Margriet logo
Door een hersentumor veranderde het leven van Mascha compleet Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Door een hersentumor veranderde het leven van Mascha compleet

Toen Mascha maar niet herstelde van een griep en knallende hoofdpijn bleef houden, besloot ze de huisarts te bellen. Nog geen 24 uur later lag ze op de operatiekamer en werd er een hersentumor van vijf bij vijf centimeter verwijderd. “Ik zei tegen de arts: je hebt mijn leven gered, maar ik ben nu toch anders. Daar moet ik mee dealen.”

Hoewel de tumor gelukkig goedaardig was, is het leven van Mascha compleet veranderd door blijvend hersenletsel.

Geen duidelijke klachten

Behalve de extreme hoofdpijn had Mascha totaal geen klachten, ondanks dat de tumor er al lange tijd zat. “Waarschijnlijk heeft dat ding er al tien, twintig of dertig jaar gezeten. Je vertrouwt je lichaam voor geen meter daarna, want het heeft je zó in de steek gelaten. Het gaf me geen enkel signaal dat ik een hersentumor had zo groot als een tennisbal.”

“Iedereen was verbaasd dat ik geen klachten had, maar ook dat ik er nog was. Je zag die tumor in mijn hoofd, en alles daaromheen was in de verdrukking geraakt. Het kan dan voorkomen dat je ineens – pats-boem – dood neervalt. Omdat je hersenstam, waar onder andere je ademhaling zit, dan verdrukt wordt.”

‘Ik ben nu anders en daar moet ik mee dealen’

Na de operatie krijgt Mascha echter wél klachten: door de operatie waarbij de hersentumor grotendeels verwijderd is, is hersenletsel ontstaan. Dat zorgt onder andere voor problemen met praten, haar evenwicht en fijne motoriek. “Ik zei tegen de arts: je hebt mijn leven gered, maar ik ben nu toch anders. Daar moet ik mee dealen.”

“Soms gaat dat heel goed en ben ik heel blij, maar ik ben ook vaak niet blij. Ik herinner me nog bij fysiotherapie, dan moest ik me vasthouden aan een rek en stapjes maken: op en af, op en af. En toen dacht ik: ‘jezus, wat zit ik hier te doen? Ik kon hardlopen, volleyballen, en nu ben ik bezig met stapjes maken terwijl ik me vasthoudt. Maar er zijn ook momenten dat ik heel blij ben, als een kind zo blij. Dat is het bijzondere: bij alles wat je weer doet, is het alsof je het voor het eerst doet. Ik ga met de trein bijvoorbeeld – ik was zo blij; echt gelukkig.”

Wat mist Mascha het meest, nu ze letsel heeft door de hersentumor? En hoe ziet de toekomst er voor haar uit? Ze vertelt erover in een emotionele aflevering van Mijn Verhaal de podcast.

Meer over Mijn verhaal

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert en Loesja de Bruin

Loesja de BruinPrivéfoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden