null Beeld

De geluksmomenten van Paul van Loon

Bekende Nederlanders geven elke week een kijkje in hun geluksmomenten. Deze week is dat kinderboekenschrijver Paul van Loon (61). Hij is vooral bekend van zijn series De griezelbus en Dolfje weerwolfje. De nieuwste Dolfje, MaanMysterie, ligt nu in de winkel. Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek. 

Manisha

“Op mijn website staat een lijstje met prijzen die ik heb gewonnen. Bovenaan prijkt de naam van mijn dochter: Manisha (27). Zij heeft mijn leven enorm verrijkt. Door haar ben ik ’s avonds en ’s nachts gaan schrijven, omdat ik overdag bij haar wilde zijn. Ik heb veel geluksmomenten met Manisha meegemaakt, als we gingen fietsen, wandelen of samen een boekje lazen.”

Hadjidja

“Mijn mooiste vondst ooit is mijn vrouw, met wie ik 39 jaar samen ben. Ik weet nog dat Hadjidja in het begin van onze relatie acht weken naar Indonesië ging. Die tijd leek voor mij eindeloos. Ik viel vijf kilo af en was blijkbaar zo neerslachtig dat mijn moeder vroeg of het wel goed met me ging. Toen Hadjidja na die acht weken weer voor me stond, ontplofte ik van geluk.”

Muziek

Muziek maakt mij vaak gelukkig. Ik luister veel verschillende stijlen, van klassiek tot The Stones, maar wel het liefst iets met strijkers of gitaren. Zelf speel ik gitaar en treed ik met mijn band Paul van Loon & Andere Snuiters op voor kinderen. De liedjes voor die show schrijf ik zelf. Daar kan ik ook gelukkig van worden: als er zomaar een nieuw liedje je hoofd komt binnenwaaien.”

Ouders

“Mijn moeder overleed op kerstavond 2014, mijn vader negen maanden erna. Ze waren zeventig jaar bij elkaar geweest. Ik vond het heel erg dat mijn vader zijn laatste maanden alleen in een verpleeghuis zat. Hij had alzheimer en dacht soms dat mijn moeder er nog was. Zijn dood was natuurlijk verdrietig, maar ergens ook een moment van geluk, omdat hij weer terug naar mijn moeder mocht.”

Schrijven

“Schrijven brengt mij vele geluksmomenten: als een nieuw boek na een maand of negen af is en als ik het voor het eerst in handen heb. En de signeersessies in het land, waar kinderen in de rij vol ongeloof naar me kijken: daar is de papa van Dolfje. ‘Waarom heb je altijd een zonnebril op?’ is de meest gestelde vraag. Dan antwoord ik, net als de boze wolf in het sprookje: ‘Om jou beter te kunnen zien, mijn kind!’”

‘Ze weten het niet, maar onze Britse korthaarkatten geven een soort gelukstofjes af’

Katten

“Al meer dan twintig jaar hebben wij Britse korthaarkatten. Ze weten het niet, maar ze geven een soort gelukstofjes af. Ik vind het zo mooi om te zien dat niets in de wereld ze interesseert, behalve waar zij op dat moment mee bezig zijn: die vlieg vangen of luieren in de zon.”

interview: bas maliepaard

fotografie: manisha van loon

Dit komt uit Margriet 42-2016, je kunt deze bestellen via Tijdschrift365.nl of lezen op Blendle.

Lees verder:

De geluksmomenten van Tijn Docter

De geluksmomenten van Roos Rebergen

De geluksmomenten van Hella van der Wijst

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden