Sinds haar vijftigste reist Diane in haar eentje. Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Diane reist sinds haar vijftigste alleen: ‘Bang ben ik eigenlijk nooit’

Alleen op reis gaan wordt steeds populairder, ook onder vrouwen. Diane Vleminckx (63) is een van de enthousiastelingen die sinds haar vijftigste in haar eentje de wijde wereld intrekt. Ze vertelt over haar meest spannende reizen en datgene dat ze tot haar grote spijt niét deed. “Op een dag dacht ik ‘vanaf nu doe ik het alleen’ en ik ben toen vertrokken.”

Een bijzondere eerste reis

Spanje, Jordanië, Cyprus, Lesbos, Turkije, Dubai, Oekraïne, Senegal en Abu Dhabi: zomaar een aantal landen waar Diane in haar eentje heeft rondgereisd. “Het begon allemaal op mijn vijftigste; ik werkte toen in een vluchtelingenopvang. Daar was een meisje dat goederen verzamelde voor Senegal en ik kende iemand van de marine die naar Afrika ging. We hebben toen alles verzameld in containers en er werd mij verteld dat ik het moest afhalen in Dakar (de hoofdstad van Senegal red.). Dat was mijn allereerste reis in mijn eentje.”

‘Ik vond het een echt leermoment’

Hoewel het een bijzondere reis was voor Diane, vond ze het eigenlijk verschrikkelijk. “Ze hadden mij bijvoorbeeld beloofd dat ze mij op zouden komen halen, maar dat gebeurde niet. Ik stond daar helemaal alleen en de helft van de goederen werd gestolen. Ook zag ik hoeveel armoede en corruptie daar was. Ik vond het een echt leermoment, maar ik was ondanks alles eigenlijk nooit bang. Achteraf dacht ik: ‘als ik dit kan, dan kan ik ook in mijn eentje gaan reizen naar andere landen.’”

‘Dat avontuurlijke heb ik van mijn moeder’

“Rond mijn 55e kwam ik erachter dat er heel weinig vriendinnen waren die graag historie en cultuur wilden zien. Zij wilden vooral luxe reizen en aan het zwembad liggen, terwijl ik altijd wil ontdekken en reizen. Dat avontuurlijke heb ik waarschijnlijk van mijn moeder. Op een dag dacht ik: ‘vanaf nu doe ik het alleen’ en ik ben toen naar Zuid-Spanje vertrokken. Ik was gescheiden en mijn kinderen waren inmiddels volwassen. Dat maakte de stap om alleen te vertrekken een stuk makkelijker.”

‘Enorm veel vrijheid’

“In het begin vond ik het niet leuk om ‘s avonds alleen in een restaurant te zitten. Toch werd ik juist heel goed behandeld doordat ik alleen was. Ik mocht dingen proeven en er werd speciaal eten voor mij gemaakt. Ook werd ik veel aangesproken en opgenomen in families. Sindsdien werd het alleen maar leuker en leuker. Ik kon elke dag zelf bepalen wat ik deed en ik hoefde nooit rekening te houden met wat anderen wilden. In mijn eentje reizen geeft mij enorm veel vrijheid. Ik boek alleen een ticket heen en nooit terug: ik bekijk ter plekke wanneer ik weer naar huis reis.”

‘Ik heb er nog altijd spijt van’

Het liefst ziet Diane zoveel mogelijk landen. Toch is er een land waar ze vaker naar terugkeert. “Ik ga nooit naar hetzelfde land, behalve naar Jordanië. Dat is zo’n vriendelijk land en ik word daar altijd enorm goed ontvangen. Bijzonder vond ik mijn reis van het zuiden tot de Syrische grens, waar ik een maand voor had uitgetrokken. Ik heb gereisd door de woestijn en heb gezwommen in de Dode Zee. Heel bijzonder vond ik het moment dat ik werd aangesproken om mee te reizen naar de Syrische grens en om zelfs de grens over te gaan. Ik ben toen de auto ingestapt omdat ik dat enorm graag wilde. Helaas ben ik er toch de grens niet overgegaan, omdat het al laat werd en ik nog terug moest. Daar heb ik nog altijd spijt van.”

Reizen duur? ‘Het ligt aan de keuzes die je maakt’

Hoewel reizen enorm mooi kan zijn zit er vaak wel een prijskaartje aan. Althans, dat denken de meeste mensen. Volgens Diane hoeft reizen helemaal niet zo duur te zijn, maar ligt het aan de keuzes die je maakt. “Zelf neem ik bijvoorbeeld alleen maar lokale bussen en geen taxi’s. Ook ga ik helemaal zelf op reis en niet begeleid, dus ook dat kost helemaal niets. Verder overnacht ik vaak in hostels en ontmoet ik families waar ik mag verblijven.”

‘Ik ben nooit bang’

Alleen reizen wordt, vooral bij vrouwen vaak als onveilig gezien, maar daar laat Diane zich niet door tegenhouden. “Doordat ik wat ouder ben, ben ik eigenlijk nooit bang. De enige keer dat ik mij onveilig voelde was tijdens mijn eerste reis naar Afrika, daarna heb ik nooit angst gevoeld. Jordanië is bijvoorbeeld een heel veilig land. Vooral de hoofdstad Amman: iedereen is enorm respectvol en ik heb daar erg veilig kunnen rondlopen. Het is veel onveiliger in bijvoorbeeld Brussel dan in Amman. Helaas gelooft niemand dat, wanneer ik het hen vertel.”

‘De oorlog heeft mij diep geraakt’

Op dit moment ligt het reizen voor Diane even stil, eerst door corona, maar nu door de oorlog in Oekraïne. “Ik heb drie Oekraïners bij mij in huis genomen. Ik ben daar twee jaar geleden geweest en zij hebben mij daar toen ook zo goed geholpen. Daarom vond ik dat ik hen nu ook moest gaan helpen. Die oorlog heeft mij ontzettend diep geraakt, waardoor ik even geen zin meer had om te reizen. Maar binnenkort hoop ik weer een reisje te kunnen maken.”

Lisa MancheEigen foto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden