Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Tijdens een Zoom-meeting stortte ik opeens helemaal in’

nog-nooit-verteld-door-overgangsklachten-ben-ik-ingestort.jpg

Het ging niet goed met Laura (52). Ze kon haar werk niet meer aan en was zichzelf helemaal kwijt. Tot ze ontdekte dat ze overgangsklachten had en daardoor was ingestort. Er bleek een oplossing voor te zijn.

“Ik denk nog steeds: hoe is het mogelijk dat ik geen flauw idee had wat er met me aan de hand was en dat ook niemand anders – mijn huisarts, de bedrijfsarts en de psycholoog – één en één bij elkaar heeft opgeteld. Dit gebeurt dus nog, anno 2021. Daarom wil ik mijn verhaal vertellen. Zodat een lijdensweg als de mijne andere vrouwen bespaard blijft.”

Somberheid

“Natuurlijk had ik van de overgang gehoord. Het stond voor opvliegers en driftige uitvallen, dacht ik. Verder wist ik er weinig van, behalve dan dat het iets was waar je vooral niet over moest praten, omdat het gelijkstaat aan een enkeltje naar steunkousen en aftakeling. Was ik even blij dat ik geen last had van die suffe overgang. Mijn menstruatie bleef weg zonder zweetaanvallen of een slecht humeur. En dat was dat, dacht ik.”

“Dat ik weleens wat somber was, weet ik aan corona. Het was een rare tijd, iederéén was somber, logisch ook. En dat online werken was ook helemaal niets voor mij, ik miste de gezellige kantoortuin. Heus niet gek dat ik me zo slecht kon concentreren bij vergaderingen waarbij we allemaal voor ons beeldscherm zaten. Of dat er steeds vaker fouten in mijn notulen slopen; al jaren een van mijn vaste taken.”

Lees ook:
9 tekenen dat je somberheid eigenlijk een depressie kan zijn

Verstrooid en overprikkeld

“Toen dat een paar keer een flinke blunder had opgeleverd, liet ik voortaan altijd een bandje meelopen bij onlinegesprekken. Dat zag niemand en dan kon ik later nog checken of ik wel alles had opgeschreven. Dat me dat een hoop extra werk opleverde, was wel vervelend. Want het wás al zo druk op mijn werk. Ook thuis trouwens, met de kinderen die niet naar school konden en een man die loeichagrijnig was omdat zijn zaak maar op halve kracht kon draaien. Maar meehelpen in het huishouden, ho maar. Terwijl het mij boven het hoofd begon te groeien. Ik was erg verstrooid en piekerde daar veel over. Vooral ’s nachts, als ik weer eens lag te woelen. Ik was eigenlijk altijd een goede slaper geweest, maar dat leek nu opeens voorbij.”

“Na de zomer van 2020 ging het steeds slechter. Ik voelde me enorm overprikkeld en was absoluut niet opgeknapt van drie weken vrij. Het huilen stond me vaak nader dan het lachen, zomaar om niks. Toen ben ik op een ochtend ingestort bij een Zoom-meeting. Mijn pen begaf het en ik zag op hetzelfde moment dat ik het opname-apparaat was vergeten aan te zetten. Na een beschamende huilbui voor het oog van wel tien mensen meldde ik me een tijdje ziek.”

Paniekaanvallen

“Maar de vrije tijd bracht niet de rust waarop ik had gehoopt. Mijn hoofd wist ik niet stil te zetten en het nachtelijke gepieker werd alleen maar erger. Ik kreeg paniekaanvallen als ik wakker lag. Dan vluchtte ik buiten adem naar de badkamer om mijn man niet te storen. Meer dan wat kalmeringspillen kon mijn huisarts me niet bieden. Ook de bedrijfsarts zat met z’n handen in het haar. Een burn-out was zijn diagnose. Zelf kon ik me daar niet in vinden. Ik had eerder het gevoel dat ik gek aan het worden was.”

“Wat voelde ik me mislukt. En ik begreep er niets van. Ik was altijd zo sterk geweest. Kon multitasken als de beste en niets was me ooit te veel. Als ik de hele dag had gewerkt en een drukke avond had gehad met de kinderen stond ik daarna nog vrolijk een muurtje te behangen. Energie voor tien, altijd vol plannen. Nu was ik alleen maar moe, moe, moe. Ik was mezelf totaal kwijt. Ik zag mezelf al heel lang thuis zitten en werd daar heel verdrietig van. Ik dacht zelfs al aan antidepressiva.”

Herkenning

“En toen was daar die vroegere vriendin die ik onverwachts tegen het lijf liep. Toen ze mijn verhaal hoorde, zei ze: ‘Dit zouden ook overgangsklachten kunnen zijn. Is daar wel naar gekeken?’ Ik weet nog hoe ik de lach schoot. Wat zei zij nou voor onzin? Maar al snel hing ik aan haar lippen. En later thuis, toen ik ging googelen en naar de podcast Opvliegers luisterde, zat ik met tranen in mijn ogen. Ik herkende me overal in. Hoe was het mogelijk? Gevoelsmatig klopte het helemaal. Want ik had altijd al gedacht: er móét iets zijn, het is niet zo dat ik zomaar, zonder aanleiding, ben ingestort.”

“De huisarts wilde me eerst niet eens doorverwijzen. Maar ik heb zó’n scène getrapt, dat ik het toch voor elkaar kreeg. Ik kwam bij een arts die gespecialiseerd was in overgangsklachten en onder haar begeleiding ben ik met hormonen begonnen. Ik vond dat best een stap, maar ik besloot het toch te doen. Ik had zó geploeterd, dus als er een kans was dat ik me beter zou gaan voelen, wilde ik die met beide handen aangrijpen.”

Lees ook:
Caroline Tensen openhartig over ‘helse’ overgang: ‘Ik heb echt langs het randje gelopen’

Rust

“Al binnen een paar weken voelde ik effect. Ik werd weer mezelf. Er kwam rust in mijn hoofd. De paniek nam af en ik kon me weer beter concentreren. Ik sliep weer beter. Na drie maanden voelde ik me als herboren en ben ik gaan re-integreren. De bedrijfsarts vond dat ik dat voorzichtig moest doen en was, net als mijn baas, niet overtuigd dat mijn problemen echt door de overgang kwamen. Maar hij heeft me toch gelijk moeten geven, want ik ben nu weer volop aan het werk en dat gaat prima. Wat ben ik blij dat ik toen die vriendin tegenkwam, die me op het juiste spoor bracht. Ik had anders nog heel lang thuis kunnen zitten. Onzeker, angstig en twijfelend aan mezelf. Terwijl het gewoon de overgang was. Zó veel vrouwen hebben hier last van en dat wordt lang niet genoeg onderkend.”

Beeld | Getty Images

Margriet 51 ligt in de winkels! De decembermaand nadert, en dus staat deze extra dikke editie volledig in het teken van feestelijkheid. Met daarin: een interview met Willeke van Ammelrooy, lichte feestrecepten, 25x decemberuitjes, een spannend winterverhaal, een naaipatroon voor een feestjurk, een grote cadeaugids en véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant