Denise Boomkens Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

Denise inspireert 50+ vrouwen om zichzelf te laten zien: ‘Ik vind oudere vrouwen ook interessanter dan jongere vrouwen’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Denise Boomkens, fotograaf en oprichter van AndBloom.

Helene: “Ik volg Denises platform AndBloom al geruime tijd met veel plezier op Instagram. Ik vind haar pro-aging-beweging fantastisch, deze past helemaal bij de missie van Margriet: 50+ vrouwen inspireren dat zij nog volop gezien en gehoord mogen, of zelfs móéten, worden.” Hoog tijd om even te bellen met Denise zelf.”

Denise, kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben fotograaf en richt mij volledig op het portretteren van vrouwen boven de veertig jaar. Ik heb jarenlang als mode- en beautyfotograaf gewerkt voor bladen en commerciële (kleding)merken. Het ging mij, toen ik de veertig naderde, steeds meer opvallen dat er weinig oudere vrouwen werden getoond in de media. En als ze getoond werden, dan werden de foto's erg geretoucheerd. Als eind dertiger had ik een enorme behoefte aan inspiratie van vrouwen, ouder dan ik, om mij te laten zien hoe het leven eruit zou zien in de veertig of vijftig. Daarmee bedoel ik levensinspiratie, zoals mode, beauty (huidverzorging en hoe zien vrouwen er boven de veertig écht uit), relaties en lifestyle (beweging, voeding, maar zeker ook de volgende fase die alle vrouwen ingaan: de (peri)menopause en alles wat daarbij komt kijken.”

“Inmiddels ben ik 46 jaar en heb ik met mijn portretten en 240.000 volgers een trend gezet op Instagram. Er zijn nu veel meer veertigers en vijftigers die actief zijn. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar 'buitengewone gewone’ vrouwen die mijn pad kruisen. In mijn boek AndBloom The Art of Aging Unapologetically, dat afgelopen september wereldwijd in het Engels is gelanceerd, staan meer dan honderd portretten van vrouwen. Ik heb ze geïnterviewd en zij vertellen allemaal iets over het ouder worden: wat het met ze doet en wat het voor ze betekent. Het boek wordt in februari in het Duits en in het Tsjechisch gelanceerd.”

Wat is jouw drijfveer?

“Het ging mij op een gegeven moment storen dat ik mezelf niet vertegenwoordigd zag in de media. Dan kun je namelijk gaan denken dat je niet gezien mag worden. Bovendien is het voor veel vrouwen vervelend dat als ze nieuwe kleding willen kopen, ze alleen maar twintigers of dertigers in campagnes zien. Dit mag echt anders en gelukkig zien we steeds vaker oudere, hippe vrouwen in de media.”

“Persoonlijk vind ik oudere vrouwen ook interessanter dan jongere vrouwen. Hun levensverhaal interesseert mij. Mijn portretten gaan altijd samen met het verhaal van de vrouwen. Ik noem al mijn geportretteerde vrouwen “Bloomers” en AndBloom, de naam van mijn community, staat voor het oneindig bloeien van vrouwen. Mijn drijfveer is om te laten zien dat ouder worden ook mooi is, dan niet alleen jong zijn ertoe doet. Ik ben ervan overtuigd dat we anders moeten leren kijken naar de oudere vrouw, de oudere huid, het oudere lichaam.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Mijn droom is deels al werkelijkheid geworden. Toen ik in 2018 begon met mijn project waren er een handvol vrouwen boven de veertig actief op Instagram. Inmiddels zijn dat er ontelbaar veel. Er is veel inspiratie te vinden. Ik hoop wel dat natuurlijke schoonheid nog meer als ‘normaal’ wordt gezien. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als het woord ‘anti- aging’ geschrapt wordt uit onze vocabulaire (en die van de beautyindustrie), omdat het een negatief imago geeft aan ouder worden. En hopelijk gaan we met z’n allen anders leren kijken naar ouder worden.”

“Je ziet het nu bijvoorbeeld met de ‘silver sisters’ op Instagram, vrouwen die als gevolg van de wereldwijde lockdowns hun grijze haren zijn gaan omarmen, omdat ze niet naar de kapper konden. Heel motiverend! Ik ben inmiddels zelf ook al meer dan een jaar ‘dye free’, al ben ik nog niet heel grijs, haha. Net als de grijshaar-beweging zou ik het ook graag zien bij rimpels en andere uiterlijke veranderingen die met het ouder worden gepaard gaan.”

Lees ook: Gynaecoloog Dorenda van Dijken doorbreekt het taboe op de overgang

Waar ben je het meest trots op, van wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Ik ben heel trots op de community die ik heb opgebouwd. Dagelijks ontvang ik berichten van vrouwen van over de hele wereld die me bedanken voor mijn realistische foto's. Mijn kracht ligt in beeld maken en ik probeer van iedere vrouw het mooiste vast te leggen. Vanwege mijn mode/beauty-achtergrond heb ik vanaf dag één besloten te werken met visagie en styling. Mijn foto’s zijn geënsceneerd, maar ze zijn nog steeds authentiek. Iedere vrouw mag natuurlijk op haar mooist zijn, vooral wanneer ze bij mij op de foto gaat.”

“Tevens ben ik trots op de connecties die ik heb gemaakt. In 2019 organiseerde ik het eerste AndBloom-evenement waarvoor ik de vrouwen uitnodigde die ik toen had gefotografeerd. Daar zijn fijne vriendschappen uit ontstaan. Helaas is evenementen organiseren nu een uitdaging, maar zodra het weer mag, pakken we dat weer op. Het is ontzettend leuk om behalve op social media ook in het echte leven connecties te maken met vrouwen. Het volgende evenement staat gepland voor maart.
En uiteraard ben ik heel trots op mijn boek.”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Er zijn heel veel vrouwen die mij beïnvloed hebben, onder wie mijn moeder. Zij is voor mij het grootste voorbeeld geworden van mooi ouder worden zonder angst. Maar er zijn meer vrouwen, zoals Linda Rodin en Iris Apfel, die heel stijvol en fashionable ouder zijn. Op momenten waarop ik zelf dacht ‘en nu...?’ wisten zij mij blij te maken. Zij laten zien dat ouder worden niet gepaard hoeft te gaan met onzichtbaar worden. Ik zou het liefst overal op straat Linda’s en Irissen zien rondlopen.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen?

“Ik roep altijd: laat je zien! Ik denk dat veel vrouwen een stapje terug doen als ze eenmaal voor zichzelf een bepaalde leeftijd bereiken (wanneer is voor iedereen anders). Dat vind ik jammer, want daarmee geef je jongere generaties de boodschap mee dat ze niet meer gezien ‘mogen’ worden. Maar social media zijn de perfecte platformen om gezien te worden. Hoe fijn is het om jongere generaties te inspireren en te laten zien dat ouder worden juist fijn is. Dat het anders is, ja, maar het is een natuurlijk proces dat we mogen omarmen en vieren. Want wie wil er nou niet ouder worden?”

Meer informatie over AndBloom kun je vinden op de website en Instagram.

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar redactie@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenEigen beeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden