Margriet logo
MT33 M33 En ook nog Beeld Getty Images, privébeeld.
Beeld Getty Images, privébeeld.

PREMIUM

Doris Baaten: ‘Met carnaval zijn we onherkenbaar en hebben we een rugzak bier mee’

Musicalactrice Doris Baaten (66) speelde in musicals als Hij gelooft in mij en Fiddler on the roof. Vanaf 1 september is ze te zien in het meeslepende muziektheaterstuk Maduro in het nieuwe Haagse theater Amare. Het verhaal van de verzetsheld Maduro is verweven met het ontstaan van Madurodam.

MT33 M33 En ook nog Beeld

1. Carnaval

“Ik ben geboren en getogen in Maastricht. Mijn hele jeugd hield ik niet van carnaval. Tot ik zo’n twintig jaar geleden met mijn zus en haar kinderen naar de kinderoptocht ging kijken. Sindsdien is carnaval onze jaarlijkse traditie en vieren we het groots. We zijn onherkenbaar verkleed en hebben een rugzak met bier mee.”

2. Kookboeken

“Ik vind het leuk om kookboeken te lezen. Naast mijn bed ligt een stapeltje. Het is vooral leuk om me voor te stellen hoe het zou smaken. Door vrienden in Italië heb ik leren koken, daar heb ik mijn eerste boek gekregen.”

3. Oorbellen

“Deze oorbellen zijn van mijn favoriete ontwerper Hans Appenzeller. Ik kreeg ze van mijn harstvriendin die in 2006 aan kanker is overleden. Ze is een jaar ziek geweest. In dat jaar hebben we alles samen beleefd. Heel intens. Op mijn verjaardag kreeg ik deze oorbellen. Ze had het niet breed en is met haar zieke lijf naar de winkel gegaan. Dat is zo ontroerend, ik koester ze met heel mijn hart.”

MT33 M33 En ook nog Beeld

4. BBC

“Al jaren kijk ik op zaterdagochtend naar Saturday kitchen van de BBC als ik niet hoef te spelen. Het duurt anderhalf uur en ik vind het heerlijk om naar koken te kijken. Het is zo lekker ontspannend, onbewust pik ik ook allerlei weetjes op over koken.”

5. Edith Piaf

“De foto’s van Edith Piaf zijn me heel dierbaar. Zij is een inspiratie geweest, haar stem raakt me. Op de Kleinkunstacademie zong ik dan ook Franse chansons. Jaren later kreeg ik deze foto’s cadeau van mijn toenmalige schoonvader, fotograaf Kors van Bennekom. Hij had haar in 1962 in het concertgebouw gefotografeerd.”

6. Klein huisje

“Mijn favoriete vakantieplek is een klein huisje in de bergen van Noord-Italië. Ik kom daar al jaren. Het huisje is van een Italiaanse vriendin, ik mag er altijd in. Het is heerlijk simpel, je kookt met een gasfles en de douche is op het dak. Het huisje ligt prachtig, midden in de natuur. Het is een fijne plek én een fijne vriendschap.”

Dorine van der WindGetty Images, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden