null Beeld

De geluksmomenten van Richard Groenendijk

Cabaretier en tv-persoonlijkheid Richard Groenendijk (44) 
is t/m 26 december in de theaters 
te zien met de muzikale show 
Midden in de winternacht.

Houtduif

“Ik was een jaar of vijf toen ik voor het eerst in mijn eentje naar mijn tante mocht lopen. De hele dag en het hele leven lagen nog voor me. Ik liep daar met mijn tasje met mijn zwembroek erin en hoorde een houtduif. Nog steeds als ik een duif hoor koeren, denk ik aan dat geluksmoment.”

Vakantiehuis

“Ik woon in een appartement in Rotterdam, maar heb op Goeree-Overflakkee een oud vissershuisje, waar mijn vriend en ik elke week een paar nachten zijn. Het is de beste aankoop van mijn leven, want daar vind ik rust: lekker even koffiedrinken op het bankje voor het huis of met de buurvrouw praten.”

Theater

“De definitie van een gelukkig leven is voor mij dat je ondanks je troubles toch met niemand zou willen ruilen. Ik heb van mijn achttiende tot mijn 27ste een zwarte periode gekend: ik zat nog in de kast en wilde voldoen aan het beeld dat mijn ouders en de mensen in mijn geboortedorp van me hadden. Pas nadat ik durfde te kiezen voor wat ik het liefste deed, op het toneel staan, kwam alles op z’n plek terecht.”

Koken

“Ik kook graag voor mijn vrienden, maar ook voor vriendinnen van mijn moeder. Gisteren nog heb ik haar panna cotta met blauwebessengelei en anderhalve liter truffelsoep gebracht. Dan zeg ik: ‘Leg straks nog wel even een krokant plakje parmaham op die soep’. En dan krijg ik even later foto’s van haar als ze er met haar vriendinnen van zit te genieten.”

Marko

“Mijn relatie met Marko maakt me gelukkig, omdat ik hem volledig kan vertrouwen en er geen gedoe is tussen ons, maar rust. Ik heb genoeg affaires met onbetrouwbare, coke-snuivende opportunisten gehad om te weten dat zo’n stabiele, kalme vriend veel fijner is dan al die zogenaamd spannende mannen. Marko houdt mij op de grond, hij zegt: ‘Je hoeft niet op die rode loper te gaan staan, maak maar gewoon mooie programma’s.’”

Luxor

“Voor veel cabaretiers is optreden in Carré het hoogst haalbare. Voor mij was dat een show in het oude Luxor, waar ik vroeger veel kwam. Met mijn vierde show was het zover. Ik kwam binnen terwijl ze mijn decor aan het opbouwen waren en schoot vol. Samen met het winnen van de cabaretprijs Poelifinario in 2012 was dit een hoogtepunt uit mijn carrière.”

interview: bas maliepaard

Dit komt uit Margriet 51-2016, je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden