Nancy Evers  Beeld Nancy Evers
Beeld Nancy Evers

PREMIUM

De klachten van Nancy (59) werden niet herkend: ‘Ik werd met een paracetamol naar huis gestuurd, maar bleek een aneurysma te hebben’

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland. Toch worden de symptomen bij vrouwen vaak niet herkend, omdat deze verschillen van symptomen die mannen hebben. De klachten van Nancy Evers (59) werden in eerste instantie niet serieus genomen, en dat had een fatale afloop kunnen hebben.

In 2008 kreeg Nancy uit het niets pijn in haar borst en schouders. Deze pijn werd steeds erger en kwam steeds vaker terug. “Vooral als ik tv aan het kijken was of gewoon rustig op de bank ging zitten had ik last.” Met kerst werd de pijn ineens zo erg, dat ze naar de spoedeisende hulppost ging. Ze werd doorgestuurd naar de Eerste Hart Hulp om te kijken of ze een hartinfarct had gehad. “Dit was niet het geval en toen ben ik weer naar huis gestuurd. In mijn dossier stond dat ik een paracetamol moest nemen.”

Nancy denkt dat ze niet haar huis was gestuurd als ze een man was geweest. “Een man hoeft alleen maar een hand op zijn borst te leggen en hij ligt bij wijze van spreke al in de ambulance. Wij vrouwen beschrijven onze klachten op een heel andere manier. Ze hadden verder moeten zoeken.”

Aneurysma van zes centimeter

Eenmaal thuis werd de pijn niet minder, maar erger. In december 2009 reisde ze samen met haar man af naar Duitsland om een total body scan te laten maken. Op de echo was binnen een paar seconden te zien dat ze een aneurysma van de kransslagader had (een verwijding van een bloedvat van het hart ) van bijna zes centimeter.

“Van de ene op de andere dag was ik hartpatiënt. Mijn man heeft die dag heel goed geluisterd naar de artsen in het ziekenhuis, ik heb er totaal niets van meegekregen. Ik was alleen maar bezig met dat ik iets aan mijn hart heb. Een hartprobleem was voor mijn gevoel iets voor oudere mensen, niet voor mij. Ik zit in de bloei van mijn leven.”
Het aneurysma van Nancy was zó groot, dat ze zo snel mogelijk geopereerd moest worden. “Als dat niet was gebeurd, had het aneurysma kunnen scheuren. Dan was ik misschien midden op straat in elkaar gezakt en uiteindelijk doodgebloed.”

Operatie van groot belang

Om geopereerd te kunnen worden had Nancy een doorverwijzing nodig van haar huisarts. Maar die was niet overtuigd van haar verhaal, ondanks dat ze een complete map met informatie en bewijzen had van het ziekenhuis in Duitsland. “Ik kreeg het gevoel dat de huisarts niet zo gecharmeerd was van het feit dat ik met een compleet dossier een consult binnen kwam zetten. Mijn huisarts was erg sceptisch.”

Uiteindelijk onderging Nancy op 11 januari 2010 een openhartoperatie. Een deel van de aorta en de hartklep werden vervangen tot aan de aftakking van haar hersenen. Na de operatie bleek dat Nancy een geleidingsprobleem had opgelopen, waardoor er uiteindelijk ook nog een pacemaker geplaatst moest worden. “Achteraf bleek dat de pijn in mijn schouders en borst werd veroorzaakt door het aneurysma. Dat was zó groot, dat het tegen mijn zenuwen aan drukte.”

‘Je bent hartpatiënt’

Na de operatie ging Nancy een revalidatieproces in. Haar herstel ging sneller dan verwacht. De klachten waren hiermee weg, maar nog elke dag wordt ze herinnerd aan haar operatie in 2010. “Ik kom elk jaar bij een cardioloog. Twee keer per jaar wordt mijn pacemaker gecontroleerd en 24 uur per dag hoor ik mijn hartslag, omdat ik een mechanische hartklep heb. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk.”

Toch heeft ze de knop kunnen omzetten. “Vóór mijn operatie kon ik misschien 10.000 dingen, nu niet meer. Maar ik focus mij op de 9.000 dingen die ik nog wel kan. In de pijn blijven hangen heeft geen zin. Ik zeg altijd: pijn hoort bij het leven, maar lijden is een optie. Dat is iets wat altijd in mijn hoofd zal blijven hangen.”

Toekomst vrouwenhart

Voor Nancy zijn er twee belangrijke zaken waar bij het vrouwenhart meer aandacht aan besteed moet worden. “Er is gelukkig al wel wat in gang gezet door de aandacht die er op dit moment voor wordt gevraagd, maar de medische wetenschap zal moeten veranderen. Alles is nu getest op mannelijke muizen en dat zou ook op vrouwelijke muizen moeten. Als tweede zullen vrouwen duidelijk moeten aangeven wat ze voelen en als de huisarts daar niets mee doet zeggen: ‘Ik wil serieus genomen worden, ik wil dat u mijn klachten laat onderzoeken.’ Je kent je lijf zelf het beste. Handel daarnaar en laat je niet wegsturen.”

Eerder publiceerden we het persoonlijke verhaal van Monique (53). Zij had een SCAD. Een zeldzame aandoening die voornamelijk voorkomt bij vrouwen, die gepaard ging met andere klachten. Ook publiceerden we een artikel waarin we in gesprek gaan met twee cardiologen. Zij leggen uit waarom het zo belangrijk is dat we de verschillen weten tussen het mannen -en vrouwenhart.

Sanne van De WeteringNancy Evers

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden