Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Edwin Spee: ‘Ondanks 21 jaar kanker, operaties en medicijnen wist Bibian tot de laatste minuut te genieten’

teaser-edwin-spee.jpg

Waarom succes geen garantie is voor een gelukkig leven, maar dat een gelukkig leven wel vaak leidt tot succes.

Vandaag alweer mijn tiende en laatste column. Ik heb met veel plezier mogen schrijven over mijn liefde voor Bibian, de wijze levenslessen die ik van haar heb meegekregen, over rouw en mooie herinneringen. Over de liefde voor mijn kinderen en over hoe mijn huwelijk met Bibian, maar ook haar overlijden, mij hebben gevormd tot de man die ik nu ben, een man die veel beter is gaan beseffen waar het nu echt om gaat in het leven.

Waarom leren we niet van onze fouten?

We worden allemaal nog steeds opgevoed met de gedachte dat we succesvol moeten worden in het leven. Nog steeds zetten we onze kinderen allemaal in dezelfde trein. Ze gaan naar school en hopelijk studeren, vinden een zo goed mogelijke baan, gaan zo veel mogelijk geld verdienen, kopen een dikke auto en mooie kleding, vinden een partner, kopen een huis, worden zo goed mogelijk in dat wat ze doen, krijgen kinderen en zetten die weer op dezelfde trein.

Waarom leren we niet wat meer van onze fouten? Waarom zien we niet dat heel veel kinderen helemaal niet gelukkig worden van deze prestatiegerichte aanpak? Waarom promoten we niet meer dat genieten van het leven veel belangrijker is dan presteren? Dat succes geen garantie is voor een gelukkig leven, maar dat een gelukkig leven wel vaak leidt tot succes.

Lees ook:
Edwin : ‘Hoe mooi is het als je stiefzoon je beetpakt en troost als je zijn moeder mist?’

Een reset-button

Soms zou je willen dat er een reset-button op de wereld zat en we weer even terug konden naar waar het nou werkelijk allemaal om gaat. Al ben ik bang dat we dan gewoon weer uitkomen bij waar we nu zijn. We zijn eigenlijk kudde­dieren. We houden van contact, we houden van gezelligheid. Tijdens de lockdown misten we allemaal de gezelligheid, we misten het aanraken, een knuffel en het kunnen opzoeken van de drukte, maar we blijken toch ook wel een erg egoïstische diersoort te zijn. Zodra we niet meer met onze neus op de feiten worden gedrukt, vervallen we blijkbaar weer in onze oude gewoontes.

Genieten van het leven

Bibian werd 48 jaar oud. Ondanks de 21 jaar kanker, ontelbare operaties, kruiwagens vol medicijnen, het feit dat ze in een rolstoel belandde, aan het einde nauwelijks nog kon zien, maar wel het einde echt zag aankomen, wist ze tot de laatste minuut te genieten van het leven. Ze stierf in vrede en met een glimlach op haar gezicht en dit kon zij omdat ze in die 48 jaar alles uit het leven had gehaald wat er voor haar inzat. Bibian leefde met heel veel liefde voor het leven en de mensen om haar heen. Ze verzamelde herinneringen, leefde met een passie die leidde tot haar persoonlijke successen.

Bibian was een groot voorbeeld dat liefde geven meer geluk brengt dan je met geld ooit zou kunnen kopen.

Liefs,
Edwin Spee

M50 Cover HR JPG

Deze column van Edwin Spee staat ook in Margriet 50 – nú in de winkel. In dit nummer daarnaast ook een heel scala aan surprise ideeën en DIY-adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant