null Beeld

De vriendin van Sonja Bakker: ‘Ze raakt niet van d’r stuk door al die meningen’

Hoe is het als je beste vriendin ineens beroemd wordt en door iedereen wordt herkend? Heidi Siebeling (42) verteld erover. Haar beste vriendin is Sonja Bakker (45). 

Heidi: "Vijftien jaar geleden raakten we aan de praat bij de schoolpoort toen onze oudste zonen bevriend raakten. Er kwamen speelafspraakjes voor de jongens en bijbehorende ophaalmomenten voor ons."

Een klik

"Algauw ging het niet meer alleen over de kinderen en werden de gesprekken dieper. Twee glazen wijn erbij, van beide kanten was er de klik. Sonja en ik groeiden op in hetzelfde dorp. Ik doe totaal ander werk, op een financieel kantoor doe ik onderzoek naar dubbele betalingen. Dat Sonja bekend is, merk ik alleen als we op een terras zitten en de mensen ons begluren."

null Beeld

Vergrootglas

"Dan kan het gerust zijn dat we net een uur lang hebben getraind en gezweet en ons belonen met een portie bitterballen, voor de buitenwereld is het toch dé Sonja Bakker die daar frituursnacks bestelt. Ze leeft onder een vergrootglas, maar gaat daar perfect mee om."

"De mening van anderen brengt haar niet van haar stuk. Of ikzelf ooit aan de bekende eierkoeken ben gegaan? Lang was ik juist te mager en moest ik meer eten van Sonja. Sinds ik ben aangekomen, zit ik veel beter in mijn vel. Doe ik trouw mijn squats, net als Sonja. Als zij het kan, kan ik het ook."

Alpe d’HuZes

"Twaalf jaar terug overleed mijn moeder aan kanker en was Sonja er extra voor me. We deden samen mee aan de Alpe d’HuZes en Son liet een medium komen via wie ik met mijn moeder kon praten. Een emotioneel moment, waarbij we tegelijkertijd elkaar kunnen aankijken en knipogen: ‘Doe het raam dicht, anders vliegt moeders geest nog weg’."

Lees ook: Annemarie van Gaal: ‘Als alleenstaande moeder ging ik aan de slag voor een sekslijn’

''Bridget Jones"

"Dat vind ik fijn aan Sonja. Ze is eerlijk, direct en soms zo onhandig dat ze me doet denken aan Bridget Jones. Bijvoorbeeld als ze vrolijk beweert te kunnen skiën, maar nog nooit op die lange latten gestaan heeft. Hysterisch zijn de vakanties naar haar huis op Ibiza - onze mannen klikken al net zo goed als wij."

"Stel je veel bonte avonden voor, met karaoke, pruiken, brillen. Diners aan een lange tafel en luchtbeddenraces in het zwembad. In no-time lijkt dat prachtige designhuis van haar ontploft met spullen. Maar Son glundert dan steevast door alle gezelligheid."

In goede handen

Sonja: "Ze vertelt het me onverbloemd als ze me te weinig ziet. ‘Zaterdag plannen we een wandeling, anders zie ik je weer een maand niet!’ Trouw zijn in vriendschappen, het klinkt zo makkelijk. Maar bij Heidi ben ik echt in goede handen. Ze zal nooit privézaken over mij doorkletsen en toen ik scheidde van de vader van mijn kinderen, heeft ze geen seconde geoordeeld."

"Net als met rode wijn die beter wordt als je ’m laat rijpen, is onze vriendschap volwassen en vol geworden. Op mijn 45ste verjaardag kwamen er negentig gasten, was er een groot feest, maar met Heidi begin en eindig ik de dag. Zo belangrijk is ze voor me."

Tekst Nicole Gabriëls

Fotografie Ester Gebuis

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-02

Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden