PREMIUM

De grootste vliegtuigramp in de Nederlandse geschiedenis: de Bijlmerramp

Dertig jaar geleden vond de Bijlmerramp plaats. Margriet sprak met Miriam en Kim, die beiden de ramp van dichtbij meemaakten. De een beroepsmatig, de ander als bewoner van een naastgelegen flat. De gebeurtenis had een grote impact op hun leven.

De Bijlmerramp

Op 4 oktober 1992, iets over halfzeven ’s avonds, stortte een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL neer in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het toestel was op weg van New York naar Tel Aviv en had op Schiphol een tussenlanding gemaakt. Nadat het was volgetankt en nagekeken vervolgde het de reis. Snel na het opstijgen kwam het in de problemen. Ooggetuigen op het Gooimeer zagen hoe brokstukken in het water vielen. Naar later bleek was door metaalmoeheid de binnenste motor op de rechtervleugel afgebroken en die had de buitenste motor meegenomen. De piloten kregen toestemming om terug te keren naar Schiphol. Maar het toestel was onbestuurbaar geworden en stortte neer in de Bijlmer, waarbij de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg werden vernield. Minstens 43 mensen kwamen in de vuurzee om het leven, tientallen raakten gewond. Toen na verloop van tijd buurtbewoners en hulpverleners ziek werden, ontstonden er geruchten over schadelijke stoffen die aan boord zouden hebben gezeten. In 1998 volgde een parlementaire enquête hierover. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat er wel schadelijke stoffen aan boord waren geweest, maar dat die geen groot gevaar voor de volksgezondheid hadden opgeleverd.

De boom die alles zag

Overlevenden en nabestaanden richtten vrij snel na de ramp een herdenkingsplaats in rondom ‘de boom die alles zag’ - en de ramp overleefde. Jaarlijks vindt er op deze plek een herdenking plaats.

Later werd er door de gemeente Amsterdam een nieuw monument opgericht. Dit leidde tot woede onder de bewoners, omdat zij niet betrokken werden bij dit monument en zij zich er niet in herkenden. Tijdens de jaarlijkse herdenking op 4 oktober vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de grootste vliegtuigramp in de Nederlandse geschiedenis plaatsvond.

Bram de Graaf en Els Meyer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden