Mijn moeder en ik: de mooiste quotes Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De mooiste uitspraken uit Mijn moeder & ik: ‘De belangrijkste levensles die mijn moeder me gaf, is hoe je moet sterven’

Moederdag is de dag om je moeder eens even goed in het zonnetje te zetten. In Margriet doen we dit in de rubriek Mijn moeder & ik. Hoogste tijd dus om het archief in te duiken en op zoek te gaan naar de mooiste uitspraken die bekende Nederlanders over hun moeders gedaan hebben.

Antoinette Beumer over haar moeder

Ze heeft twee moeders gehad, zegt film­regisseur en schrijver Antoinette Beumer (59): de moeder vóór ze zelf kinderen kreeg en die erna. Haar band met de inmiddels overleden Loes was lange tijd wat afstandelijk, maar later in het leven kwamen de twee heel dicht bij elkaar. “De allerbelangrijkste levensles die ze me heeft gegeven, is hoe je moet sterven. Op haar zestigste kreeg ze borstkanker, tien jaar later keerde het uitgezaaid terug. Ze heeft nog twee jaar geleefd, voluit en zonder angst. Er was extreem veel liefde in huis in die tijd. We zijn veel samen geweest en op het laatste stukje wilde ik niets liever dan naast haar in bed liggen. Het klinkt gek, maar haar sterfbed is de mooiste herinnering die ik aan haar heb. Ze heeft ons in die laatste tijd nog zo veel genegenheid en aandacht gegeven.”

Antoinette Beumer: ‘De belangrijkste levensles die mijn moeder me gaf, is hoe je moet sterven’ Beeld Antoinette Beumer
Beeld Antoinette Beumer

Urmie Plein over haar moeder Corry Dors

De moeder van actrice Urmie Plein (55) hield van muziek, dansen en gezelligheid. Daarom was zelfs haar begrafenis een feest. Corry Dors voelde zich gezegend en gelukkig met elf kinderen, maar droeg ook een groot verdriet mee. “Haar leven stond in het teken van haar kinderen”, vertelt Urmie. “Ze heeft er elf gekregen, twee zijn er overleden. Dat waren de grootste littekens in mijn moeders leven. Als je haar vroeg hoeveel kinderen ze had, zei ze: ‘Elf, van wie twee in mijn hart.’ Mijn moeder vond een kind het grootste geschenk van het universum en was zielsgelukkig met elke geboorte. Ik heb weleens grappen gemaakt over het aantal: “Ma, ik weet dat je verloskundige wilde worden, maar je hebt het verkeerd begrepen: een verloskundige háált kinderen, jij máákt ze.” Daar kon ze om lachen.”

Lange tijd weet Urmie niet wat ze wil worden. Ze liep weg bij de toelatingstoets voor de opleiding tot verpleegkundige, kwam via een modeopleiding in aanraking met toneel en stapte over naar de HKU om dramadocent te worden. Pas daarna komt ze op de Toneelschool terecht. “Uiteindelijk was mijn moeder trots op alles wat ik deed, maar om me met beide benen op de grond te houden, uitte ze dat niet altijd naar mij. Ik kwam er pas achter toen een oom vertelde dat ze de hele familie afbelde als ik een keer op tv te zien was!”

Mijn moeder en ik Urmie Plein  Beeld privéfoto
Beeld privéfoto

London Loy over zijn moeder Cheryl Olivia Loy

Zijn moeder brengt chef-kok London Loy goede lessen bij. “Mijn moeder is mijn grootste kracht en steun in het leven. ‘Maak iets van je leven’, gaf ze me als kind al mee. ‘Ga later studeren en zorg dat je goed bent voor je toekomstige gezin, lief bent voor je kinderen.’” Die levenslessen neemt London nog altijd mee. “Mijn moeder heeft me geleerd een goede echtgenoot te zijn en een vader die lief is voor zijn kinderen. Die basis van liefdevol ouderschap geef ik op mijn beurt door aan mijn kids.”

Mijn moeder en ik London Loy Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Nadia Zerouali over haar moeder Fadila (mama Dila)

De heilige maagd Maria wordt de moeder van Nadia Zerouali (46) ook wel genoemd. “Ik kon het zelfs ergerlijk vinden dat ze niet boos te krijgen was, want soms wil je gewoon even lekker ruziën, toch? Niet met mijn moeder. Ze is echt te lief.” Dat haar moeder lief is, is ook terug te zien in de relatie die Nadia met haar moeder heeft: “We hebben een fijne en respectvolle moeder-dochterrelatie. Ik ben geen vriendin van mijn moeder, ook al schelen we weinig in leeftijd. Ze is er voor troost en steun. Mijn moreel kompas.”

Mijn moeder en ik Nadia Zerouali Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Hans Schiffers over zijn moeder Riet

Hun band benauwde Arbeidsvitaminen-­presentator Hans Schiffers (61) weleens. Maar terugblikkend op het leven met zijn moeder Riet prijst hij zich toch vooral gelukkig dat hij zo’n overvloed aan liefde van haar heeft gekregen. “Mijn moeder vond het verschrikkelijk om me te moeten loslaten, en dat is zo gebleven. Ik had een intense band met haar. Heel liefdevol, maar op momenten in mijn leven ook benauwend. Mijn vader moest haar vaak tot de orde roepen. Zo wilde ze niet dat ik als kind zelfstandig de weg overstak. Hij heeft een agent op de koffie gevraagd om haar uit te leggen dat ik dat best kon.”

Mijn moeder en ik Hans Schiffers Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Jeroen Kijk in de Vegte over zijn moeder Tiny

Zijn moeder had een carrière in de media ook wel leuk gevonden, maar geniet nu op volle teugen mee van het werk van radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte (46). Niet alleen privé bellen ze elkaar om de paar dagen, ook in Jeroens radioprogramma is Tiny (70) geregeld te horen. “Om de paar dagen bellen we met elkaar. Die gesprekken gaan over kleine dingen: boodschappen, het nieuws, wat er in de tuin moet gebeuren, werk. Maar ik geloof dat een goede relatie in de details zit. Ik vind het heel fijn dat we zo goed op de hoogte zijn van elkaars leven, het contact met haar is me heel dierbaar.” “

“Als het om gevoelens gaat, zijn we niet zulke praters. ‘Ik hou van jou’ zullen we niet zo snel zeggen, maar dat is geen gebrek aan liefde, want we vóélen heel sterk hoeveel we om elkaar geven.”

Mijn moeder en ik Jeroen Kijk in de Vegte Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden