MT39 M39 Reportage Mijn 2e leven Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Deze manier van leven en werken houdt me zo levendig en nieuwsgierig’

Met haar pensioen was Colette Collé (66) nooit bezig. Toch zegde ze haar droombaan op, niet verwachtende dat er zo’n avontuurlijk leven voor zou terugkrijgen. “Ik moet mezelf soms echt in mijn arm knijpen!”

“Het contrast tussen hoe mijn leven was en nu is, kan bijna niet groter. Tot een paar jaar geleden was ik ambtenaar. Dat heeft vaak een wat suf imago, maar als hoofdredacteur van het personeelsblad had ik de leukste baan ooit! Over mijn aanstaande pensioen dacht ik dan ook nooit na.”

“In 2018 kochten mijn dochter en schoonzoon een vakantiepark in Zweden met huizen die opgeknapt moesten worden. Terwijl ik meeleefde met hun plannen kropen ineens de woorden vrijheid en avontuur in mijn hoofd en die bleven daar rondzingen. Was het op mijn 63ste haalbaar om te stoppen met werken zodat ik ze kon gaan helpen? Ik begon te rekenen. Met wat bezuinigingen moest het lukken, dus in 2019 ging ik met pensioen en vertrok drie maanden naar Zweden om te klussen. Mijn dochter had hun vakantiepark aangemeld bij Workaway, een organisatie die wereldwijd projecten en mensen die tegen kost en inwoning willen werken aan elkaar koppelt. Met de jonge workawayers die op het vakantiepark meewerkten, klikte het goed en het leek me enig om net als zij ook naar andere plekken in Europa te gaan.
Maar ik dacht: wie zou er nu op een zestigplusser zitten te wachten? Op de site zag ik een geweldig aanbod op een haciënda in Spanje. Zonder verwachting reageerde ik en… ik mocht komen! Niet veel later was ik onderdeel van een groep mensen uit alle windstreken en stond ik met een hakbijl tussen de olijfbomen. Halve dagen ontzettend hard werken, opeens had ik spierballen, en daarna de omgeving verkennen. We gingen overal heen. Als de avond viel maakten we met z’n allen muziek rondom het kampvuur dat zó het dal in schalde. Dat was het onvergetelijke begin van mijn avontuur waarop er nog vele volgden. Niet overal was het even idyllisch, maar daar kan ik achteraf hartelijk om lachen.”

MT39 M39 Reportage Mijn 2e leven Beeld

“Dat ik in aanraking ben gekomen met deze manier van leven en werken, is voor mij een groot cadeau. Het houdt me zo levendig en nieuwsgierig. En dan te bedenken dat ik eigenlijk best een bang aangelegd persoon ben. Mijn vrienden waren net zo blij verrast als ikzelf toen ik eraan begon. Vroeger werd het niet veel avontuurlijker dan de gezinsvakanties naar Frankrijk met de tent. Bezig met mijn pensioen ben ik nog steeds niet. Eerst wil ik naar het noorden afreizen. Stel je voor dat ik in zo’n prachtige typisch Schotse of Ierse tuin mag werken!”

Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden