MT50 M50 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

De operatie voor een gastric bypass maakte Miriam (63) veel zelfverzekerder

Miriam Cauberg vond zichzelf altijd al te zwaar. Na vele diëten, afvallen en dan weer aankomen, besloot ze vorig jaar voor een gastric bypass te gaan.

“Aanleg om dikker te worden heb ik van jongs af aan gehad. Ik heb van alles geprobeerd om af te vallen, maar altijd kwam ik daarna weer aan. Het kantelpunt kwam vorig jaar. Ik ontmoette een man die mij vertelde dat hij een gastric bypass had laten doen. Hij was zó enthousiast, dat er bij mij een zaadje werd geplant. Steeds vaker hoorde ik positieve verhalen over deze ingreep. Op een gegeven moment ben ik naar de huisarts gegaan. Die zei: ‘Dit is de enige manier die definitief werkt. Ik ga meteen de brief voor de Nederlandse Obesitas Kliniek voor je uitprinten en dan kun je een gesprek aangaan.’ Natuurlijk vond ik het ook best eng, maar dit was voor mij de enige manier om fijn ouder te worden. Ik was zó zwaar dat ik slecht liep, had door oedeem last van mijn benen en kampte met een veel te hoge bloeddruk. Ik woog 137 kilo en had een BMI van 48: morbide obesitas. Dat is dus dodelijk.”

Begeleiding

“De begeleiding vanuit de kliniek was heel goed. Ik kreeg gesprekken met een diëtiste, maar ook met een psycholoog en bewegingsdeskundige. Ook nu word ik nog begeleid, want mijn hele levensstijl heb ik moeten aanpassen. Zo drink ik geen alcohol meer en eet ik zo min mogelijk koolhydraten en vetten. Ik moet langzaam eten, kleine hapjes nemen, anders krijg ik een ‘dumping’, dan word ik misselijk. Inmiddels ben ik bijna 35 kilo kwijt. In totaal wil ik 70 kilo kwijt, dus ik ben op de helft.

Mijn oude kleding ben ik, voor kleine prijsjes, aan het verkopen via Marktplaats. Vandaag nog maakte ik een vrouw in de bijstand blij met een heel mooie jas. Nieuwe kleding kopen is een feestje, maar niet slim, want ik ga nog veel meer afvallen. Soms koop ik alvast een bloesje in een kleinere maat, omdat ik weet dat ik dat binnenkort aan kan.”

Zelfverzekerder

“Sinds mijn operatie is mijn leven in een positieve flow gekomen. Ik ben veel zelfverzekerder geworden en weet: ik kom er wel. Op relationeel gebied heb ik een lastige tijd gehad, maar ik ben niet meer zo verlangend en durf meer dan ooit te vertrouwen op het universum. Ook op het werk en financieel gaat het goed. Soms denk ik: had ik dit maar tien jaar eerder gedaan. Maar ik weet ook dat ik er toen nog niet klaar voor was.”

Marijke KolkRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden