null Beeld

De geluksmomenten van Stientje van Veldhoven

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017, vertellen vier vrouwen van verschillende politieke partijen over hun geluks-
momenten. Deze week: Stientje van Veldhoven (43) van D66.

‘Ik was zó gelukkig toen ik de marathon van Parijs had gehaald’

Buitenkind

“Als kind was ik gelukkig als ik op avontuur ging in de uiterwaarden of in onze grote tuin speelde. Als ik trek had, mocht ik iets uit de moestuin halen: frambozen, aardbeien of een wortel. Daardoor eet ik waarschijnlijk nog steeds zo graag fruit en verse groenten.”

Geboorte

“Tijdens de zwangerschap van mijn zoon kregen we te horen dat hij nierproblemen had en er kans was op het downsyndroom. Dat was heftig, maar ik voelde dat het mijn liefde voor hem niet veranderde. Het was heel bijzonder om te voelen hoe onvoorwaardelijk ik al van hem hield voordat hij er was. Uiteindelijk is hij gezond ter wereld gekomen en dat geluksmoment zal ik nooit vergeten, omdat ik hem een leven zonder grote hindernissen gun.”

Marathon

“Vroeger had ik een hekel aan hardlopen, maar toen mijn vader op zijn zestigste de marathon liep, dacht ik: als hij het kan, kan ik het ook. Met mijn man ben ik gaan trainen en heb ik de marathon van Parijs gelopen; 42 kilometer is echt heel ver. Ik kwam kapot over de finish, maar was zó gelukkig dat ik het had gehaald!”

Fiets

“Elke dag ga ik op de fiets naar de Tweede Kamer, nadat ik mijn dochter (11) en zoon (9) naar school heb gebracht. Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met wat beweging en frisse lucht. Op het werk haal ik een lekkere cappuccino en als het even kan, drink ik die op het balkonnetje aan mijn werkkamer, terwijl ik de agenda van die dag doorneem.”

Stampertjesdiner

“Op vrijdag kook ik altijd een soort Hollandse tapas op basis van wat er nog in de koelkast over is. We eten dan geregeld op een picknickkleed op de grond, net als de familie Stamper uit Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Mijn kinderen vinden dat geweldig en het ‘Stampertjesdiner’ is zelfs een begrip bij hun vriendjes uit de buurt.”

Spitsbergen

“In augustus 2015 mocht ik mee op een wetenschappelijke expeditie naar Spitsbergen. Niet normaal hoe snel de ijskappen daar aan het smelten zijn: dat beeld hoef ik maar op te roepen en ik weet weer waarom ik me in de Kamer zo voor het milieu inzet. Het was er ook waanzinnig mooi: op de toendra met het gekleurde avondlicht en die ijsschotsen in de baai.”

interview: bas maliepaard.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden