Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Die dag geldt voor onze familie als bevrijdingsdag’

mijn-verhaal-die-dag-geldt-voor-onze-familie-als-bevrijdingsdagmijn-verhaal.jpg

Siebe: “Op 31 augustus 1944 reed een Duitse overvalwagen door het anders zo rustige dorpje Feinsum in Friesland. Sommige inwoners dachten dat de Duitsers het hadden gemunt op onderduikers, want die waren er wel – al werd hier door niemand in het dorp over gesproken.

Men schrok toen de Duitsers bij mijn opa Louw en oma Betsje stopten om te vragen naar hun zoon Martinus, die bij de Koninklijke Marechaussee diende.

Huis van bewaring

Het bleek dat hij in Wolvega twee verzetsmensen, die op het punt stonden gefusilleerd te worden, had helpen ontsnappen. Martinus had veel contact met de mensen van het verzet in Zuid-Friesland. De Duitsers waren achter zijn schuld gekomen, maar gelukkig was Martinus op tijd gevlucht en had hij een onderduikadres gevonden. Van Louw en Betsje wilden de Duitsers een foto hebben van hun zoon en daarvoor verwees Betsje hen naar hun dochter Grietje.

Grietje woonde namelijk met haar man Hendrik en de anderhalfjarige Betty en baby Siebe – die baby ben ik dus – pal náást Louw en Betsje en had een foto van Martinus in de kamer hangen. Nadat ze die foto hadden gevonden, namen de Duitsers de drie bloedverwanten van Martinus mee naar de Blokhuispoort in Leeuwarden, waar ze werden opgesloten in het huis van bewaring. Mijn vader Hendrik bleef met mijn zus Betty en mij achter, maar omdat ik nog zo klein was, reisde hij de volgende dag naar de Blokhuispoort om mij bij mijn moeder te brengen. Ik had het goed op de vrouwenafdeling en werd ook door de andere dames verwend, vertelde mijn moeder later.

Bevrijdingsdag

Voor mijn familieleden was het een heel enerverende tijd. Allerlei vragen spookten door hun hoofden: wat willen ze van ons, zullen ze Martinus pakken en wat gebeurt er als ze hem níét vinden? Na negen weken in het huis van bewaring opgesloten te hebben gezeten, hebben de Duitsers ons – mijn opa en oma en mijn moeder en mij – toch weer vrijgelaten. Die dag, 30 oktober 1944, geldt voor onze familie als bevrijdingsdag.

Tijdens mijn jeugd heeft mijn moeder ons deze spannende tijd nog vaak in herinnering gebracht. En jaren later is ze zelfs nog eens in de Blokhuispoort geweest op excursie. Ze wist de cel, waarin ze met meerdere vrouwen en mij als baby was opgesloten geweest, feilloos terug te vinden. Ik kan mij deze periode natuurlijk niet herinneren, maar hoewel mijn grootouders Louw en Betsje, mijn oom Martinus en mijn moeder Grietje al zijn overleden, blijft 30 oktober voor mij wel de bevrijdingsdag en dat nu al voor de 75ste keer.”

Kennis

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | iStock

Ook interessant