null Beeld

Dít wist je nog niet over vice-premier Carola Schouten

Carola Schouten ken je waarschijnlijk als onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en als een van onze vice-premiers. Deze titels zal zij nog dragen tot het kabinet over anderhalve maand demissionair wordt.* Dit jaar doet zij mee met de tweede kamerverkiezingen en is de tweede op de lijst van de ChristenUnie. In Margriet 5 spreken we haar over haar politieke functies en haar priveleven.

Deze vier dingen weet je waarschijnlijk nog niet over Carola Schouten.

Ze is de tweede vrouwelijke vice-premier

In Nederland hebben we op dit moment drie vice-premiers: Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten. In 1998 waren er voor het eerst vrouwelijke vice-premiers. Dat waren Annemarie Jorritsma en Els Borst. Daarna zijn er tot Carola Schouten en Kajsa Ollongren in 2017 vice-premier werden, geen vrouwelijke vice-premiers meer geweest.

Dit is wat ze erg zelf over zegt: “Ik geloof er heel erg in dat het team dat het land regeert een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Daar wordt zo’n team ook echt beter van. Er kunnen nog stappen worden gezet als het gaat om vrouwen, maar ook om etnisch-culturele diversiteit. Tijdens het formatieproces van dit kabinet was ik de enige vrouw aan tafel. Ik zat maandenlang tussen de mannen – aardige mannen, maar toch. Het is voor de beeldvorming belangrijk dat ook vrouwen betrokken zijn en minister of vicepremier worden.”

Ze leest graag

“Ik houd erg van biografieën, vaak met een politiek tintje, maar ook van fictie.” Haar favoriete boek is Is dit een mens van Primo Levi. “Het indrukwekkendste boek dat ik ooit heb gelezen over de gruwelijkheden in Auschwitz. Ik herlees het elke twee jaar, om erbij stil te staan wat er gebeurt als je een mens niet meer als mens ziet.”

Ze heeft zelf een boerderij gerund

Schouten is minister van Landbouw en dat komt voor haar erg dichtbij, omdat haar vader ook boer was. Helaas is haar vader op haar 9de overleden. “Ik weet nog goed dat ik in de Tweede Kamer met een groepje zat te wachten en Gert-Jan me kwam vertellen dat ik minister van Landbouw zou worden. Dat was een emotioneel moment. Ik vroeg me meteen af wat mijn vader ervan gevonden zou hebben.”

Vanwege de achtergrond van Schouten weet ze hoe het is

om op een boerderij te leven. “Na de dood van mijn vader hebben mijn moeder,

mijn zussen en ik het bedrijf nog vijf jaar gerund. Maar die ervaring maakt het

soms ook lastiger om besluiten te nemen, die voor individuele bedrijven

ingrijpend zijn. Ik voel wat het betekent voor de mensen. Landbouw is een heel

concreet ministerie, het gaat bijna altijd meteen over gezinnen. Maar

uiteindelijk moet je als minister toch soms pijnlijke besluiten nemen, ook al

zie je die gezichten voor je.”

Ze is alleenstaande moeder

Schouten werd op haar 23ste moeder van haar zoon Thomas. Hij is nu 19 en woont op zichzelf. Omdat ze ernaast nog studeerde, zegt ze dat het net zulke 'tropenjaren' waren als nu. “Ik heb in die tijd geleerd om hulp te vragen. Eerst dacht ik dat ik het zelf moest kunnen, maar je hebt als ouder echt anderen nodig.”

Schouten is zich er bewust van wat haar rol binnen de politiek voor andere alleenstaande moeders zou kunnen betekenen.“Soms moet je dat bij iemand anders zien voor je kunt voelen dat het voor jou ook is weggelegd. Maar ik denk ook dat vrouwen zich nog te vaak bescheiden opstellen en dat het belangrijk is dat ze wat vaker naar voren stappen en durven zeggen: dit kan ik en dit wil ik.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Iris Planting

Meer lezen over Carola Schouten?

null Beeld

*Dit artikel kwam tot stand voordat het kabinet aftrad op 15 januari jl.

Heb je door dit artikel meer interesse gekregen in Carola Schouten? Meer over haar lees je in Margriet 5, die nu in de winkel ligt en online te bestellen is. Ook in deze Margriet: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten en nog veel meer!

Marin Noomen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden