null Beeld

Detox: dag 8 / zaterdag

Juliëtte weegt al jaren 69 à 72 kilo en wil wat afvallen. In het immense aanbod van dieetmethodes, -goeroes en -boeken valt de keuze op het detoxprogramma van RESET, onder leiding van Petra de Vreede. Ze houdt haar successen en frustraties bij in een blog.

Dag 8 / zaterdag / geen weegschaal in het hotel

We starten met een strandwandeling van een uur. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan op dit tijdstip en in deze weersomstandigheden (grijs en stormachtig), maar gek genoeg bevalt het goed. Het is ongekend rustig, af en toe een groepje joggers, een enkele wandelaar met hond en - ook volledig nieuw voor mij - een groepje racefietsers op het wat hardere deel van het strand, langs de waterlijn. Het geeft een ongelooflijke kick hier te lopen, terwijl de rest van het land nog moet ontwaken - alsof de hele wereld van ons is. Ik ben de enige die zich helemaal heeft opgemaakt - op de een of andere manier heb ik daar behoefte aan; een lege maag oké, maar die lippenstift moet erop, alsof er met mij niets bijzonders aan de hand is.

In de lobby drinken we ons sap van meloen, peer en munt, waarbij we, telkens als de buitendeur opengaat, overweldigd worden door snelle windvlagen uit het restaurant: gebakken eieren met spek, koffie, versgebakken brood. Gebakken! Gebakken! Gebakken! Er waren ooit stedentrips in mijn leven met mijn vriend. Uitvoerig ontbijten, dan een stadswandeling met als hamvraag: waar drinken we onze koffie? Het lijkt oneindig lang geleden, een ander leven.

[11.00 uur]

Petra herinnert ons er nog eens aan dat we honger en dorst niet met elkaar moeten verwarren en drukt ons op het hart niet te vergeten genoeg kruidenthee en water te drinken.

Tot mijn grote genoegen drink ik moeiteloos het traagst van iedereen, ik mag mijn sapje zo mee naar boven nemen. Als ik thuis in dit tempo doorga met al mijn eten en drinken, moet ik voorgoed overstappen op halve porties, anders worden ze écht krankzinnig van me.

[12.00 uur]

Om twaalf uur is het volgende sapmoment, met aansluitend een rondje Fitness @ the beach, onder leiding van Petra Ferwerda, voor het gemak even Petra2 genoemd. Om te voorkomen dat Petra2 met mij voor onverwachte teleurstellingen komt te staan, vertel ik haar de hele waarheid. Ik haat sport in elke vorm, ik word ronduit somber van alles wat ik niet kan (alles wat enig evenwicht vraagt, alles waarbij je linkerbeen iets anders moet doen dan het rechter en je armen ook nog iets moeten, en alles waarbij iets van mijn linkerarm wordt verwacht; ik heb al anderhalf jaar last van een frozen shoulder - een term die precies het probleem beschrijft) en van alles waarbij we moeten hijgen, puffen en zweten. Ik vind het onsmakelijk en vervelend en zie geen enkel nut in ‘lekker afzien’. Ook dat heerlijke gevoel na afloop waar je altijd iedereen over hoort, ken ik niet; ik ben na afloop alleen maar gefrustreerd van een uur lang nutteloze handelingen te hebben moeten verrichten die mij buitengewoon veel moeite kosten.

De blikken van mijn mede-cursisten variëren van pure opluchting en herkenning tot diepe verbijstering. Petra1 glimlacht me bemoedigend toe en Petra2 zegt uit te kijken naar alles wat ik wél kan. Ze benadrukt dat ik me nergens toe verplicht hoef te voelen, alleen maar mee hoef te gaan en alles probeer - en zelfs dat is niet verplicht.

We gaan het strand op en in de loop van dat uur verdwijnt mijn hoop op zulke zware hoosbuien dat we wel terug naar het hotel móéten. Een prestatie van formaat van Petra2. Ze heeft onvermoeibaar alternatieven bij de hand voor wie het te snel of juist te langzaam gaat en voor wie de oefeningen te zwaar of juist te licht zijn. Waar ze in sportscholen altijd roepen dat je vooral niets moet doen wat je niet kunt en zelf je grenzen moet bepalen, voel ik me extra ongelukkig omdat ik tijdens zo’n uur pilates of body balance (ja, heus, ik heb dat allemaal geprobeerd) grotendeels uit mijn neus kan eten, omdat er gewoon te veel is wat ik niet kan. Dan is het prettig als ik direct bij de uitleg van de volgende oefening al te horen krijg wat mij te doen staat. En aan zo’n strand vind ik het ook allemaal aanzienlijk prettiger dan in zo’n somberstemmende sportschool met overal spiegels en zo’n krijsend wezen in een glimpak dat meer aandacht heeft voor haar eigen welbevinden dan dat van haar slachtoffers.

Kortom lieve mensen, ik heb een uur gesport en voel me best goed.

Bel het Journaal!

[19.00 uur]

Het is ongelooflijk hoe je het een hele dag, met twee keer een lange strandwandeling plus een uur fitness volhoudt op drie sappen zonder chagrijnig te worden. Normaal gesproken neemt bij mij met toenemende honger de frustratietolerantie met grote sprongen af. Eerlijk gezegd word ik van honger nogal een zuur wijf. Dat dat nu niet gebeurt, komt volgens Petra doordat je spijsvertering stilvalt, zodat je lichaam zich helemaal kan bezighouden met het afvoeren van alle mogelijke gifstoffen, die normaal gesproken de vetcellen stevig vasthouden in het lichaam. Met het afvoeren van dat gif laat ook het vet makkelijk los; soms is heel gezond eten al genoeg om af te vallen. Dat verklaart misschien ook die 1,7 kilo die ik ben afgevallen in een week tijd… Maar nee, spreek ik mezelf toe, er zit altijd variatie in, ik moet er echt niet te veel van uitgaan dat dat blijvend verdwenen is.

’s Avonds pak ik nog een rondje vochtverlies mee in de gerieflijke sauna van het hotel - even door en door warm worden, erg prettig!

Lees verder: Detox Dag 9

Een strandwandeling over de wolken! Het nummer Cloudbusting van Kate Bush blijft de hele wandeling door mijn hoofd waaien…

Margriet Slank special 2016 ligt vanaf nu in winkel voor €4,99!

Of bestel de Margriet Slank Special online!

Lees het complete dagboek via margriet.nl/detox

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden