Truus woont in een woongroep. Beeld Margriet Extra - Wonen
Beeld Margriet Extra - Wonen

PREMIUM

De grote ommezwaai: Truus (63) woont in een woongroep met zus, zwager en vriendin

Hoe een spontaan plan uitgroeide tot een droomhuis. Truus Bitter (63) woont sinds twee jaar in een woongroep, samen met haar zus, zwager en een vriendin.

Truus: “Na het overlijden van mijn man was ik niet eenzaam, maar ik voelde me soms wel alleen. Jarenlang woonden mijn man en ik in een appartement in Schiedam. Hij leed aan Parkinson en ik was zijn mantelzorger. Vijf jaar geleden bleek hij ook een agressieve hersentumor te hebben, hij overleed na een kort ziekbed. Veel sociale contacten had ik niet opgebouwd in Schiedam, omdat ik erg gefocust was geweest op de zorg voor mijn man. Na zijn overlijden kwam het voor dat ik dagen achter elkaar niemand zag of sprak."

“Met mijn twee kinderen heb ik een goede band, maar zij leiden hun eigen leven. Een halfjaar nadat ik weduwe was geworden, maakte ik met mijn zus, zwager en hun bevriende buurvrouw in een camper een rondreis door Amerika. Wekenlang zaten we op elkaars lip, maar er viel geen onvertogen woord. Toen polsten zij of ik zin had om mee te doen aan hun project, namelijk om een woongroep te beginnen. Hun plan was om met ons reisgezelschap op het Utrechtse platteland een huis te laten bouwen met daarin zelfstandige woonruimtes. Dit voorstel kwam precies op het juiste moment: in die streek had ik meer vrienden wonen. En toevallig was ik ook al van plan om die kant op te gaan.”

Prachtig woningontwerp

“Het plan kwam in een stroomversnelling toen mijn zwager de perfecte kavel vond. Een architectenbureau maakte een prachtig woningontwerp voor ons. We hadden een financiering van bijna een miljoen nodig, maar met drie partijen was dat haalbaar. Toch was het financieel rondkrijgen nog wel een punt. De bankwereld bleek nog niet helemaal klaar voor plannen als het onze. Maar gelukkig is het gelukt door de onophoudelijke inzet van onze ­financiële adviseur. Daarnaast moesten er allerlei vergunningen aangevraagd worden en het bestemmingsplan van het perceel moest aangepast worden."

“Een jaar later kon de aannemer gaan bouwen. Elke week gingen we er kijken, het was leuk om te zien hoe ons huis stapje voor stapje vorm kreeg. Op een leuke manier was het spannend om mijn oude leven achter te laten. Ik zag het als een avontuur. Inmiddels wonen we er ruim twee jaar. Iedereen heeft een eigen appartement. Daarnaast is er een gemeenschappelijke huiskamer en keuken waar we iedere avond samen eten. Het huis is levensloopbestendig. Op zolder zijn twee kamers gebouwd met eigen sanitair voor een mantelzorger, mocht dat later nodig zijn. De tuin is een paradijsje, we eten groente uit onze eigen moestuin en genieten van de bloemenpracht. Ruzie hebben we nog nooit gehad. Iedereen draagt z’n steentje bij. Mijn zus kookt graag en de klussen, de boodschappen, de tuin en de rest van onze gezamenlijke huishouding worden als vanzelfsprekend verdeeld over ons vieren. Ik ben niet meer alleen, dat is het grootste verschil. Het is fijn om weer een klankbord te hebben in mijn huisgenoten. Ik kan meterugtrekken als ik wil, maar ook de gezelligheid opzoeken. We grappen weleens dat dit geen bejaardentehuis is, maar eerder een studentenhuis. Het bevalt zó goed dat ik het me niet meer kan voorstellen om alleen te wonen.”

Tip van Truus

“Iedereen heeft andere ideeën over het huishouden. Om discussies te voorkomen, komt er twee keer per week een schoonmaker voor onze gemeenschappelijke ruimtes. Hij wordt betaald uit onze gezamenlijke huishoudpot, waarvan we ook de boodschappen doen.”

Meer lezen in Margriet Extra - Wonen

Huis en haard verlaten om te verhuizen naar een andere streek, of zelfs een ander land. Het is best even slikken, maar Nathalie en Marelle deden het net als Truus ook. Hun verhalen lees je in Margriet Extra - Wonen. Deze special van Margriet staat verder helemaal in het teken van interieur, woontrends en binnenkijken bij de mooiste huizen. Maar ook:

- Slimme apparaten, zijn ze een vloek of een zegen?

- Hoe verzilver ik mijn overwaarde?

- Binnenkijken bij zestigplussers

En je krijgt in dit nummer ook nog eens prachtige prints om in te lijsten! Haal ‘m snel in de winkel of bestel online via lossebladen.nl/margrietextra.

Anne BroekmanMargriet Extra - Wonen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden