Didie Schackman Beeld Patricia Fotografeert
Beeld Patricia Fotografeert

Zij maakt het verschil

Didie Schackman organiseert dagretraites: ‘Mijn wens is dat we vanuit een positief en sterk zelfbeeld kunnen leven’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze week: Didie Schackman, eigenaar van Didie Retreats, dat dagretraites organiseert in Nederland.

Helene: “In mijn drukke bestaan, met een fulltimebaan en een gezin met twee kleine kinderen, is het noodzakelijk om af en toe even op de rem te trappen. Via Didie's online platform krijg ik elke week een nieuwsbrief met tips om bijvoorbeeld stilte in te bouwen in het dagelijks leven. Ook heb ik onlangs deelgenomen aan een stilteretraite in het Klooster in Breda. Een heel waardevolle dag die me in een drukke periode veel rust heeft gebracht.”

Kun je vertellen wat je precies doet?

Didie: “Ik organiseer eigentijdse en toegankelijke retraites in Nederland. Dit zijn mindfulle ervaringen met mediteren, stiltemomenten en ademsessies waarbij je de ruimte krijgt om je gedachten tot rust te brengen. Samen met een ervaren meditatieleraar ga je aan de slag met de drukte in je hoofd en lichaam. Deze dagretraites vormen een time-out in het hectische dagelijkse leven en geven je de tools om te vertragen en jezelf te ontdekken.”

Wat is jouw drijfveer?

“Niets is vanzelfsprekend. Het leven is een magisch geschenk waarvan iedere vrouw volop mag genieten. Maar we verplichten onszelf tot meer dan we aankunnen en raken vaak uitgeput van al het gepieker in ons hoofd. We vertellen onszelf een verhaal waarbij we van alles moeten, terwijl we diep vanbinnen rust zoeken. Met de retraites leer je al die automatische gedachten te herkennen en te vervangen door een ‘eigen’ verhaal dat past bij wie je werkelijk wil zijn.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Als we allemaal leven vanuit ons meest eigen en mooiste gevoel, en daar ook naar handelen, wordt mijn droom werkelijkheid. Het is mijn missie dat we weer vanuit onszelf tot leven komen met de oerkracht die we allemaal in ons dragen. Geen beperkende gedachten die ooit zijn opgelegd door ouders, collega’s of voormalige partners, maar vanuit een positief en krachtig zelfbeeld jouw unieke rol pakken in deze samenleving.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Elke retraite ben ik diep geraakt door de verbinding die onbekende mensen met elkaar maken. Dat ze zo dapper zijn om de stilte en hun emoties te delen zonder oordeel en met respect voor ieders verhaal. Ik ben er trots op dat ik deze ervaringen eigenhandig heb gecreëerd; door iets neer te zetten dat er zonder mijn creativiteit en doorzettingsvermogen niet was geweest. Ooit kreeg ik een briefje van mijn vader met de woorden ‘als je vleugels hebt, moet je ze gebruiken’. En dat is precies wat ik nu doe.”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Ik heb meerdere momenten in mijn leven gehad waarbij ik mijn gevoel kwijt was. Periodes waarbij mijn onrust zo groot was, dat ik radeloos zocht naar kalmte in mijn hoofd. Uiteindelijk vond ik mijn persoonlijke stilte in het Franse klooster van zenmonnik Thich Nhat Hanh. Bij zijn kloostergemeenschap werd ik rustig en kwam ik ‘thuis’. Nog steeds pak ik de geschriften van deze Vietnamese monnik erbij als het te druk wordt in mijn gedachten. Dankzij deze eenvoudige monnik is het helder in mijn hoofd geworden.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Het grootste verschil maak je thuis, in je eigen mini-gemeenschap. Realiseer je elke dag dat je een voorbeeld bent voor de mensen in je omgeving, jong en oud. Door je verantwoordelijkheid te nemen om jouw mooiste leven te leiden, ben je een unieke bron van inspiratie voor iedereen die je lief is. Geloof in jouw oerkracht en laat je niet misleiden door beperkende gedachten. Luister naar je intuïtie en ga aan de slag. Je bent hier met een reden.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl

Helene van SantenPatricia Fotografeert
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden