null Beeld

De geluksmomenten van Tijn Docter

Bekende Nederlanders geven elke week een kijkje in hun geluksmomenten. Deze week is dat acteur Tijn Docter (44). Hij speelt vanaf 29 september de hoofdrol van leerkracht de Bree in de toneelvoorstelling Bint, naar het beroemde boek van F. Bordewijk.

Kaarten

“Mijn opa en oma woonden op een idyllische plek in de Dordogne. Ze hadden een tuin met zwembad, die trapsgewijs naar beneden liep en waar het rook naar tijm en pas gemaaid gras. In de zomer gingen we daar altijd op vakantie. Als ik eraan terugdenk, zie ik mezelf in de blakende zon boterhammen met Nutella of La Vache qui rit eten, en met mijn nichtjes in het gras een potje kaarten.”

Kat

“Het is iets kleins, maar ik word er gelukkig van als onze kat Puque bij me op schoot ploft en begint te spinnen. Dat mijn schoot zich daarvoor leent, vind ik een fijn gevoel. Puque is een aanhankelijk zwervertje dat we uit Frankrijk hebben meegenomen. Ze heeft nu een nestje, waar we ook erg van genieten.”

Fabriekje

Sinterklaas bracht een grote mand vol cadeautjes, toen ik een jaar of vijf was. Vurig hoopte ik dat ik een fabriekje op batterijen zou krijgen, dat ik in een speelgoedfolder had zien staan. Meestal als ik zoiets wilde, kreeg ik het niet, maar dit keer zat het fabriekje in één van de pakjes. Ik was er intens gelukkig mee en vond het ongelooflijk dat ik was gezien en gehoord door de Sint.”

Kinderen

“Mijn dochter van dertien en ik zijn onlangs een lang weekend naar Spanje geweest. Heerlijk was het, samen naar het strand en mensen kijken. Met mijn zoon heb ik voor de zomer ook iets bijzonders meegemaakt: ik heb zijn groepachtmusical geregisseerd. Kim van Kooten is de moeder van een klas-genootje en had het scenario speciaal voor deze groep bewerkt.”

'Er komt altijd een aha-moment waarop je ziet hoe een rol moet worden gespeeld'

Spelen

“Als ik aan een nieuwe rol begin, lees ik eerst het script en vorm ik een idee over hoe ik de rol wil spelen. Soms heeft de regisseur daar een heel ander beeld bij, maar er komt altijd een aha-moment waarop alles samenvalt en je opeens doorhebt hoe het moet worden gespeeld. Ik speel nu leraar De Bree in Bint en mijn grootste uitdaging daarbij is de beroemde eerste zin van Bordewijks romangestalte te geven: ‘De Bree zijn denken was hoekig en nors.’”

Thee

“Als ik vroeger uit school kwam, dronk mijn moeder altijd een kopje thee met mij en vriendjes die ik soms mee had. Misschien is daar mijn liefde voor thee begonnen. Even stil genieten van een kop Earl grey- of Lapsang souchon-thee, ongestoord en in gedachten, dat vind ik een geluksmoment.”

interview: bas maliepaard

fotografie: martijn senders

null Beeld

Dit komt uit Margriet 40-2016, je kunt deze bestellen via Tijdschrift365.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Lees verder:

-De geluksmomenten van Roos Rebergen

-De geluksmomenten van Hella van der Wijst

-De geluksmomenten van Karsu

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden