringen dat ik in het weekend nog maar weinig nodig heb om de week af te sluiten met een voldaan gevoel.

Laat de boel de boel

Daar waar ik vroeger in het weekend de verloren tijd moest inhalen met dure uitstapjes kan ik nu samen met mijn geliefden gewoon lekker op de bank liggen of door de natuur lopen en nagenieten van de mooie week. Mijn opdracht voor het komend weekend naar iedereen: laat de boel de boel, koop een goedkope fles wijn of limonade en een stokbrood. Plof op de bank of ga de natuur in met je geliefde. Nodig iemand uit die je al heel lang wilt uitnodigen en geniet van het moment.

Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.

Deze column van Edwin verscheen eerder in Margriet 47 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Edwin Spee

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden