Margriet logo
null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

‘Door veel te praten en elkaar vrij te laten in onze ontwikkeling zijn we samen gegroeid’

Noor van Velthoven-Hoogewoud (53) is vanaf haar negentiende samen met Hans-Peter. Ze hebben twee dochters die recent het huis uit zijn gegaan. Dit jaar waren ze 25 jaar getrouwd.

Fase 1

“Een kennis zei laatst tegen me: we waren goed als gezin, maar niet meer als partners. Ik kan me voorstellen dat je ook uit elkaar kunt groeien. Wij hebben daar eerlijk gezegd wel altijd bewust voor gewaakt. Zeker omdat we zo jong waren toen we elkaar tegenkwamen. Ik was negentien toen ik Hans-Peter in een discotheek leerde kennen. We zijn samen volwassen geworden. Door veel te praten en elkaar vrij te laten in onze ontwikkeling zijn we samen gegroeid. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Ook nu doen we nog bewust moeite voor elkaar. Dat zit ’m in kleine dingen. Hans-Peter maakt bijvoorbeeld altijd een superlekkere espresso voor me klaar. ‘Ik krijg elke dag een cadeautje van jou,’ zeg ik dan.”

Fase 2 en 3

“Het was niet altijd even makkelijk. Hans-Peter is fotograaf en reist voor zijn werk de hele wereld over. Ik zat thuis met de kinderen. Op een gegeven moment wreekte zich dat. Ik weet nog dat ik HP op het podium aan het werk zag tijdens een concert en dat ik dacht: ik laat jou een tijdje los. Ik moest tot mezelf komen. Uitvinden wat ik nu eigenlijk wilde. Ik realiseerde me: ik kan HP niet veranderen. Hij is succesvol in zijn werk en ik kan niet van hem eisen dat hij opdrachten afzegt en thuisblijft. Maar hoe ik ermee omga, dáár kan ik wel wat mee. We zijn een halfjaar uit elkaar geweest. Hans-Peter bleef maar herhalen: ‘We horen bij elkaar. Ik blijf voor je vechten.’ In dat halve jaar kwam ik tot de conclusie dat het al heel veel scheelde als HP er écht zou zijn op de momenten dat hij thuis was. En niet half, met zijn hoofd bij zijn werk. Sinds hij er meer voor ons gezin is, hebben we alles weer op de rit gekregen. En daar ben ik zo ongelooflijk blij om.”

null Beeld

Fase 4

“We lopen nu weer als een verliefd stel hand in hand door de stad. We hebben de afgelopen jaren gelukkig een sterke basis opgebouwd. Het is best gek om weer met z’n tweetjes te zijn. Om daar te zijn waar we ooit begonnen. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook fijn om geen rekening meer te hoeven houden met de kinderen. ‘Zullen we nog even een terrasje pakken?’ zeggen we nu tegen elkaar als we in de stad zijn. En we gaan weer samen op vakantie. Ik mis de kinderen op dat soort momenten wel, maar gelukkig hebben Hans-Peter en ik het ook nog steeds heel gezellig met elkaar.”

Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer

Nathalie de GraafEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden