Margriet logo
null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

‘De rust is wedergekeerd en we zijn hechter dan ooit’

Marian Koek (60) is 24 jaar samen met Bernadette (72). Ze zijn negentien jaar getrouwd.

Fase 1

“Ik kan nog elke dag verliefd zijn op Bernadette. Dan komt ze de kamer binnen en denk ik: wat ziet ze er mooi uit! Dat zeg ik dan ook tegen haar. Op dat soort momenten denk ik: wat ben ik blij dat we alle stormen hebben doorstaan. Ik leerde Bernadette kennen op Aruba. Het was 1997 en ik was daar voor mijn werk als accountant. Een vriend had al een paar keer gezegd: je moet deze vrouw ontmoeten! Toen ze op zijn feestje binnenkwam, wist ik meteen: dit moet haar zijn. Die úítstraling. Niet alleen ik, maar iedereen keek op. Toch duurde het even voordat we echt verliefd werden. In het eerste jaar waren we vooral vrienden en steunde ze me toen mijn moeder overleed.”
“‘Mag ik je kussen?’ vroeg ik na een jaar. Dat was de ommekeer. Vanaf dat moment gaven we allebei toe aan onze verliefdheid die er blijkbaar van beide kanten al een tijdje was.”

Fase 2

“Bernadette heeft een kind uit een eerdere relatie. Haar zoon is nu inmiddels dertig en woont in Amerika, maar toen ik haar leerde kennen was hij zes. Het was eerlijk gezegd een grote uitdaging om stiefmoeder te zijn, dat heb ik onderschat. Toen we naar Nederland verhuisden en gingen samenwonen, had ik er opeens een kind bij. Dat was ik niet gewend. Er ontstonden irritaties. Zo stoorde ik me aan sommige dingen in de opvoeding. Overcompensatie bijvoorbeeld, vanwege de scheiding. Maar ook dat er altijd apart gekookt moest worden voor hem, omdat hij alleen maar pasta lustte.”

null Beeld

Fase 3

“De slechte verstandhouding met de ex-partner en het getouwtrek om het kind deed daar nog een schepje bovenop. Het leidde tot spanningen en meningsverschillen in onze relatie. Meerdere keren heb ik gedacht: waar ben ik aan begonnen? Ik heb ook weleens daadwerkelijk op het punt gestaan om te vertrekken. Maar de liefde voor Bernadette weerhield me. Het zit ook niet in mijn aard: ik ben heel vasthoudend.”

Fase 4

“Nu, achteraf, ben ik zo blij dat ik heb doorgezet. De rust is inmiddels weergekeerd en we zijn hechter dan ooit. Nu haar zoon volwassen is en op zichzelf woont is er iets meer afstand en lucht. Bernadette is inmiddels 72. Soms schiet het weleens door me heen: hoelang kan ik nog van haar genieten? Ik tel daarom mijn zegeningen. Elke dag.”

Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer

Nathalie de GraafEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden