Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Edwin Spee: ‘De laatste jaren had Bibian een hoestje dat de hele dag aanhield’

edwin-spee-de-laatste-jaren-had-bibian-een-hoestje-dat-de-hele-dag-aanhield.jpg

Edwin Spee (53) verloor zijn vrouw Bibian. Hoe ga je om met zo’n enorm verlies? In Margriet schrijft hij wekelijks over rouw, het gemis en de invulling van zijn leven zonder Bibian.

Bibian leefde volgens vijf simpele regels. Tijdens ons huwelijk leerde ik deze regels ook in mijn leven toe te passen. Ik durf te zeggen dat ik hierdoor ben veranderd en dat ik een veel gelukkiger mens ben geworden.

Geen magie

De komende vijf weken zal ik elke week proberen om één regel zo goed mogelijk uit te leggen. Verwacht geen kunstjes of onbekende magie, het zijn over het algemeen bekende inkoppers. Maar het gaat vooral om het geloven in deze regels, het naleven en de combinatie van de regels. Het werkte voor Bibian, het werkt voor mij en voor ons gezin. Hopelijk kan jij er ook je voordeel mee doen.

‘Kijk altijd naar wat er nog wel kan of is’

Regel 1: kijk altijd naar wat er nog wel kan of is, in plaats van wat er niet meer kan. We zijn allemaal geboren met een brein dat van nature zich meer focust op negatief nieuws en dat ook langer onthoudt dan positieve gebeurtenissen, met een duur woord “Negative Bias”. Ons negatieve brein zit ons dagelijks in de weg met ons misvormde beeld van de werkelijkheid.

“Bij ons in de tuin regent het minder vaak dan bij de buren.” We klagen continue over het weer, terwijl het in werkelijkheid maar 3,5% van de tijd regent. Terwijl jij dit leest denk je waarschijnlijk: dat kan nooit kloppen. Maar dat is dus je negatieve geheugen. Bibian en ik hebben altijd veel buiten getraind, gesport en geleefd en zelden vielen onze plannen in het water.

Lees ook:

Dít is de reden dat Edwin Spee zijn nieuwe liefde al zo snel aankondigde

Anders denken

Sta je regelmatig in de file voorkom dan dat je dit opslaat als een negatieve ervaring. Wij gebruikten die tijd om gezellige gesprekken te voeren, lekker mee te zingen op onze favoriete nummers of te brainstormen over onze dromen bij de Stichting. Als je het mij nu vraagt stonden wij bijna nooit in de file. Topsporters zijn gewend op hun brein positief te programmeren. Denk je dat je een wedstrijd gaat verliezen? Dan win je ook minder snel.

Irritant hoestje

Een voetballer kan op maandag nog even huilen over die wedstrijd die hij op zondag heeft verloren, maar op dinsdag moet de focus toch alweer op winnen voor de volgende zondag. De laatste jaren had Bibian door alle tumoren in haar longen een heel naar hoestje dat de hele dag aanhield. Ik wist dat als ik me daaraan zou gaan ergeren, dat een negatieve wissel op onze relatie zou trekken. Dus besloot ik dat er een nieuw vogeltje bij ons in het bos was komen wonen, een prachtige mooie paradijsvogel. Ik koppelde haar hoestje aan iets positiefs, aan iets moois. Ik heb me nooit meer geërgerd aan het hoestje. Reset je brein naar positief. Als Bibian het kon en ik het kan, dan kan jij het ook.”

Deze column van Edwin Spee staat ook in Margriet 43 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant