null Beeld

De geluksmomenten van schrijfster Nelleke Noordervliet

De nieuwste roman van
 Nelleke Noordervliet (71) heet Aan het eind van de dag en gaat over een ex-minister, die weigert mee te werken aan een biografie over haar leven. Maar waarom eigenlijk?

Rotterdam

“Ik woon in Amsterdam, maar ben geboren en getogen in Rotterdam. Een jaar of vijftien geleden logeerde ik daar in Hotel New York. ’s Ochtends keek ik uit het raam en zag ik een hoop zand, een kraan, een silo en een loods en was ik volmaakt gelukkig. Het is een heel atypisch moment, maar ik voelde bij de aanblik van dat stukje haven: hier mag ik zijn, in de rest van de wereld ben ik te gast.”

Dochters

“Het geluk dat ik voelde na de geboorte van mijn dochters Anouk (42) en Vanessa (37) is moeilijk te beschrijven, het is misschien zelfs iets buiten geluk. Het heeft te maken met de totale onvoorwaardelijkheid van de liefde voor mijn kinderen, die in al mijn vezels verankerd ligt. Na de geboorte ben je opeens los van je kind, maar op een bepaalde manier toch voor altijd samen.”

Sneeuw

“Het was oudejaarsnacht 1948 en het was doodstil op straat. In die naoorlogse jaren werd er geen vuurwerk afgestoken. Het was koud en er lag een laagje sneeuw. Mijn ouders, mijn zus en ik liepen van mijn grootouders naar huis, maar ik was nog te klein om dat hele eind vol te houden, dus mijn vader nam mij op de schouders. Als ik eraan terugdenk, voel ik nog de cadans van zijn pas en hoor ik het geknerp van de sneeuw onder zijn voeten. Het gaf mij een veilig gevoel.”

‘Mijn schrijversgeluk zit in de bedenkfase, waarin alles kan’

MasterChef

“Mensen verwachten vaak dat ik me de hele dag met serieuze, intellectuele zaken bezighoud, maar ik kan erg genieten van MasterChef Australia. Het tv-programma loopt in veel landen, maar de Australische versie vind ik het best. Het is totaal pretentieloos, maar erg goed gemonteerd: spannend en ik doe af en toe nog een kookideetje op ook.”

Peter

“Peter en ik zijn sinds december 1970 bij elkaar en waren dit jaar 45 jaar getrouwd. We zeggen vaak: ‘Wat hebben wij een geluk gehad met elkaar.’ Ik geloof dat het goed is om dat uit te spreken, je moet dat niet als vanzelfsprekend gaan zien. Het geheim van een goed huwelijk? Niet aan elkaars ziel krabben, oftewel: elkaar niet proberen te veranderen.”

Boek

“Mijn schrijversgeluk zit in de bedenkfase, waarin ik nog de vrijheid heb om alle kanten op te gaan. In de soep roeren en merken dat die steeds lekkerder gaat ruiken, is heerlijk. Het boek de wereld in sturen, vind ik juist een vreselijk moment, want dan kunnen mensen er wat van gaan vinden.”

interview: bas maliepaard

fotografie: annaleen louwes.

Dit komt uit Margriet 54-2016, je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl of via Blendle.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden