Margriet logo
null Beeld

Dit is het goede voornemen dat Aaf élke vakantie weer heeft

"Ik ga een paar weken weg en ik wil een echt vakantiegevoel. Dus heb ik één goed voornemen: Mijn telefoon zo ver mogelijk van me wegwerpen. Niet mijn mail checken, zo weinig mogelijk appen, géén dom Instagram-gescroll. Even los van alles."

"Maar lukt dat? Matig. Dat weet ik van tevoren al. Whatsappen móét bijna wel, want er komen altijd wel een paar berichten binnen en als ik ze niet beantwoord, gaat het knagen. Dat is niet ontspannen."

Stress zonder emails

"Van helemaal geen mail bekijken word ik zenuwachtig. Toch bang om ineens een belangrijke mail te missen, waardoor ik een gigantische deadline blijk te zijn misgelopen of een heel leuke werkopdracht. Instagram, dat moet me lukken. Al voel ik ergens tijdens de vakantie altijd een kriebel opkomen, die aangeeft dat ik toch even wil kijken wat die-en-die aan het doen is en of daar nog een leuk plaatje staat. Een beetje triest is dat wel, dat geef ik toe."

Een zwart-witscherm

Dit alles bespreek ik met de buurvrouw die zelf net een week is weggeweest. Ze heeft de ultieme tip, zegt ze: ‘Zet je telefoon op een zwart-witscherm.’ ‘Zwart-witscherm? Ik wist niet eens dat dat kon,’ zeg ik. Zij zegt dat ze het net de hele vakantie heeft gedaan en grappig genoeg werkte het. Ze wilde veel minder door nieuwssites scrollen, NOS-alerts boeiden haar niet, de algehele social media ook niet. Vreemd toch, hoe de menselijke geest werkt.

Kennelijk heb je, als een klein kind dat aanslaat op felgekleurde speelgoedjes en minder op bruine houten blokken, kleurtjes nodig om je brein te stimuleren. En dat is op zich prima, vooral als je weet dat je die kleurtjes ook kunt úítschakelen, zodat je alles juist minder boeiend vindt.

Lees ook:

Aaf: ‘Ik ben niet meer dat Duracell-konijn dat nimmer leegloopt’

Krant zonder kleurenfoto's

"De volgende dag probeer ik het meteen. Wat is de online krant saai als je er geen kleurenfoto’s bij ziet. En Instagram is meteen niets meer waard. Dat draait zo ongeveer op kleur. Mailen en appen zijn niet bepaald anders, al komen emoji niet meer lekker door. Dus er zijn toch iets minder prikkels aan de hand, zelfs daar."

'De kleuren haal ik uit het echte leven'

"Zouden mensen in de tijd van de zwart-wit-tv ook minder door hun scherm geboeid zijn geweest, omdat het niet in kleur was? Ik betwijfel het. Bovendien was er toen zó weinig op tv, dat alles wat er wél voorbijkwam, automatisch ontzettend interessant leek. Nu is er te veel en moeten we alles minder interessant maken. En heel veel van dat teveel ís niet eens interessant. Dat weet iedereen die een halve avond loos over internet heeft rondgedoold. Misschien laat ik de telefoon na de vakantie ook op zwart-wit staan. De kleuren haal ik wel uit het echte leven."

Deze column van Aaf verscheen eerder in Margriet 44 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden