null Beeld

Dít is het vieste drankje dat Aaf ooit heeft geproefd

De jongens – Gijs, Ben en Gijs’ grote zoon Kobus – waren een weekend fietsen, dus ik besloot met Rifka naar Rotterdam te gaan. Rotterdam is onze favoriete stad als we even niet in Amsterdam rondscharrelen: groot, indrukwekkend, lekker veel hoge gebouwen en een flinke rivier. En winkels natuurlijk, want Rifka wil altijd winkelen.

Dit keer wilde ze ook iets anders: bubbelthee drinken. Bubbelthee is een fenomeen uit Taiwan, inmiddels allang wereldwijd en vooral op TikTok.

Vieste drankje ooit

Kennelijk drinkt iedereen op TikTok de hele dag bubbelthee en ik begrijp wel waarom, want door de gelatinebubbels die erin zitten is het een heel esthetisch drankje. Ik bereidde haar wel vast voor. Toen ik in de jaren negentig een tijdje in New York woonde, was bubbelthee – een zoete, melkige drank waar ik zelf amper de theesmaak in kon ontwaren – al heel erg in de mode. Ik probeerde het een keer, want het zag er zo leuk uit, kreeg één blubberige bubbel naar binnen en ging bijna over mijn nek. Echt het vieste drankje wat ik ooit had geproefd.

Bubbelthee

Maar Rif was natuurlijk niet te stoppen en nadat we in Rotterdam twee winkels hadden bezocht, koersten we al gauw op een roze gekleurd bubbeltheewinkeltje af. Daar zaten allemaal jonge mensen met doorzichtige bekers bubbelthee met inhoud in diverse kleuren. Je kon er ook voor kiezen om koekkruimels toe te voegen, of een soort sukade, of gekleurde bubbels, of zwarte, of doorzichtige.

Lees ook:

Aaf: ‘Ik beloon mezelf met kleren’

'Het goorste ooit'

Op het terras zette Rif zich schrap. Eerst de telefoon aan om dit belangrijke moment te filmen. Haar nieuwe paarse hoedje op. Bubbelthee in de hand. En een slok. Ze keek heel moeilijk. “Dit is het goorste wat ik ooit heb gedronken.” Ze zeggen dat mensen op social media altijd zo rooskleurig lopen te doen over hun leven en hun geconsumeer: daar heeft Rifka dus geen last van.

Roze interieur met wattenwolkjes

“Ik weet wat je bedoelt,” zei ik. “Het is echt heel vies.” Ik nam toch maar een slokje, we zaten er nu toch, en kreeg meteen weer zo’n gelatinebubbel binnen via het brede rietje. Gelukkig had ik met vooruitziende blik maar één beker besteld. We lachten nog een tijdje, Rifka maakte honderd filmpjes en binnen in het café nipte iedereen in het roze interieur met wattenwolkjes voor Instagram en TikTok aan zijn thee alsof het het lekkerste ooit was.

Even later liepen we weg, de beker nog heel vol. We besloten hem te legen in een putje aan de rand van een groot Rotterdams plein. Dat zie je nou nooit op social media.

Deze column van Aaf verscheen eerder in Margriet 42 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden