null Beeld

De geluksmomenten van oud-profvoetballer Hans Kraay junior

Oud-profvoetballer en voetbalcoach Hans Kraay jr. (57) is verslaggever en analist bij Fox Sports en vaste gast in Voetbal Inside, elke maandag en vrijdag om 20.30 uur op RTL7. Onlangs verscheen een boek over zijn leven: Kraay.

Voetbaljeugd

“Mijn vader was voetballer en jeugdtrainer bij Feyenoord. Wij woonden tegenover de Kuip in een piepklein huisje naast de kantine van sportcomplex Varkenoord. Het was voor mij de normaalste zaak van de wereld om voetballers als Coen Moulijn en Wim van Hanegem te zien langslopen. ‘Hé Hansie,’ zeiden die dan tegen mij. Ik herinner me dat mijn vader in die tijd altijd straalde, altijd vrolijk was. Toen hij trainer werd van profclubs was die onbezorgdheid verdwenen.”

Ome Jan

“Jan Boskamp voetbalde in mijn vaders jeugdelftal, maar was ook terreinknecht van Varkenoord. Ik noemde hem ‘ome Jan’ en mocht vaak bij hem achter op de grasmaaier de velden over. Dat waren geluksmomenten: ik ruik nog het gras en de kalk waarmee de strepen werden gezet.”

Sofie

“Mijn vrouw Sofie heeft mij aardig in het gareel gekregen. Ik ben lang een flierefluiter geweest, dacht altijd dat het leven buitenshuis spannender was. De voetballerij is een machowereld, waarin het not done is om in de spelersbus te zeggen dat je het thuis zo leuk hebt. Maar sinds ik twaalfenhalf jaar geleden Sofie tegenkwam, kan me dat niks meer schelen. Tegenwoordig ga ik na mijn werk zo snel als een paard dat de stal ruikt naar huis, want daar ben ik zielsgelukkig.”

Wandelen

“Omdat ik van donderdag tot en met dinsdag werk, is de woensdag mijn weekend. Sofie en ik gaan dan óf naar Noordwijk en overnachten daar in Huis ter Duin óf we gaan met de hond wandelen bij Heusden Vesting. Het is daar zó mooi, alsof de tijd er heeft stilgestaan. Zelfs in de stromende regen vinden we het er heerlijk.”

‘Na mijn werk ga ik snel naar huis, naar Sofie, want daar ben ik zielsgelukkig’

Kinderen

“Mijn dochter Melissa (30) woont in Cardiff, dus ik zie haar niet vaak, maar we Facetimen geregeld. Ik word er altijd gelukkig van als ik haar weer even heb gesproken. Hetzelfde geldt voor mijn zoon Levi (14). Die jongen eet, drinkt en slaapt voetbal, net als zijn vader!”

Liefde

“Humberto Tan zei in RTL Late Night dat hij vond dat ik op mijn vader lijk in de manier waarop ik van mijn vrouw houd. Dat raakte me, want mijn vader en moeder zijn altijd een verliefde twee-eenheid geweest. Nog steeds, ook al heeft mijn moeder alzheimer en herkent ze mijn vader niet meer: hij gaat elke dag naar haar toe en houdt zichtbaar van haar. Ik prijs me gelukkig met zo’n voorbeeld.”

interview: bas maliepaard

fotografie: anp

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden