Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Lonneke was in haar kindertijd te zwaar: ‘Ik ben klaar met diëten’

lonneke-was-in-haar-kindertijd-te-zwaar-ik-ben-klaar-met-dieten.jpg

Te dik, te dun, eeuwige strijd, eindelijk berusting… Wij vrouwen hebben vaak best wat te stellen met ons lichaam en gewicht. Lonneke Koningen-Vork (70) was al in haar kindertijd te zwaar. Ze is klaar met alle diëten.

“Ik ben opgegroeid in een groentewinkel; we aten altijd alles vers en als ik uit school kwam, at ik standaard een appeltje. Mijn moeder kon geen grammetje vet aan haar lijf verdragen, ze zat altijd aan de laxeerpillen en spuugde soms haar maaltijd weer uit. Voor mijn vader gold namelijk: het maakt niet uit hoe fit je je voelt, als je maar slank bent. En ik was een dikkerdje. Zo noemden ze me thuis ook. Vreselijk.”

‘Mooi zijn zit in jezelf accepteren’

“Toen ik een jaar of acht was, mocht ik ineens als enige geen gebakje meer op een verjaardag. Dat doet wat met je. Ik had de mazzel dat ik uitgroeide tot een slanke puber en volwassene. Ik trouwde op m’n 23ste in maatje 36-38, maar na mijn tweede zwangerschap op mijn 37ste was ik inmiddels van maat 38 naar 42 gegaan.”

“Ik probeerde de laatste kilo’s er met allerlei diëten af te krijgen, maar ik ben alleen maar zwaarder geworden. Opmerkingen als: ‘Je was vroeger zo mooi’ vond ik zo vernederend, maar mijn oude lijf kreeg ik er niet mee terug. Inmiddels weet ik: mooi zijn zit in jezelf accepteren, ook met een paar kilo meer.”

Lees ook: Niet afvallen, maar juist aankomen? Zó doe je dat op een gezonde manier

Niet meer diëten

“Ik wil nu vooral goed voor mijn lijf zorgen, in beweging blijven en geen diëten meer. Al heb ik nog wel een keer onder toezicht gesportvast, dat was een goede reset voor m’n spijsvertering. Met mijn nieuwe vriend drink ik vaker een wijntje, maar we doen ook elke ochtend twintig minuten aan yoga om niet te stijf te worden.”

“Ook fiets ik heel veel en eens in de zoveel tijd ga ik voor drie weken voor een ayurvedische check-up naar India. Daar word je zo ongeveer uit elkaar getrokken, maar het geeft zó veel energie. Verder houd ik me aan een gezonde basis met veel groenten en fruit en weinig koolhydraten en… eet ik tegenwoordig gewoon een gebakje op een verjaardag.”

Tekst | Mirjam Verhulst
Fotografie | Petra Hoogerbrug


Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant