ZIj maakt het verschil: Azra Secerbegovic Beeld privébeeld
Beeld privébeeld

PREMIUM

‘De kinderen in voormalig Joegoslavië verdienen het toch ook om hun dromen te kunnen verwezenlijken?’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze keer: Azra Secerbegovic (55). Azra heeft een stichting opgezet om kinderen in Joegoeslavië te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun dromen.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Zeker! Naast mijn eigen ondernemingen in de beauty-branche heb ik samen met mijn man Harm van Rooij de Stichting Emina Foundation opgericht. Wij ondersteunen kinderen (en jong volwassenen) in voormalig Joegoslavië bij het verwezenlijken van hun dromen, met name op het gebied van kunst, sport, muziek en cultuur. De stichting is een voortzetting van het levenswerk van mijn moeder Emina Velagic- Secerbegovic, die overleed in 2017.

Zelf was ik ten tijde van de oorlog in voormalig Joegoslavie aan het afstuderen in Engeland. De oorlog zorgde ervoor dat ik niet terug kon naar mijn thuisland en ik gedwongen was een plan B te maken. Toen ben ik naar Nederland gekomen. Educatie en doorzettingsvermogen hebben mij gebracht waar ik nu sta. Ook heb ik aan den lijve ondervonden dat je, ongeacht je afkomst of herkomst, altijd je dromen kunt verwezelijken. Met motivatie en de juiste inzet kom je ver, maar educatie speelt hier ook een essentiële rol in. Daar willen wij graag onze bijdrage aan leveren. Wij geven (financiële) steun aan kinderen en jongvolwassenen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen, een opleiding kunnen starten aan bijvoorbeeld het conservatorium of het krijgen van een studiebeurs. Hierdoor komen ze een stapje dichter bij het verwezenlijken van hun droom. En dat verdienen we toch allemaal?”

Hoe ga je te werk?

“Ik heb altijd alles zelf gedaan en vertrouwd op mijn intuïtie, en nog steeds: van de financiering tot de samenstelling van mijn producten. Zo ook met de stichting. De contacten die we leggen, funding die we ophalen, het komt allemaal samen. Ook spelen de contacten die ik nog heb via vroeger een belangrijke rol, zo weet ik dat het écht terecht komt bij de kinderen die dit steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.
Het is prachtig om mee te maken hoe ze uiteindelijk floreren. Ik ben dankbaar dat wij de ontwikkeling van de kinderen ook echt vanaf de zijlijn kunnen volgen. In september ga ik weer naar Sarajevo om de kinderen te bezoeken en met eigen ogen te zien wat we met het prachtige werk van onze stichting hebben gerealiseerd. Hier doen we het voor!”

Wat is je missie?

“Mijn missie is tweeledig. Enerzijds wil ik zo veel mogelijk kinderen helpen met het verwezenlijken van hun dromen. Ik heb zelf ook die kans gekregen en daar ben ik nog altijd zo ontzettend dankbaar voor. Ik zal dus bij alles wat ik doe focus houden op Emina Foundation.

Anderzijds wil ik er met mijn visie op beauty voor zorgen dat ik zo veel mogelijk mensen inspireer. Ik draag bijvoorbeeld met mijn skincare brand ook bij aan recycling, dat doe ik onder andere door een korting te geven bij het inleveren van oude flacons. Ik heb ook nog genoeg plannen klaarliggen waardoor de missie van Stichting Emina Foundation nog meer verweven gaat worden met mijn andere acitviteiten als ondernemer. The best is yet to come!”

Waar ben je het trotst op?

“Ik ben trots op elke stap die ik gezet heb, als mens en als ondernemer. Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan inspireren om nooit bij de pakken neer te gaan zitten. Ook al lijkt het alsof het leven even anders gaat lopen, volg altijd je passie, je missie, je intuïtie, volg je hart. Zet door, accepteer hulp en blijf dus vooral altijd dromen…

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn moeder, zonder twijfel! In alles wat ik doe, maar vooral in mijn werk voor de Emina Foundation, is haar energie echt voelbaar. Ook in mijn jeugd is ze altijd mijn inspirator geweest. Zij zei altijd: ‘zorg dat je alles uit het leven haalt en je dromen achterna gaat.’ En dat geldt voor iedereen, ondanks je afkomst of gezin van herkomst. Ik ben opgegroeid in een land waar oorlog was en heb met eigen ogen gezien en intens gevoeld hoe dat is. Hoe afschuwelijk het ook is, ik heb geleerd dat je er ook sterk uit kunt komen. Ik hoop dat dit een motivatie zal zijn voor iedereen die nu in diezelfde situatie verkeert, juist in deze roerige tijden.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken je ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van Santenprivébeeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden