Auteur Raynor Winn & man Moth. Beeld Jim Wileman / Guardian / eyevine
Beeld Jim Wileman / Guardian / eyevine

PREMIUM

De levenslessen van schrijfster Raynor Winn (van Het zoutpad)

Toen Raynor Winn haar huis en inkomen verloor én haar man Moth een niet-behandelbare hersenziekte bleek te hebben, besloten de twee de natuur in te gaan. Wandelend, met alleen een tent op zak. Negen jaar later heeft Raynor drie boeken geschreven over de troostende en helende werking van wandelen. Ze deelt haar inspirerende levenslessen met Margriet.

Het publiek maakte kennis met Raynor Winn toen haar eerste boek Het zoutpad uitkwam. In het boek staan herinneringen aan hun wandelingen, het leven in een tentje, hun belabberde financiële situatie en de overweldigende prachtige natuur. Ze schrijft het allemaal op voor Moth, die door zijn ziekte langzaamaan dingen vergeet. Drie boeken later woont de schrijfster met haar man in Cornwall. Wandelen doen ze nog steeds, maar op dit moment is Raynor op tour om haar laatste boek Landlijnen te promoten.

Hoe is het nu met Moth?

“Het voelde als een mirakel toen het wandelen zo'n positieve impact op zijn ziekte* bleek te hebben. Dat hadden we niet gedacht toen we hoorden dat er geen behandeling mogelijk was. Inmiddels is het nog steeds zo dat hij zich beter voelt als we wandelen. Maar tegelijkertijd verslechtert zijn toestand ook als we dat niet doen.”

Als je je huis verliest en zo'n lange tijd in de natuur doorbrengt, wat voelt voor jou dan nu als thuis?

“Sinds we letterlijk de deur uitliepen van onze boerderij, voelen muren om me heen nooit meer als een thuis. Toen we vorig jaar terugkwamen van onze wandeling (van het noorden van Schotland naar Cornwall, red.) kwamen we het laatste stuk terecht op het South west coast path. Dat gaf zo'n overweldigend gevoel van thuiskomen. Alsof ik terugkwam waar ik hoorde. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou voelen. Een thuis is meer dan muren. Het is waar jij je veilig en zeker voelt. De natuur, Moth, onze kinderen: dat is wat mijn thuis is en wat ik nodig heb.”

Veel lezers die je boeken hebben gelezen zeggen: dat wil ik ook. Huis en haard verlaten en gaan wandelen. Maar ze doen het niet. Weet jij hoe dat komt?

“Wij mensen creëren een leven met structuur en die structuur houdt ons ook tegen om deze vastigheid te verlaten. We hebben een huis, een auto en die zaken moeten we ook kunnen betalen. Dat zorgt er allemaal voor dat we op één plek blijven. Materialisme en bezittingen houden ons tegen om voorwaarts te gaan."

Wat doet het met je als je terugkijkt op het leven voor de diagnose van Moth en het verlies van jullie huis?

“Het lijkt het leven van iemand anders. Het is zo anders. Voorheen vond ons leven plaats rondom ons huis en werk. Alles was daarop gefocust. Het zou ook niet makkelijk zijn om terug te gaan, naar dat huis of die veiligheid.”

Mis je iets uit dat ‘vorige leven'?

“Het gevoel iets te missen gaat dan voornamelijk om ons huis en bezit. Het was de plek waar onze kinderen opgroeiden, waar we gelukkige jaren hadden. Maar als we niet weg waren gegaan, was Moth nog steeds ziek geweest. Dan hadden we het wandelen en de helende werking ervan nooit ontdekt. Als ik het nog eens over zou moeten doen, zou ik toch weer die rugzak oppakken en gaan.”

3x levenslessen van Raynor Winn

“We verzamelen bezittingen en daar houden we aan vast. Dat is ons anker in het leven. Maar die bezittingen, zoals een huis, houden ons ook tegen. Materialistische zaken geven comfort, maar houden je tegen om verder te gaan.”

“Als we ouder worden, stoppen we met vertrouwen op ons lichaam. We hebben niet meer dat instinct als toen we jong waren. We geloven niet meer dat we dingen kunnen. Als je een beetje fit blijft en vertrouwt op je lijf, zal je lichaam je niet teleurstellen. Sterker nog: je zal versteld staan van wat je nog kunt doen. Als je er maar op vertrouwt.”

“Leef in het moment! Nu. Vandaag. Blijf niet te lang bezig met terugkijken op dingen die geweest zijn of niet meer veranderen. Dan ben je niet in het moment. Net als wanneer je bezig bent met de toekomst of waar je naartoe gaat. Wees dankbaar voor dit moment. Dat is alles wat we hebben: vandaag, deze minuut. Dus maak er het beste van.”

Over auteur Raynor Winn

Moth en Raynor ontdekken de helende werking van het wandelen nadat Moth de diagnose *corticobasale degeneratie krijgt, een ziekte die niet meer te genezen is. Als ze ook hun boerderij verliezen, besluiten ze het South west coast path langs de zuidkust van Engeland te gaan wandelen. Hierover schrijft Raynor de bestseller Het zoutpad. Daarna volgt De wilde stilte, over een wandeltocht door IJsland. Onlangs verscheen het derde boek Landlijnen, over de wandeling van het noorden van Schotland naar Cornwall.

In Margriet Extra - Groen vertelde Raynor Winn over de helende werking van de natuur. Je kunt dit nummer nabestellen op lossebladen.nl.

Merel SchutJim Wileman / Guardian / eyevine

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden