null Beeld

De geluksmomenten van Mona Keijzer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017, vertellen vier vrouwen van verschillende politieke partijen over hun geluksmomenten. Deze keer: Mona Keijzer van het CDA.

Slootje springen

“Waar ik als kind gelukkig van werd? Slootje springen in de landerijen bij mijn geboortedorp Volendam. Ik was daar goed in, de kinderen uit de straat vonden dat wel stoer. En ik denk aan samen met mijn zus op een zaterdagmiddag voor de pick-up zitten en sinterklaas- of kerstliedjes meezingen. Ik ruik nog de geur van de soep die mijn moeder op zaterdag altijd kookte.”

Vijftal

“Ik heb vijf kinderen. Allemaal jongens, ook dat nog, het is dus altijd druk geweest bij ons thuis. Ze zijn nu 13, 15, 18, 20 en 22 jaar en alleen de oudste is de deur uit. Hun geboortes zijn de gelukkigste momenten uit mijn leven. Het klinkt afgezaagd, maar is daarom niet minder waar. Ik vond het zo bijzonder om te merken dat het na zo’n geboorte lijkt alsof het kind er altijd al is geweest. Er valt een opening in je gezin waar hij precies in past.”

Samen

“Mijn man en ik werken allebei en de kinderen komen en gaan, zijn op pad met vrienden of naar de sportclub. Het gebeurt niet vaak dat we compleet zijn. Daarom weet ik nog zo goed dat we op kerstavond 2014 na de mis met z’n zevenen thuis aan tafel zaten. Ik had het simpel gehouden: koffie, thee, duivenkater, kerstbrood en Moskovisch gebak. Maar het was volmaakt, omdat we samen waren en mooie gesprekken hadden.”

‘Ik ruik nog de geur van de soep die mijn moeder op zaterdag altijd kookte’

Familie

“Ik ben een familiemens. Mijn zus, broer en ik wonen in Volendam. Mijn zus en ik gaan samen op vakantie met onze gezinnen en we eten geregeld met elkaar. Zij leert mij bewust te genieten. Als het eerste hapje op tafel komt, zegt ze: ‘Zó lekker, hè?’ Dan besef je in wat voor weelde we eigenlijk leven.”

Mantelzorgers

“In mijn werk houd ik me veel bezig met mantelzorgers. Het ontroert mij als ik zie hoe mensen, ondanks het verdriet dat er ook is, voor iemand klaarstaan. Dan zie je dat je op jezelf niets bent, maar in relatie tot elkaar pas echt mens wordt. Het maakt me gelukkig dat ik me voor deze mensen politiek sterk kan maken.”

Knipsels

“Na het overlijden van mijn oma werden in haar nalatenschap krantenknipsels over mij gevonden. Ze had nooit gezegd dat ze die bewaarde. Maar dat oma blijkbaar zo trots op me was, maakte me erg gelukkig. Ik voelde me door haar gedragen.”

interview: bas maliepaard

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden