Margriet logo
null Beeld

De vriendin van Edsilia Rombley: ‘Humor is onze rode draad’

Hoe is het als je beste vriendin ineens beroemd wordt en door iedereen wordt herkend? Anne van Rijn (42) verteld erover. Haar beste vriendin is zangers Edsilia Rombley (41). 

Anne: "Humor is de rode draad in onze vriendschap. Sinds onze eerste momenten op de kleuterschool in Lelystad vonden we elkaar in die humor en creativiteit. Denkend aan toen komen de herinneringen aan speelafspraakjes naar boven."

Als familie

"Hoe we haast elke dag samen waren. Toneelstukjes maakten, ons verkleedden en complete sketches verzonnen. Waarbij we elkaar interviewden, expres van onze stoel vielen. We groeiden samen op. Edsiel was vaak bij ons, ze at mee en bouwde een sterke, warme band op met mijn moeder. Haast als familie. Vanuit die basis zijn we hecht, maar we zijn elkaar ook soms uit het oog verloren."

null Beeld

Trouwe vriendschap

"Toen we naar verschillende middelbare scholen gingen bijvoorbeeld. En toen we kinderen kregen en het gezinsleven onze aandacht opslurpte. Het heeft Edsilia vast eens geïrriteerd dat ik onbedoeld laks ben geweest met mijn contact. Dan zette ze me even op scherp."

"Vind ik heel goed van haar, want ze wijst me erop dat je een vriendschap moet onderhouden. Hoe druk ze ook is, hoe gefocust op haar werk ook, trouw zijn aan onze vriendschap vindt ze belangrijk. Zo belde ze op na haar optreden als Maria in The Passion. Dan voel ik zo veel bewondering voor haar. Ze werkt keihard, is eerlijk en lief."

Creativiteit

"Toen ik veertig werd en we het vierden in mijn ouderlijk huis, kwam ze vanuit de slaapkamer de woonkamer in, Dionne Warwicks 'That’s what friends are for' zingend. Ik huilen natuurlijk. Onveranderd in onze vriendschap is de creativiteit. Zij heeft een prachtig bestaan als artiest opgebouwd, ik ben veertien jaar cabaretière geweest. Maakte theaterprogramma’s met Hanneke Drenth, 'Dames voor Na Vieren' heetten we. Nu coach ik mensen die een podium nodig hebben, artiesten maar ook mensen in het bedrijfsleven."

Lees ook: Rick Engelkes: ‘Ik vind het lastig, dat gevoel van dat je tijd korter wordt’

Werkethiek

"Op het gebied van werkethiek hebben Edsilia en ik veel gemeen. Daarom begrijpen we elkaar goed, we weten hoe hard je moet werken om staande te blijven in de creatieve wereld. Edsiel is een werkpaard, soms snap ik niet hoe ze het allemaal flikt."

"Het het ene moment is ze het middelpunt van een fotoshoot, het andere moment rent ze -nog met nepwimpers op- met de kinderen van tandartsafspraak naar turnzaal. Heerlijk contrastrijk en chaotisch. Het BN’erschap gaat Edsiel als zichzelf aan. Zonder opgezet masker en altijd met humor."

"Een extra warm nest"

Edsilia: "Anne heeft een grote impact gehad op mijn jeugd. Mijn moeder moest het in haar eentje rooien met drie kinderen. Ze deed wat ze kon, maar bij Anne thuis vond ik een extra warm nest. Bepaalde patronen die je als kind fijn vindt te ervaren, ervoer ik daar. We hadden bijzondere gesprekken aan de keukentafel en ik kan stellen dat ook Annes moeder invloed heeft gehad op mijn ontwikkeling."

"Door haar kon ik zien hoe twee verschillende culturen de opvoeding aanpakken en dat was leerzaam. Anne en ik waren als Duo Penotti, zij een kop kleiner dan ik. Het ontroert me als ik zie hoe die kleine meisjes van toen zijn terechtgekomen. Anne is een vrolijke vrouw, gevoelig, talentvol. Na al die jaren voelt het onverminderd vertrouwd als ik haar zie."

Tekst Nicole Gabriëls

Fotografie Ester Gebuis

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-02

Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden