MT2-_22 M21_22 relatie redden Beeld iStock
Beeld iStock

PREMIUM

‘De vriend van onze dochter is bezig haar te vervreemden van ons’

Angela (65) en Wilco (68) kijken met argusogen naar Joris (45), de nieuwe vriend van hun dochter Noortje (40). Sinds hun relatie lijkt Noortje van alles en iedereen te vervreemden.

MT2-_22 M21_22 relatie redden Beeld

Angela

“Onze dochter heeft het contact met ons verbroken. Ik weet dat dit niet van haar komt, maar van hem, van Joris. Noortje is nu vijf jaar met hem samen. Ze is stapelgek op hem, maar ik denk dat ze de fout van haar leven maakt. Voor mijn man en mij was het al snel duidelijk dat er iets mis is met Joris. Hij bleek een hele geschiedenis te hebben met conflicten op zijn werk, had een vechtscheiding achter de rug en zag zijn kinderen niet meer. Volgens hem omdat zijn ex gestoord was, maar kinderen van vijftien en zeventien kunnen zelf beslissen of ze hun vader willen zien... Ook met zijn ouders heeft hij geen contact meer. Dat kán niet allemaal aan anderen liggen.”

Aanvaringen

“Inmiddels hebben wij ook verschillende aanvaringen met hem gehad. Met mijn man is het geëscaleerd toen Joris eiste dat hij een schenking die we aan onze kinderen wilden doen, op de gezamenlijke rekening van Noortje en hem zou storten. Wilco wilde dat niet, maar Noortje zei dat ze het onmiddellijk zou overmaken naar de gezamenlijke rekening en dat Joris gemachtigd was om betalingen van haar rekening te doen. Hij wil zijn eigen bedrijf starten en Noortje wil daarin investeren. Wilco heeft haar dat afgeraden; je moet met mensen kunnen omgaan en dat kan Joris niet. Bovendien loopt hij tot nu toe overal vast in zijn banen. Vanaf dat moment is hij begonnen om onze dochter van ons te vervreemden.”

Steeds verder weg

“Wij waren gewend om zondags met Noortje en haar man en kinderen bij ons te eten. Onze relatie met Marc, de ex-man van Noortje, was heel goed, maar Joris vond het moeilijk dat we nog contact met hem hadden. Dus we hebben Marc uitgelegd dat dat moeilijk lag. Hij begreep dat, had intussen ook aanvaringen gehad met Joris. Vervolgens weigerde Joris om met ons kerst en verjaardagen te vieren en merkten we dat vriendinnen van Noortje begonnen af te haken.”

Contact houden

“Noortje raakte steeds meer geïsoleerd. Wij mochten nog wel onze kleinkinderen zien die we twee dagen per week van school ophalen. Gebruikelijk was dat Noortje en haar man dan ’s avonds bij ons aten. Nu werden ze aan de deur opgehaald. Inmiddels hoeven we niet meer op te passen, omdat Noor meer thuis werkt. Ik weet niet wat ik moet doen om contact met haar te houden. Ze is zó veranderd. Ik krijg er ruzie over met Wilco, want hij vindt dat ze zelf maar tot inkeer moet komen. Wij hebben er alles aan gedaan.”

MT2-_22 M21_22 relatie redden Beeld

Noortje

Noortje is op verzoek van haar moeder meegekomen voor een gesprek. “Niet om weer precies te doen wat mijn ouders van me willen, maar om uit te leggen dat ik ruimte nodig heb. Mijn ouders zien mij nog steeds als een kind dat naar hun goede raad moet luisteren. Ze vergeten dat ik inmiddels veertig ben en mijn eigen keuzes maak. Toen ik besloot om te gaan scheiden van Marc, waren mijn ouders totaal overstuur. Ze vonden dat ik dat niet mocht doen, vanwege de kinderen en vanwege Marc, hun ideale schoonzoon. Ze wisten dat ik verliefd was op Joris, dus ze gaven hem de schuld van de scheiding en ze waren ervan overtuigd dat ik wel tot inkeer zou komen. Ze hadden namelijk ook inlichtingen ingewonnen over Joris en daarmee probeerden ze mij ervan te overtuigen dat ik mijn ongeluk tegemoet ging met hem.”

Ondoordacht plan

“Na al die verhalen tegen mij dat Joris niet deugde, was het natuurlijk voor hem ook moeilijk om op een ontspannen manier zichzelf te zijn in het contact met hen. Ik vond het al heel bijzonder dat hij hen wilde ontmoeten. Hij deed dat voor mij, maar dat was niet makkelijk. Vooral mijn vader heeft hem van het begin af aan laten voelen dat hij niets van hem moest hebben. Joris is iemand met een duidelijke eigen mening en mijn vader kan het niet goed hebben om te worden tegengesproken. Toen Joris vertelde dat hij een eigen bedrijf wilde beginnen, zei mijn vader meteen dat het een ondoordacht plan was en dat hij eerst maar eens moest zorgen dat hij in staat was om het bij een werkgever uit te houden.”

Tussen twee vuren

“Dus toen mijn ouders die schenking wilden doen aan mijn zus en mij, wilde mijn vader vast laten leggen dat dat geld alleen van mij was en dat ik dat niet mocht investeren in het bedrijf van Joris. Ik vond dat echt een motie van wantrouwen en inmiddels was de spanning tussen mijn ouders en Joris al zo opgelopen dat ik het niet meer aankon. Ik voelde me tussen twee vuren zitten en kreeg steeds meer het gevoel dat ik moest kiezen. Uiteindelijk heb ik dat ook gedaan, niet omdat ik dat wilde, maar omdat ik niet anders kon. Ik heb gekozen voor Joris en ik kan het contact met mijn ouders alleen herstellen, als zij die keuze respecteren.”

MT2-_22 M21_22 relatie redden Beeld

De therapie

Terwijl ik luister naar het verhaal van Angela en Noortje, realiseer ik me dat ik misschien, toen ik jonger was, me vooral had kunnen verplaatsen in het verhaal van Noortje die haar eigen weg wil gaan en zich los wil maken van haar bemoeizuchtige ouders. Inmiddels zelf moeder van volwassen kinderen, snap ik beter de zorg van Angela. Ze ziet dat haar dochter steeds meer wordt afgesneden van vrienden en familie en steeds minder zichzelf durft te zijn. Ze lijkt van de ene afhankelijkheid (van haar ouders) in de andere te komen: de afhankelijkheid van haar vriend.

Ik zie echter vooral een moeder en een dochter die veel van elkaar houden en elkaar missen, maar die zich verscheurd voelen tussen twee mensen van wie ze houden.

Moeders en dochters

Ik besluit me vooral op die gevoelens te concentreren: wat voelen en willen moeder en dochter zelf en hoe komt het dat ze het zo moeilijk vinden om hun gevoelens en wensen te uiten, ook als hun partner het daar niet mee eens is. Noortje heeft gezien hoe haar moeder zich aanpaste aan haar vader en lijkt nu het voorbeeld van haar moeder te volgen door zich aan te passen aan Joris. Wanneer we ingaan op wat Noortje zelf voelt, geeft ze aan dat ze het contact met haar moeder niet kwijt wil, maar dat ze wel wil dat haar moeder haar keuze respecteert. “Misschien is het een verkeerde keuze,” zegt ze, “maar ik hou van Joris en ik ken hem van een heel andere kant. Niet als de dwingende ruziezoeker die jullie in hem zien. Heb alsjeblieft wat meer vertrouwen in mij. Ik kan echt voor mezelf opkomen tegenover Joris. Dat botst af en toe behoorlijk, maar hij luistert wel naar mijn mening en houdt daar rekening mee. Soms twijfel ik er ook aan of ik dit wel wil, deze strijd. Maar ik weet inmiddels, dat ik het ook alleen kan, als jullie gelijk zouden hebben en Joris en ik niet goed zijn voor elkaar.”

Elkaar zien

Moeder en dochter besluiten dat ze zich door niemand, ook niet door hun mannen ervan laten weerhouden om elkaar te zien. Liefst zouden ze willen dat ze weer net als vroeger met de hele familie bij elkaar kunnen zijn. Zolang dat niet gaat, willen ze in ieder geval elkaar regelmatig zien en willen ze dat er regelmatig contact kan zijn tussen de grootouders en de kleinkinderen.

Vrijheid in haar keuzes

Wat de besteding van het geld van haar ouders betreft, vindt Noortje dat zij zelf mag beslissen wat ze daarmee doet. Als haar vader dat niet vindt, moet hij haar dat geld niet geven. “Wat ik graag zou willen,” zegt Angela, “is dat we wel onze zorgen en ons verdriet kunnen uitspreken tegen elkaar. Als jij dat doet, zal ik proberen om alleen te luisteren en je niet lastig te vallen met allerlei adviezen.”

“Je mag best adviezen geven,” antwoordt Noortje, “als je me maar de vrijheid laat die wel of niet op te volgen.”“Ik weet het,” zucht Angela, “je hebt het recht om je eigen fouten te maken, net als ik heb gedaan.”

Noortje wil het contact met Angela niet kwijt, maar wel dat die haar keuze respecteert.

Annette HeffelsiStock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden