uitspraken bekende grootouders Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Persoonlijk

De mooiste uitspraken van bekende opa's en oma’s: ‘Ik heb voor ieder kleinkind een tattoo’

Moeder worden is bijzonder, maar oma worden is minstens zo magisch. Ook deze bekende Nederlanders raken er maar niet over uitgepraat. Daarom: de mooiste uitspraken van Robert ten Brink, prinses Margriet en meer bekende grootouders over hun kleinkinderen.

Speciaal voor Opa en Oma-dag: een ode aan grootouders én hun kleinkinderen.

Prinses Margriet

Als gasthoofdredacteur van Margriet biechtte de prinses op dat ze ‘een beetje allergisch’ is voor het woord oma. “De weerstand komt bij mij uit de tijd dat ik in het ziekenhuis werkte, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Tegen oudere vrouwen werd toen altijd gezegd: ‘Zo, omaatje, we gaan even uw temperatuur opnemen,’ terwijl ik dan dacht: het is gewoon een vrouw van een bepaalde leeftijd en niet jouw oma. Ik kon daar heel slecht tegen, het klonk zo denigrerend.” Kleindochter Anna noemde Margriet uiteindelijk ‘nanna’ en dat is zo gebleven.

Janny van der Heijden

Ook bij Janny van der Heijden is ‘oma’ een verboden woord. “Ik vind het gewoon een naar woord. Ik wilde dat mijn kleinkinderen me ‘bomma’ zouden noemen, het Vlaamse woord voor oma, maar mijn oudste kleindochter zag mij een keer op tv en riep: ‘Boeboe!’ Dat is het geworden.” Ze past trouwens niet op, daar heeft ze het te druk voor. “Maar ik heb wel een heel sterke band met mijn kinderen en kleindochters. We spreken regelmatig af, we vieren van alles samen en ik heb een huis in Frankrijk waar we elk jaar met z’n allen op vakantie gaan.”

Heleen van Royen

Het grootmoederschap is iets waar Heleen van Royen zich al op verheugde sinds ze zelf moeder werd. “Het idee van opeenvolgende generaties vind ik iets prachtigs, ik wil ook beslist een mooie foto van mij, mijn dochter en kleinzoon laten maken. Ja, ik heb tranen met tuiten gehuild, toen Spencer werd geboren. Slopend vond ik het, als moeder ben je alleen maar bezorgd of de bevalling wel goed gaat.” Ze is maar wat blij met haar kleinkinderen. “Ik pas nu een vaste dag per week op en dat is alleen maar leuk.”

Robert ten Brink

Ook familieman Robert ten Brink laat zich regelmatig uit over het leven als opa. “Kleinkinderen op mijn knie, dat is mijn leven nu. Voor het zover was, kon ik me helemaal niet voorstellen hoe dat was, net zoals toen ik vader werd. Elke keer weer ontstaat er een onvoorwaardelijke liefde, dat heeft de natuur mooi geregeld.” Hij doet regelmatig wat leuks met z’n kleinkinderen. “Ik ga met de oudsten vaak naar het museum, dat vinden ze leuk. En dan neem ik te veel foto’s.”

Ria Bremer

Presentatrice Ria Bremer is naar eigen zeggen geen ‘doorsnee-oma’. “Als je me vraagt hoe oud mijn kleinkinderen zijn, weet ik dat ook niet precies. Maar ik ben wel betrokken bij hun levens”, vertelde ze jaren geleden in Margriet. “Ik ben een soort haal- en brengservice naar sportclubjes en zwemles. En ik pas op als hun ouders werken. Dat is leuk, hoor. Ik lach heel wat af met mijn kleinkinderen.” Ze liet de liefde voor haar kinderen zelfs op haar lichaam vereeuwigen. “Voor ieder kleinkind heb ik een lieveheersbeestje op mijn bovenarm.”

Maria Goos

Scenarioschrijver Maria Goos heeft tegenwoordig meer tijd en meer rust, vertelde ze onlangs in Margriet. “Dat voel ik ook in het contact met mijn vijfjarige kleindochter, op wie ik een dag in de week pas. In het begin moest ze erg aan me wennen, ze kon echt naar me kijken met zo’n blik van: ben ik hier wel veilig? Langzaam begon ze me leuk te vinden en op een keer keek ze me aan en zag ik: nú is er een connectie, nu ziet ze me.” Maria schiet vol: “Mooi hè? Dat is toch een wonder als dat gebeurt? Ik heb echt het gevoel dat ik een tweede kans krijg, om na het hectische leven als moeder nu in alle rust oma te zijn.”

Marion Bloem

Als we schrijfster Marion Bloem vragen wat haar het gelukkigst maakt, reageert ze: “Mijn kleinkinderen! Ik heb drie kleindochters en ben het gelukkigst als ik met hen ben.” Sterker nog: ze leeft voor haar kleinkinderen. “Ik wil met ze meegroeien en met ze meeleven. Dat betekent niet dat ze de hele dag in mijn buurt moeten zijn. Van mijn moeder heb ik geleerd: geef kinderen de ruimte. Ze was blij als we kwamen, maar eiste ons nooit op. Daarin was ze een voorbeeld. Als mijn kleindochters contact met me zoeken, is dat het grootste cadeau en ik kan daar lang op teren.”

René Froger

Met familie om zich heen, voelt René Froger een ‘geluksexplosie’. “De dierbaarste momenten in mijn leven zijn die wanneer ik met Natasja, alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar ben en we het over hun dagelijkse leven hebben.”

Noraly Beyer

Inmiddels schrijft Noraly Beyer in haar columns over alles wat haar bezighoudt, maar eerder vertelde zal over haar rol als oma. “Ik vind het ontroerend om te zien hoe mijn kleinzoon van zestien zich door de puberteit worstelt en mij vertelt dat hij een vriendinnetje heeft. Mijn kleindochter van twee woont in Spanje, maar ik krijg elke dag foto’s en video’s waarop ik haar zie lopen en zingen. Daar word ik blij van.”

Marjan van den Berg

De kleinkinderen van Marjan zijn regelmatig het onderwerp van haar columns. Laatst nog, toen haar kleindochter niet kon slapen en bij haar in bed mocht. “Ik schuif in de richel tussen de twee matrassen en geniet minstens een halfuur van de ademhaling van Sofietje aan de ene kant, lekker tukkend, haar beer in haar armen, en het geknor van Jan aan mijn andere kant.”

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden