Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dé tips om je goede voornemens vol te houden

8 op de 10 mensen maken goede voornemens, blijkt uit jaarlijks onderzoek dat ING tot 2020 liet uitvoeren. Populaire goede voornemens van de afgelopen jaren waren: afvallen, je minder druk maken en meer sporten.

Tim van Timmeren is neurowetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar het aanleren van nieuwe gewoontes.

“Zo’n vijftig procent van het gedrag dat wij dagelijks vertonen, is gewoontegedrag,” zegt Van Timmeren. Dat scheelt veel energie: “We hoeven niet steeds te bedenken dat we ’s ochtends na het ontbijt nog even onze tanden moeten poetsen, het is geautomatiseerd, een gewoonte. Daarom wil ik onderzoeken hoe we nieuw, positief gedrag, bijvoorbeeld sporten of gezonder eten, sneller kunnen automatiseren.” Nieuw gedrag aanleren – flossen of meer bewegen – blijkt gemakkelijker dan het afleren van oud gedrag. “Iets níét doen, bijvoorbeeld stoppen met snoepen, laat zich moeilijker automatiseren. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar of het voor zestigplussers extra moeilijk is om iets af te leren, maar ik vermoed van wel. Ze hebben immers lang de tijd gehad om een gewoonte te laten inslijten.” Maar laat je vooral niet ontmoedigen, want met deze zeven gouden tips van Tim maak je van je voornemen een succes:

1. Maak een concreet plan

“Vage voornemens verzanden snel. Zeg dus niet: ‘Ik ga vaker fietsen,’ maar spreek met jezelf af dat je op maandag en donderdag naar je werk fietst.” Bedenk ook een strategie voor als het regent.

2. Voorkom sabotage en beloon jezelf

“Dat doe je door samen met iemand te fietsen, of voor sport een personal trainer te huren. De drempel om af te zeggen wordt dan hoger.” Jezelf belonen bekrachtigt goed gedrag. “Afvallen is geen goede beloning, dat duurt lang. Je favoriete podcast luisteren tijdens het sporten is een betere kortetermijnbeloning.”

3. Vervang een slechte gewoonte

“Roze koeken worden knalrode snoeptomaatjes. Strategische ‘als..., dan’-plannen helpen om dit te automatiseren: als ik aan roze koeken denk, dan eet ik een snoeptomaatje.”

4. Vermijd verleidingen en werp drempels op voor jezelf

“Afvallen begint in de supermarkt. Als je geen chocola wilt eten, haal het dan niet in huis.” Van Timmeren zelf wil in 2023 minder bezig zijn met zijn mobiele telefoon. “Mijn telefoon ligt in een la met een slot erop. Dan grijp ik er minder snel naar dan als de telefoon op tafel ligt. En ja, dat is héél moeilijk, maar het is een kwestie van volhouden – zie tip 5.”

5. Geef het tijd

“Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd, volgens sommige wetenschappers zo’n drie maanden. Als je al een jaar naar de sportschool gaat of vegetarisch eet, laat je dat niet snel meer los.”

6. Verander je context

“De lezeres die avontuurlijker wilde leven, ging naar het buitenland. Daar lukte het haar ineens een berg af te dalen, wat ze eigenlijk heel spannend vond. In je vertrouwde context doe je minder snel iets echt nieuws. Ben je op vakantie, ben je net verhuisd of heb je een nieuwe baan, dan is dat een prima moment om van slechte gewoontes af te komen en iets nieuws te proberen.”

7. Stapel gewoontes

“Stel: je wilt gaan flossen. Tandenpoetsen deed je al, dus doe het flossen meteen daarna. Dan gaat het makkelijker.”

null Beeld

Elly Knol (75) wilde meer lezen

“Zolang ik mij kan herinneren, ben ik een enorme leesliefhebber. Lezen is vertrekken naar een andere wereld, en dat is heerlijk. Ik lees dagelijks zo’n drie uur, ook ’s avonds in bed met de e-reader. Soms schrik ik wakker omdat dat ding op mijn neus valt, haha. Er is zo veel moois om te lezen, dat ik de lat steeds hoger wil leggen. Ik doe daarom jaarlijks mee met de reading challenge van lezersplatform Hebban. Dit jaar was mijn doel 65 boeken. Daar ben ik flink overheen gegaan. In 2023 wordt mijn target daarom 75. Het mooiste boek dat ik dit jaar las, is Witte chrysant van Mary Lynn Bracht: een verhaal over twee zussen die van elkaar worden gescheiden door de Tweede Wereldoorlog. Ik houd van thrillers, romans en historische verhalen. Ook een erotische roman kan ik waarderen: Vijftig tinten grijs vond ik geweldig. Meedoen aan een challenge is een aanrader voor iedereen die meer wil lezen: je wordt geïnspireerd door andere lezers en in je online profiel zie je je ‘challenge-meter’ oplopen. Voor je het weet heb je weer een boek uit.”

null Beeld

Elisabeth Heijkoop (55) laste een koopstop in

“Mijn kledingkast puilde uit, ik vind kleding uit de jaren 70, 80 en 90 leuker dan wat er nu in de winkels hangt én ik wil duurzaam leven. Daarom heb ik voor mezelf een koopstop op nieuwe kleding ingelast. Ik koop alleen nog ondergoed en sokken nieuw, ben alles in mijn kast gaan herwaarderen en koop verder alleen tweedehands: laatst nog een prachtig paar Italiaanse loafers, waar ik enorm blij mee ben. Kopen doe ik met mate, ook al is het tweedehands: de vraag creëert het aanbod en we moeten met z’n allen van onze koopziekte af.”

null Beeld

Jo Aggenbach (62) besloot te minderen met alcohol

“Afgelopen jaar deden mijn man en ik mee aan IkPas: een dry january zonder alcohol. Door de lockdown vielen feestjes en etentjes af en omdat mijn prepensioen in zicht was, vond ik het verstandig niet elke dag de slingers op te hangen: ik leef gezond en beweeg veel, matig zijn met alcohol past daarbij. Een maand lang geen druppel drinken, bleek goed vol te houden; ik verloor wat kilo’s en het voelde goed. Alcohol voor altijd afzweren wil ik niet. Bij het uitgaan vind ik een koud tapbiertje heerlijk en bij een etentje hoort wijn. Maar bij een bourgondische leefstijl moet je op zoek naar balans. Daarom laten we dit jaar in januari opnieuw de alcohol staan, met één uitzondering: een feestje van een goede kennis die vijftig wordt.”

Nicole Gommers en Şenay ÖzdemirRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden