Dhangadhi,Kailali, Nepal, Saturday, Dec. 5, 2021. (Photo/Niranjan Shrestha) Beeld Leprastichting
Beeld Leprastichting

Deze heftige ziekte moet in 2040 de wereld uit zijn. Zó gaat dat lukken

Ondanks dat de afgelopen decennia het aantal besmettingen enorm is gedaald, krijgen ieder jaar nog steeds 200.000 mensen de diagnose lepra. 9 op de 100 nieuwe leprapatiënten zijn kinderen.

Margriet samen met Leprastichting

Lepra is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte, die met name armere bevolkingsgroepen treft, kan leiden tot ernstige vervormingen van onder andere handen, voeten en het gezicht. En dan hebben we het nog niet over de psychische gevolgen als discriminatie en uitsluiting… Om deze ernstige lichamelijke en psychische gevolgen te voorkomen, is het van het grootste belang dat de ziekte in een vroeg stadium wordt opgespoord. Of nog beter: dat nieuwe besmettingen worden voorkomen.

Tijdige opsporing is bij lepra enorm belangrijk

Het lastige van lepra is dat het lang duurt voordat de eerste symptomen zichtbaar worden (gemiddeld pas na twee tot vijf jaar). Tijdens deze periode kunnen mensen (bij intensief contact) de bacterie ongemerkt overdragen aan hun naasten. Patiënten wonen daarnaast vaak te ver weg van gezondheidsvoorzieningen of durven er niet voor uit te komen dat ze lepra hebben uit angst voor discriminatie en uitsluiting. En dat terwijl de ziekte goed te genezen is met een antibioticakuur van zes tot 12 maanden.

‘Niemand vertelde mij dat het lepra was’

Bij Gebi (20) uit Indonesië werd de ziekte pas laat herkend. “Het begon met een rode plek op mijn wang.” De medicijnen die ze kreeg, werkten niet. “Er was niemand die mij vertelde dat het lepra kon zijn.” Pas na twee jaar volgt de diagnose lepra en een behandeling in een speciaal ziekenhuis. “Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat ik weer aan mijn herstel kan werken.”

Leprastichting Beeld Leprastichting
Beeld Leprastichting

Dokter Teky, lepra-arts in Indonesië, is positief over de stappen die worden gezet: ‘Er zijn gebieden waar het aantal nieuwe besmettingen echt is gedaald.’

Een wereld zonder lepra

Het doel van de Leprastichting is om in 2040 een wereld zonder lepra te hebben. Door tijdig te behandelen en bij familieleden en vrienden nieuwe besmettingen te voorkomen. Zo kunnen naasten van leprapatiënten een antibiotica pil slikken, waardoor de kans om het krijgen met 60% afneemt. Alleen zo is te voorkomen dat volgende generaties te maken krijgen met deze verschrikkelijke ziekte. Een wereld zonder lepra, het moet en het kan. Hoe? Kijk op leprastichting.nl voor meer informatie.

Een wereld zonder lepra in 2040. Het moet en het kan Beeld

Een wereld zonder lepra in 2040. Het moet en het kan!

Commerciële redactieLeprastichting

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden