Margriet logo
MT36 M36 Dossier Beeld Ellen Gözel, Getty Images
Beeld Ellen Gözel, Getty Images

PREMIUM

Dubbel goed: zó levert groen doen je ook nog geld op

Het leuke van groene keuzes maken is dat het aan alle kanten winst oplevert. Financieel deskundige Annemarie van Gaal legt uit hoe. Van verbouwen tot sparen en van een hypotheek tot een elektrische auto.

Annemarie van Gaal is een Nederlandse ondernemer, investeerder, auteur en televisiepersoonlijkheid.

Subsidie van dak tot vloer

Een groenere woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als je bijvoorbeeld de spouw-muren laat isoleren, kost dat gemiddeld € 1.750 maar je bespaart tussen de 20 en 25 procent op je gasrekening. Als je je oude ketel laat vervangen door een energiezuinige hr-ketel, dan kost dat gemiddeld € 2.100, maar je bespaart tussen de 15 en 20 procent op je gasrekening. Daarnaast kun je een subsidie van de overheid krijgen voor isolatiemaatregelen. Sinds 1 januari 2022 kun je onder voorwaarden 30 procent subsidie krijgen als je je huis isoleert. Voorwaarde voor deze subsidie is wel dat je minimaal twee kleinere isolatiemaatregelen uit laat voeren, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HR-glas of triple glas en/of vloerisolatie. Bij het uitvoeren van een kleinere isolatiemaatregel kun je sinds april 2022 tot 15 procent van de kosten als subsidie terugkrijgen. De subsidie kun je ook aanvragen als je één grote isolatiemaatregel uitvoert zoals het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler.
Kijk voor meer informatie: rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-isolatie- huis, verbeterjehuis.nl

MT36 M36 horizontale lijn roze Beeld
MT36 M36 Dossier Beeld

Potjes per gemeente

De overheid heeft bepaalde verantwoordelijkheden voor het stimuleren van isolatie en duurzaamheid overgedragen aan de gemeenten. Naast de subsidie van de overheid, kun je dus ook nog een leuk financieel duwtje in de rug krijgen van de gemeente waar je woont. Bekijk de desbetreffende website voor meer informatie. Vul op energiesubsidiewijzer.nl in waar je woont en je ziet meteen welke subsidies er in je gemeente worden verstrekt voor het isoleren en verduurzamen van je woning.

MT36 M36 Dossier Beeld

Met de stroom mee

Als je meer energie opwekt dan je nodig hebt, bijvoorbeeld doordat je zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, kun je het overschot terug leveren aan het energiebedrijf en daarvoor een vergoeding krijgen. Om dat te doen hoef je je alleen maar aan te melden via de landelijke website van alle netwerkbedrijven (energieleveren.nl). Om precies te weten hoeveel stroom aan het net is teruggeleverd, heb je een meter nodig die naast je eigen stroomverbruik ook de teruggeleverde stroom registreert.

MT36 M36 horizontale lijn roze Beeld

Graadmeter

Minder energie verbruiken kan ook in je portemonnee behoorlijk schelen.

  • Zet de verwarming uit in kamers waar je niet vaak bent en je bespaart gemiddeld € 400 per jaar.
  • De thermostaat een graadje lager zetten scheelt veel geld. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7 procent in je energieverbruik. Draai je ’m ’s nachts naar 15 °C, dan komt daar nog eens een flinke besparing bij.
  • Het verschil in energieverbruik tussen een gloednieuwe koelvrieskast met A+++-label en een vijftien jaar oude koelkast is € 90 per jaar. De aanschafkosten van een nieuwe, milieuvriendelijke koelkast heb je er in vijf tot zes jaar uit.
MT36 M36 Dossier Beeld

LET OP! Als je overweegt om een huis te kopen, let dan op het energielabel. Woningen met label G tot en met D zijn niet of slecht geïsoleerd.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak gaat de maandelijkse energienota met tientallen tot honderden euro’s naar beneden. Het is wel even een investering, want de aanschafkosten liggen behoorlijk hoog. De subsidie op zonnepanelen is helaas gestopt. Je kunt wel nog de 21 procent btw op de koop en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Als je ervan uitgaat dat tien zonnepanelen ongeveer € 4.700 kosten, gaat het om een teruggave van € 760. Voorwaarde is wel dat de factuur voor de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan en de teruggave binnen zes maanden wordt aangevraagd.

Verdienmodel

Goed om te weten: het van vermogens-belasting vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor eventuele toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag.

MT36 M36 Dossier Beeld

Een eco- hypotheek

Koop je een supergoed geïsoleerde woning, een huis dat niet is aangesloten op aardgas of heb je straks een dak bedekt met zonnepanelen, dan betaal je over het algemeen een hogere prijs dan voor een doorsneewoning. Vaak kun je in zo’n geval een groene of duurzaamheidshypotheek afsluiten, die aantrekkelijkere voorwaarden heeft dan de gemiddelde hypotheek. Zo compenseer je mooi (een deel van) die duurdere aanschafkosten. Veel banken bieden rentevoordeel op de hypotheken van duurzame huizen: hoe zuiniger je huis, hoe lager de hypotheekrente. Veel banken bieden een zogenaamde Duurzaam Wonen Hypotheek aan met een hypotheekdeel om je huis te verduurzamen, een lagere rente en aantrekkelijke voorwaarden. Rabobank heeft de Rabo Groenhypotheek waarbij je met een duurzaam huis gedurende de eerste tien jaar als rentevaste periode een korting van 0,5 procent op de hypotheekrente krijgt en bij een hypotheek van Triodos Bank geldt: hoe energiezuiniger je huis, hoe lager de rente. Als je een hypotheek bij Triodos afsluit, biedt Triodos tot eind 2022 een Energiebespaarlening aan waarmee je tot € 25.000 kunt lenen om je huis duurzamer te maken. De rente op deze lening is de eerste tien jaar 0 procent.

MT36 M36 Dossier Beeld

Natuurlijke keuze
Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar een traditionele uitvaart kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu en brengt ook de nodige kosten met zich mee. In Nederland kiest 63 procent voor een crematie en 37 procent voor een begrafenis, waarvan slechts 0,4 procent dit op een natuurbegraafplaats wil. De keuze voor een natuurbegraafplaats of groene uitvaart is dus nog vrij onbekend, maar zeker het overwegen waard. Voor een graf op een traditionele begraafplaats betaal je – afhankelijk van de gekozen gemeente en de duur van de grafrechten, bijvoorbeeld tien of twintig jaar – een bedrag tussen € 3.000 en € 7.000. Daar komen dan nog de kosten van de grafsteen bij van € 3.000 à € 4.000. Na de eerste periode van tien of twintig jaar wordt het graf geruimd of sluit je een grafrecht voor een nieuwe termijn af. Gemiddeld kost dat € 200 per jaar. Bij een natuur-begraafplaats betaal je eenmalig een bedrag tussen € 3.000 en € 5.000, afhankelijk van de locatie. Er wordt geen grafsteen geplaatst en het graf wordt nooit geruimd.

Meer informatie over groene uitvaarten is te vinden op natuurbegraafplaatsenvanwaarde.nl, groeneuitvaart.nl en brana.nu.

MT36 M36 Dossier Beeld

Groene vrijstelling

Steeds meer banken hebben spaarrekeningen waarvan de tegoeden vrijwel alleen worden geïnvesteerd in projecten die duurzaam zijn en het klimaat geen schade berokkenen. Zo heeft ING bijvoorbeeld het Groen Spaardeposito en de Rabobank het Rabo GroenDeposito en GroenSparen. Al deze spaarvormen vallen onder het normale depositogarantiestelsel. Dit betekent dat wanneer de bank omvalt, het spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd is door de Nederlandse staat. Daarnaast levert groen sparen een fiscaal voordeel op. Normaal gesproken betaal je in Box 3 vermogensbelasting over een spaartegoed dat hoger is dan € 50.650. Maar bij een groen tegoed wordt er over een bedrag tot € 61.215 boven op dit vrijgestelde bedrag, geen vermogensbelasting geheven. Dat betekent dat je over een vermogen van € 111.865 geen vermogensbelasting betaalt. Voor stellen is dat dubbelgoed nieuws. Zij hebben als fiscaal partners al een van vermogensbelasting vrijgestelde bedrag van € 101.300 en door groen te sparen worden zij daarbovenop voor een bedrag van € 122.430 vrijgesteld. Zij betalen zo over een vermogen van € 223.730 geen vermogensbelasting. Scheelt toch gauw een paar honderd euro per jaar aan belastingen!

Milieu-gerichte tips
Op verbeterjehuis.nl zie je snel hoe je je woning kunt verduurzamen en energie bespaart en milieu-centraal.nl staat vol tips, van zonnepanelen tot wonen zonder aardgas en milieuvriendelijk klussen.

MT36 M36 Dossier Beeld
MT36 M36 horizontale lijn roze Beeld

Klimaatvriendelijk lenen

Wil je best je huis verduurzamen, maar heb je er nu het geld niet voor? Dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld door je hypotheekbedrag te verhogen. Zelfs al heb je een maximale hypotheek, dan mag je boven op de waarde van je huis nog € 9.000 extra aan hypotheek nemen, mits je het geld besteedt aan het verduurzamen van je woning. Stel dat je de € 9.000 in vijftien jaar aflost, dan kost de extra hypotheek jou € 70 tot € 80 per maand. De hypotheekrente is momenteel nog laag en je kunt die rente ook nog aftrekken. Als je slim verduurzaamt, dan bespaar je veel meer dan dat het je kost! Helemaal groen is een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Daar kun je als particuliere woningeigenaar geld lenen om je woning te verduurzamen, maar ook als Vereniging van Eigenaren.
Kijk voor meer informatie op energie­bespaar­lening.nl

MT36 M36 Dossier Beeld

Lekker op weg

De overheid stimuleert ons al een aantal jaren om elektrisch te rijden. Geen slecht idee. Want je bespaart niet alleen op de benzine, maar ook op de belastingen. Voor volledig elektrische auto’s betaal je tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting. Daarnaast betaal je voor elke nieuwe auto bij de aanschaf normaal gesproken bpm (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen). Omdat deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot, is dat gunstig voor elektrische auto’s. Die zijn t/m 2024 vrijgesteld van bpm. Heb je een elektrische auto van de zaak waarmee je ook privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit houdt in dat een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen wordt opgeteld. Bij een elektrische auto is de bijtelling lager dan als je op benzine of diesel rijdt. Leg je privé bovendien minder dan vijfhonderd kilometer per jaar af, dan hoef je geen bijtelling op te geven. Zorg er dan wel voor dat je de gereden kilometers nauwkeurig bijhoudt.

Beleggen voor later
Als je geld belegt, kun je ervoor kiezen om dat alleen te doen in bedrijven die bouwen aan een duurzame toekomst. Leuk om je kleinkinderen erin te betrekken en bijvoorbeeld een beleggingsrekening op hun naam te openen. Zij ontdekken zo spelenderwijs hoe beleggingen werken en welke bedrijven groen en duurzaam zijn. Normaal gesproken wordt het vermogen op zo’n rekening bij het vermogen van de ouders geteld en moeten zij er dus vermogens-belasting over betalen. Maar omdat je met een groene beleggingsrekening een hogere vrijstelling hebt, zal het in dit geval – zolang het saldo op de groene beleggingsrekening niet hoger is dan € 61.215 – de ouders niets kosten.

Annemarie van GaalEllen Gözel, Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden