null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze vrouwen voelen jaren na de bevalling nog ‘fantoomschopjes’

Wanneer een baby in de buik van de moeder beweegt, gaat dat meestal niet zonder slag of stoot. Veel vrouwen ervaren die interne babyschopjes als iets bijzonders. En die ervaring is zo bijzonder dat ze het soms jaren na de bevalling nog kunnen ervaren.

Uit onderzoek van de Monash Universiteit in Australië blijkt dat maar liefst 40 procent van de vrouwen die ooit zwanger zijn geweest deze zogenoemde fantoomschopjes nog weleens voelt.

Fantoomschopjes

De Australische psycholoog Disha Sasan hield een online onderzoek onder 197 vrouwen die zwanger waren geweest. De vrouwen vulden allemaal een online vragenlijst in over hun ervaringen. Hieruit bleek dat 40 procent van de vrouwen na de bevalling nog wel eens fantoomschopjes had ervaren. Gemiddeld hielden de schopjes aan tot 6,8 jaar na de bevalling. Bij één vrouw hielden de schopjes pas op toen haar kind al 28 jaar oud was. De meeste vrouwen, zo’n 40 procent, voelden de schopjes ééns per week. 20 procent van de vrouwen voelde de fantoomschopjes dagelijks.

Verwachtingspatroon

De fantoomschopjes zijn volgens psychiater Philip Corlett mogelijk te verklaren door de manier waarop onze hersenen ons lichaam ervaren. Hoewel de baby er al uit is verwachten onze hersenen nog steeds schopjes te voelen, wat ervoor kan zorgen dat er verkeerde signalen naar ons lichaam worden gestuurd. "Het verschijnsel onderstreept de rol die verwachtingen spelen bij wat we waarnemen. Niet alleen wat betreft de buitenwereld, maar ook wat betreft ons lichaam", aldus Corlett.

Troostend en nostalgisch

Hoewel uit het onderzoek net lijkt alsof de fantoomschopjes vaak voorkomen, is dat volgens psycholoog Susan Ayers niet per se het geval. Het onderzoek is volgens haar niet representatief, omdat vrouwen die deze symptomen hebben ervaren eerder geneigd zijn de online vragenlijst in te vullen. Uit het onderzoek blijkt wel dat de meeste vrouwen geen lást hadden van de fantoomschopjes. Over het algemeen kregen ze er een nostalgisch en troostend gevoel bij. Alleen bij de vrouwen die een traumatische bevalling, miskraam of doodgeboren kindje hadden gehad, raakten door de schopjes overstuur.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | New Scientist

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden