Dieuwertje Blok over hartproblemen man: ‘Als ik had wat hij had, zou ik depressief thuis zitten’
We kennen Dieuwertje Blok (62) als presentatrice, maar ze is ook al jarenlang ambassadeur van de Hartstichting. Ze besloot dit te worden omdat ze van dichtbij met hart- en vaatziekten te maken heeft.
Margriet samen met de VriendenLoterij
“Ik ben in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten via mijn man. Hij is behoorlijk groot hartvaatpatiënt en dan kom je in ziekenhuizen en maak je van alles mee.” Blok wordt wel vaker benaderd door goede doelen, maar op de vraag van de Hartstichting om ambassadeur te worden, kon ze volmondig ‘ja’ zeggen. Dat heeft helemaal te maken met haar eigen ervaring, legt ze uit. “Mijn man is er nog dankzij het onderzoeksprogramma van de Hartstichting.”
Dieuwertje Blok
Als ambassadeur doet Dieuwertje Blok van alles en nog wat: bijeenkomsten presenteren, interviews geven of dingen voor kinderen. “Dat vind ik prettig om te doen. Mijn vak is presenteren, dus als ik dat kan gebruiken, dan doe ik dat graag.”
Derde ICD
Haar man is nu 69 en heeft al hartproblemen sinds zijn veertigste. “Toen ik hem leerde kennen had hij al een openhartoperatie achter de rug. Hij is kampioen stents zeg ik weleens; hij heeft er meer dan twintig inmiddels. In sommige periodes is hij wel twee keer per jaar gedotterd." Hij is inmiddels aan z’n derde ICD toe, vertelt ze. Dit is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen en een schok geeft om het normale hartritme te herstellen.
Slechte vaten
Blok legt uit dat hij genetisch slechte vaten heeft. Overal in z’n lijf, ook in z’n benen. Dat zorgt ervoor dat hij steeds minder ver kan lopen. Ook de vaten in zijn darmen waren er slecht aan toe; hij heeft bijna een darminfarct gehad. “Dat zijn nogal heftige dingen. Er komt zo veel bij kijken als je in dat circuit zit.” Inmiddels heeft hij ook suikerziekte en slikt hij dertien pillen per dag.
'Ik vind hem een held'
Haar man is altijd heel sportief geweest, vertelt ze. Op zijn veertigste is bij toeval ontdekt dat er iets aan de hand was. Sindsdien heeft hij last van hartfalen en een paar keer een infarct gehad. “Als ik had wat hij allemaal had, zou ik depressief thuis zitten. Maar ik maak me soms meer zorgen dan hij. ’We leven gewoon door, ik ben mijn ziekte niet’, zegt hij altijd. Hij wil absoluut geen ‘patiënt’ zijn en laat het zijn leven niet bepalen. Dat is fantastisch, ik vind hem echt een held.”
Aanpassen
De ziekte beïnvloedt zijn leven – en dat van Dieuwertje – natuurlijk wel. “Hij kan heel slecht lopen, heeft weinig energie en moet ’s middags altijd even slapen. Ik ben het tegenovergestelde: ik ben vol energie, wandel graag en ga veel fietsen.” Dat zorgt ervoor dat ze hun leven daarop aanpassen. “We hebben inmiddels allebei een elektrische fiets, dus dan kunnen we gelijk op.” Daarnaast vindt ze het helemaal geen moeite om zich aan te passen, omdat haar man het zo makkelijk voor haar maakt. “Ik krijg alle ruimte om m’n energie kwijt te kunnen zonder dat ik me daar lullig om hoef te voelen.”
Alertheid
Maar hoewel ze zo positief in het leven staan samen, maakt ze zich soms ook zorgen. “Ik kom weleens om acht uur ’s avonds thuis. Dan is het pikdonker en denk ik: straks vind ik hem ergens. Ik heb wel een soort alertheid en ik heb ook weleens ingegrepen, want ook al heeft hij klachten, hij kan het eindeloos uitstellen om een dokter te bellen.”
'Ik ben z’n geliefde, niet z’n verpleegster of moeder'
Ook heeft ze haar best gedaan om hem zo gezond mogelijk te laten eten, maar dat heeft ze opgegeven. “Ik ben z’n geliefde, niet z’n verpleegster of moeder. Hij is oud en wijs genoeg. Daar lette ik eerder wel op, want je denkt aan de dingen die je kunt doen zodat hij zich beter voelt. Maar hij heeft daar geen zin in. Hij is gestopt met roken, maar houdt wel van het bourgondische leven. Je leeft maar één keer, vindt hij. Een soort ‘fuck you’-mentaliteit, dat maakt hem ook zo leuk.”
Reanimatiecursus
Vanwege de hartproblemen van haar man heeft Dieuwertje in het verleden ook een reanimatiecursus gedaan en doet zij jaarlijks een herhalingscursus. “Hij heeft een ICD, dus nu is het niet meer nodig, maar misschien kan ik ooit een ander helpen.”
Volgens de Hartstichting is het belangrijk dat meer mensen een reanimatiecursus doen en zich aansluiten bij het oproepsysteem HartslagNU als burgerhulpverlener. Het oproepsysteem trommelt burgers op als iemand in de buurt een hartstilstand heeft. Elke second telt, en binnen 6 minuten moet er worden gereanimeerd en een AED worden ingezet. De overlevingskans is dan het grootst. Burgers kunnen dan beginnen met reanimeren voordat de ambulance er is.
Als je tussen 10 februari en 29 maart 2020 mee gaat spelen met de VriendenLoterij PrijzenBingo, gaat minimaal 40 procent van de opbrengst van je lot rechtstreeks naar de Hartstichting. Zolang je meespeelt, blijft deze opbrengst van je lot bestemd voor de Hartstichting. 18+ speel bewust.